Nic nie wiem na temat starszych łyżwiarek u Eteri, oczywiście poza Turnsbayewą, za to ma młode zdolne Vasiliewa, Usachewa - one są w finale juniorskiego gp i pewnie wystąpią na MR.
U Eteri nigdy nic nie wiadomo, jak będzie kogoś traktować, ja kiedyś napisałam, że ona przypomina mi "Dobrą panią" z nowelki Orzeszkowej. Znudzi się ktoś i "do garderoby". Alina wydaje się związana ze swoimi trenerami, chyba najbardziej z Daniłem. I nie sądzę, by odeszła, zwłaszcza, że na razie u Zeni nie widać super hiper spektakularnych efektów zmiany trenera.
Problem IMO w dużej mierze w technice skoków jakiej uczy się u Tutberidze. Orser próbował zmienić u Żeni technikę i jak wychodzi widzimy, choć brawo za to, że ona próbuje. Latami uchodziło jej to płazem, ale jak przestała być pupilką pozostało jej albo zmienić, albo pożegnać się z marzeniami o startach. A taka Liza, u której Miszin wytrenował podręcznikową technikę skoków w wieku 20+ nie ma problemów by uczyć się czegoś nowego, u Eteri niestety może być z tym problem u dorosłych i nie chudzutkich już dziewczyn.
Oglądając filmiki na yt, znalazlam taki
https://www.youtube.com/watch?v=T9jmtUvnpGY
Jest ich więcej, klatka po klatce analizujący i porównujący i o dziwo, zwykle to Rika ma więcej punktów za skoki, a już w GOE to w ogóle ... Nie czepiam się pcs, ale tes ... jakiejś wielkiej grandy tu nie ma, niemniej czasem to dziwne trochę wszystko.