Twórców fantasy jest bez liku. Mamy wielu świetnych polskich fantastów, więc od nich zacznę:rzepecha pisze:Poice pisze:gustuję przede wszystkim w literaturze fantasyTo są właśnie kierunki, w stronę których chcę się obecnie rozejrzeć. A jeśli pozwolicie chciałabym kiedyś poprosić Was o rekomendacjeeastern_star pisze:Jako nastolatek zaczytywałem się też w książkach zawierających wątki LGBT
Z fantasy tknęłam tylko odrobinę tj. Tolkiena (który zachwycał mnie jako dzieciaka, a potem wyrosłam z takiego pojmowania świata. Choć słowo i misterność wymyślonego świata nadal budzi zachwyt), Sapkowskiego (którego czytałam cały cykl o Wiedźminie i Trylogię Husycką (to drugie zdecydowanie bardziej mi się podobało), podoba się, czyta się lekko i żart ma fantastyczny, ale czegoś mi brakuje) no i Ziemiańskiego (którego już nie strawiłam). Jest jeszcze, oczywiście, Pratchett, o którym pisałam wcześniej.
- Jacek Piekara i jego rewelacyjny cykl Inkwizytorski o Mordimerze Madderdinie Świetny język, humor, miecze, krew, pijaństwo i rozpusta :D
- Maja Lidia Kossakowska - ,,Cykl anielski" - jeżeli lubisz tematykę Aniołów to polecam gorąco. Zwłaszcza ,,Siewcę Wiatru" warto przeczytać. Kontynuacja ,,Zbieracz burz" tom I i tom II są trochę gorsze, ale dla fanów Aniołów (do których się zaliczam lepsze to niż nic - niestety, ale nie ma za wiele literatury fantasy o tej tematyce.
- Jakub Ćwiek - cykl ,,Kłamca" - póki co ukazały się 4 części. Tematyka anielska, głównym bohaterem jest Loki syn Odyna. Oprócz ciekawej historii zawiera sporo humoru
Tych autorów polecam na dobry początek. Z zagranicznych to z pewnością kojarzysz S. King'a, A.Rice, G. Masterton'a - ale to już gatunek horror (wg mnie horrory mają w sobie wiele z fantasy :D).