Regulamin dla laika
Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice
Regulamin dla laika
Kochani! Uwielbiam oglądać łyżwiarstwo, ale niestety z przepisami jestem na bakier. Wiem, że są i już. Ciężko znaleźć jakieś łatwo opisane zasady, więc pomyślałam, że może Wy pomożecie
Jak jest liczone GOE? Wiem, że sędziowie oceniali od -3 do +3, a teraz jest od -5 do +5. Ale... jak to jest przeliczane na punkty? Czy to zależy od wartości bazowej danego elementu czy przelicznik jest stały? Jeśli jest upadek i wszyscy sędziowie dadzą -5 to jaki będzie GOE?
Jak jest liczone GOE? Wiem, że sędziowie oceniali od -3 do +3, a teraz jest od -5 do +5. Ale... jak to jest przeliczane na punkty? Czy to zależy od wartości bazowej danego elementu czy przelicznik jest stały? Jeśli jest upadek i wszyscy sędziowie dadzą -5 to jaki będzie GOE?
Popraw mnie ktoś jeśli się mylę, ale:
Tak skala obowiązuje +5/-5 w zależności od wartości bazowej się odejmuje, ale -10% z wartości to jak kolejne goe w dół.
Z tego co pamiętam upadek powinien mieć mandatory -5. Ale jeśli chcesz się doedukować, to Dave Lease z The Skating Lesson ostatnio na youtubie wypuścił serię +5/-5 gdzie pokazuje nowy system na przykładzie finału pań z ZIO14. Myślę, że jest to tam bardzo dobrze objaśnione.
Tak skala obowiązuje +5/-5 w zależności od wartości bazowej się odejmuje, ale -10% z wartości to jak kolejne goe w dół.
Z tego co pamiętam upadek powinien mieć mandatory -5. Ale jeśli chcesz się doedukować, to Dave Lease z The Skating Lesson ostatnio na youtubie wypuścił serię +5/-5 gdzie pokazuje nowy system na przykładzie finału pań z ZIO14. Myślę, że jest to tam bardzo dobrze objaśnione.
Myślę, że dobrym wprowadzeniem do tematu jest ten artykuł: LINK
Jeśli chodzi o samo GOE, to mamy dostęp do filmików od samego źródła czyli od ISU: soliści i solistki, pary, tańce.
Te wykłady są nieco czerstwe, wyglądają jak z 2005 i wynika z nich, że sam przewodniczący komitetu technicznego ISU nie wie co mówi - ISU w pełnej krasie Zwracam uwagę na to jak często podkreślane jest, że to nie są zasady, a "general recommendations", bez komentarza.
Dla tych bardziej zdeterminowanych wrzucam też same regulaminy: soliści, solistki i pary, tańce.
Jeśli chodzi o informacje po polsku, to PZŁF ma przetłumaczone mizerne szczątki dokumentacji:
- soliści i pary sportowe: bullet pointy dla solistek i solistów, bullet pointy dla par, pozytywne GOE, negatywne GOE, odjęcia
- tańce: wymagania dla GOE i GOE w Pattern Dance
Zdaję sobie sprawę, że same regulaminy mogą być przyciężkie w odbiorze, ale osobiście wolę odnosić się do źródła, bo niestety, źródła fanowskie często bywają mocno stronnicze, wybiórcze i ich celem jest raczej jątrzenie niż merytoryczne podejście do tematu... więc zwłaszcza na niektóre rejony youtube zalecałabym ostrożność
Jeśli chodzi o samo GOE, to mamy dostęp do filmików od samego źródła czyli od ISU: soliści i solistki, pary, tańce.
Te wykłady są nieco czerstwe, wyglądają jak z 2005 i wynika z nich, że sam przewodniczący komitetu technicznego ISU nie wie co mówi - ISU w pełnej krasie Zwracam uwagę na to jak często podkreślane jest, że to nie są zasady, a "general recommendations", bez komentarza.
Dla tych bardziej zdeterminowanych wrzucam też same regulaminy: soliści, solistki i pary, tańce.
Jeśli chodzi o informacje po polsku, to PZŁF ma przetłumaczone mizerne szczątki dokumentacji:
- soliści i pary sportowe: bullet pointy dla solistek i solistów, bullet pointy dla par, pozytywne GOE, negatywne GOE, odjęcia
- tańce: wymagania dla GOE i GOE w Pattern Dance
Zdaję sobie sprawę, że same regulaminy mogą być przyciężkie w odbiorze, ale osobiście wolę odnosić się do źródła, bo niestety, źródła fanowskie często bywają mocno stronnicze, wybiórcze i ich celem jest raczej jątrzenie niż merytoryczne podejście do tematu... więc zwłaszcza na niektóre rejony youtube zalecałabym ostrożność
Efforts will lie, but will never be in vain.
Dzięki Holloko za przeniesienie tematu. mam ogólną prośbę - by tematy zakładać w działach adekwatnych - potem mniej będzie szukania i "gdzie to było"
W sumie to chyba dodam stosowny punkt w regulaminie. Regulamin forum gotowy będzie na dniach.
W sumie to chyba dodam stosowny punkt w regulaminie. Regulamin forum gotowy będzie na dniach.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Dzięki za link Holloko, ten fragment rozwiązuje moje główne wątpliwości - GOE liczone jest proporcjonalnie. Czyli przykladowo +2,16 przy potrójnym toeloopie to bardzo dużo na plus (nie liczyłam, czy to możliwe, chodzi o przyklad) ale to samo +2,16 przy kombinacji poczwórny lutz i potrojny toeloop to juz nie tak wiele, bo bazowa jest znacznie wyższa.While the technical panel deals with base values, GOEs are awarded by judges. At major ISU competitions, there are 7 to 9 judges, and the highest and lowest judges’ GOE scores are thrown out while the remaining scores are used to calculate the overall GOE. Note that the “raw” +/-1 to +/-5 given by the judges are not directly added or subtracted from the base value of an element! Each GOE adds or subtracts a fraction of the base value of the element in question. For jumps, spins, and step sequences, 1 GOE adds or subtracts 10% of the base value of the element, 2 GOE adds or subtracts 20% of the base value, and so on. For choreographic sequences, 1 GOE adds or subtracts 1/6th the base value of the element, 2 GOE adds or subtracts 2/6ths the base value, and so on.&
Ja nie siedzę aż tak bardzo w regulaminach, zasadach itd. odbieram łyżwiarstwo raczej "artystycznie i odczuciowo" ale czasami chciałoby się wiedzieć coś więcej
Yenny, przepraszam, wrzuciłam wątek do tego sezonu, bo zmieniło się GOE od tego roku, ale faktycznie, tu jest lepsze miejsce, bo można wiele pytań, nawet ogólnych zadać.
A czy możliwe jest, że GOE jest wyższa niż wartość bazowa? Wydawało mi się, że widziałam takie GOE w tańcach w Kanadzie, chyba przy jakiejś hmm sekwencji kroków czy coś takiego. BV było chyba 1,6 a GOE 2,60? Czy tańce mają inną punktację?
[ Dodano: 2018-11-09, 13:56 ]
Holloko dzięki, dzięki, dzięki za link do https://soyouwanttowatchfs.com/post/176 ... -post-2018
Przez kilkanaście lat unikałam regulaminów, bo wydawało mi się, że to wszystko takie trudne (zwłaszcza po angielsku), ale nagle się okazało, że to jest "zjadliwe" i da się sporo zrozumieć. Wreszcie wiem jak liczone jest GOE, jakie są illegale, co to jest Factor w PCS i dlaczego tam jest. I tak dalej. To pomaga znacząco w odbiorze programu.
Jeszcze raz BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ
[ Dodano: 2018-11-09, 13:56 ]
Holloko dzięki, dzięki, dzięki za link do https://soyouwanttowatchfs.com/post/176 ... -post-2018
Przez kilkanaście lat unikałam regulaminów, bo wydawało mi się, że to wszystko takie trudne (zwłaszcza po angielsku), ale nagle się okazało, że to jest "zjadliwe" i da się sporo zrozumieć. Wreszcie wiem jak liczone jest GOE, jakie są illegale, co to jest Factor w PCS i dlaczego tam jest. I tak dalej. To pomaga znacząco w odbiorze programu.
Jeszcze raz BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ
Sama jestem ciekawa gdzieś widziałam informację, że to organizatorzy w danym kraju zapraszają łyżwiarzy, ale... jakoś to tak jest, że ci najlepsi występują osobno - jest jakieś rozstawienie wg rankingu?
I gdzie można znaleźć obecną punktację w GP? Czy na przykład Liza ma jeszcze szansę czy już nie?
Ode mnie pytanie drugie - a propos systemu punktacji jeszcze jak w poprzednich latach przeliczało się GOE? Obecnie maks to +50% wartości bazowej przy samych +5 czyli naprawdę dużo. A jak było przedtem przy samych +3? Bo nie mogę znaleźć starych tabel.
I gdzie można znaleźć obecną punktację w GP? Czy na przykład Liza ma jeszcze szansę czy już nie?
Ode mnie pytanie drugie - a propos systemu punktacji jeszcze jak w poprzednich latach przeliczało się GOE? Obecnie maks to +50% wartości bazowej przy samych +5 czyli naprawdę dużo. A jak było przedtem przy samych +3? Bo nie mogę znaleźć starych tabel.
Niezawodna Wikipedia (nie wiem na ile aktualna):
ogólne zasady, w tym kwalifikacja (trochę lakonicznie napisane)- https://en.wikipedia.org/wiki/ISU_Grand ... re_Skating
Aktualny ranking- https://en.wikipedia.org/wiki/2018%E2%8 ... re_Skating. Liza jest już na pewniaka w finale.
Co do GOE, to mam nadzieję że ktoś bardziej kompetentny ode mnie się wypowie
ogólne zasady, w tym kwalifikacja (trochę lakonicznie napisane)- https://en.wikipedia.org/wiki/ISU_Grand ... re_Skating
Aktualny ranking- https://en.wikipedia.org/wiki/2018%E2%8 ... re_Skating. Liza jest już na pewniaka w finale.
Co do GOE, to mam nadzieję że ktoś bardziej kompetentny ode mnie się wypowie