US International Classic / Nepela Memorial

blue cat
Kontakt:

US International Classic / Nepela Memorial

Post autor: blue cat »

Jako że zawody w ten sam weekend, więc pozwoliłam sobie założyć wspólny wątek:)
US Classic wyniki:
https://www.usfigureskating.org/leaderb ... /index.asp
Nepela wyniki:
http://www.kraso.sk/wp-content/uploads/ ... 90920_mon/
Kurcze, żeby to wszystko obejrzeć, doba musiałaby mieć z 50 godzin, a jeszcze JGP w Gdańsku. Rozpieszczają nas łyżwiarstwem ostatnio:)
Póki co wrzucam RD Justyny i Jeremiego:

Mnie się podoba, fajny taniec z potencjałem. Oczywiście wynik mógłby być lepszy, zwłaszcza ujemne GOE za twizzle i patterny tam zaważyły, zresztą oni sami w K&C wyglądali na niezadowolonych i też napisali na FB, że nie wszystko poszło jak trzeba i że na treningach robili to lepiej. Ale to dopiero początek sezonu, więc trzymam kciuki.
Nadrabiam powoli panie z Nepeli i trochę zaskoczeń tam jest, niestety nie zawsze pozytywnych. O ile nie jest zaskoczeniem, że w shorcie wygrała Trusova, o tyle dużo więcej spodziewałam się po Kaori i Mako Yamashita. No i biedaczka Masza Sotskova, kompletnie się posypała, żal mi jej było.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Re: US International Classic / Nepela Memorial

Post autor: yenny »

Fajny ten RD Justyny i Jeremiego, co prawda rwało mi trochę net, więc może coś mi umknęło, ale serio, tylko 52 pkt? ja bym dała więcej, no, ale...

Wczoraj nic nie nadrobiłam, bo miałam gości, a dziś mam dzieciaki w domu, koledzy młodego, więc też nie ponadrabiam za bardzo.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
blue cat
Kontakt:

A tu FD Justyny i Jeremiego:

Awatar użytkownika
Hortensja

Post autor: Hortensja »

Ja w sumie tylko wyniki obejrzalam chyba... Aha, widzialam krotki Kaori, szkoda ze nie do konca udany, ale fajnie ze troche eksperymentuje ze stylem. Jest nowa Wloszka ciekawa, o dziwnym nazwisku ;) bierze udzial i w juniorach i w seniorach, jako, ze nie jest z Rosji czy Japonii to moze nawet ma szanse sie troche utrzymac na topie.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
Hortensja

Obejrzalam dowolny Satoko i ... Wzdech. Niech ona jezdzi jak najdluzej. Ok, male skoki, ok, nie wystarczy na medale na MS, ale no chce ja ogaldac. Jej lyzwiarstwo jest takie piekne. I czasami zrobi jeden gest i pozamiatane.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Halka
Kontakt:

Post autor: Halka »

A ja mam zagwostkę, po prostu nie jestem w stanie zachwycać się solistkami - ,,monstrikami" Tutberidze.Te małe dziewczynki zmiotą wszystkie łyżwiarki, które lubię.Jak tak dalej pójdzie, to nie widzę w kadrze Rosji nawet Zagitowej, o Żenii i Lizie nie wspominając.
Satoko sobie na pewno odpalę, to jedna z moich ulubionych łyżwiarek.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Na razie obejrzałam ten rekordowy program Trusowej i się załamałam. Jejku, przecież ona nic nie robi poza skokami i najazdami do nich, nawet nie udaje, że coś interpretuje. Pustka tego programu przeraża, a niestety takich będzie więcej, będzie wojna na quady i inne triki by się wyróżnić z morza drobniutkich dziewczątek. Halka, możesz mieć rację, Żenia obecnie jest w słabszej dyspozycji, nerwy ją niestety zjadają, Liza nie jest ulubienicą sędziów, a Alina pokazała kilka razy, ze mocna konkurencja może ją raczej pogrążyć, a nie zmotywować. Wydaje się, że okres dojrzewania ma za sobą i wyszła z niego całkiem nieźle, zważywszy wtopy jakie miała przez ostatni rok. Niestety - dla niej niestety - quadów się nie nauczy, a puste programy pchełek dostają takie pcs jakby były arcymistrzyniami, więc tak, wszystko się może zdarzyć. Inna sprawa, ze mnie też nie podobają się jej programy, a zamysłu Kleopatry nie kumam za nic.
Tak mnie to ogladanie juniorów i juniorek natchnęło do wspomnień, bo kilka lat temu, gdy juniorkami była Żenia, Wakaba i Karen, w juniorskich zawodach była cała masa zdolnych dziewczyn, nie tylko z Rosji, ale i np. z Japonii. I gdzie dziś są, kto słyszał o Elizaviecie Iuschenko, Alsu Kaiumovej, Mariko Kichirze, Miyabi Oba, Miyu Nakashio? I kilku innych. te dziewczyny wygrywały albo były w czołówce juniorskiego gp. Szczerze mówiąc, to więcej na lodzie widać obecnie tych wówczas mocno średnich zawodniczek, dziś też nie powalają wynikami - mówię o Iveth, Nicole Schott, Rin Nitayi, Amber Glen. Jednostki - oprócz kilku Rosjanek i Japonek zdobywały medale na zaowdach, jedna z nich była Gabrela Daleman. To nie dotyczy tylko dziewczyn, panów też, podobnie par sportowych. Tylko w tańcach spora część z czołówki przetrwała i dziś widać ich na miedzynarodowych arenach.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
blue cat
Kontakt:

Witam w klubie fanów Satoko:) Ja też ją lubię, trochę się o nią bałam, że wypłyną kolejne fasolki, które wypchną ją z reprezentacji, ale póki co walczy i bardzo dobrze. Co do Trusovej i innych dziewczyn Eteri, które przechodzą do seniorów to mam takie wrażenie, jakby jeszcze w juniorach trochę bardziej się starały od strony interpretacyjnej, a po przejściu do seniorów odpuściły i postawiły na skoki. Nie wiem z czego to wynika, ale mam wrażenie że w Rosji chyba jest większa konkurencja i trudniej się przebić w juniorach niż w seniorach, bo juniorek jest na kopy, a z seniorek tak naprawdę ostaje się po bólach dojrzewania jedynie garstka.

Awatar użytkownika
Hortensja

Satoko mimo wszystko (mimo swoich malych skokow) jest stabilna lyzwiarka. Wiec raczej nie odniesie spektakularnego sukcesu, ale zawsze w okolicach podium jest. A z kolezankami z reprezentacji juz roznie bywa-nad czym ubolewam, no ale chociazby Wakaba- srebrny medal i co teraz? Kaori tez raz tak raz tak. Rika niesie nadzieje, ale przez aksle tez nie wiadomo nigdy jak to bedzie. Satoko poza kilkoma epizodami kiedy wracala po jakiejs kontuzji jest raczej pewniakiem. Cale szczescie, bo dzieki temu mamy przyjemnosc na nia patrzec.

A co do mlodych Rosjanek- ja jestem serio zla na sedziow o to, bo przez te nienormalne PCS trenerzy nie chca nad tym pracowac, a ze nie pracuja to dziewczyny nie robia postepow. A moim zdaniem by mogly, nawet Trusova jakby nad nia popracowac moim zdaniem bylaby w stanie duzo polepszyc swoja interpretacje i SS. Szkoda.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Oj, ja też lubię Satoko, a w zeszłym sezonie jej programy były moimi najulubieńszymi u pań. Niestety dla Satoko, w dzisiejszym zalewie dziewczyn, które dostają niemal takie pcs jak ona, a skokami - bo nie można napisać, że technicznie - skokami biją ją na głowę - ona nie ma szans. Od jakiegoś czasu jest trend, że jak ktoś skacze trudne skoki i kombinacje i się nie wywraca przez 3 występy z rzędu, to dajemy oceny z kosmosu, bo to przecież "wielka łyżwiarka jest".

A wracając do zawodów - zerknełam na ONM i u panów znów to samo - wysoki wynik Matteo to nie jakiś jego hiper występ, a obsuwa konkurencji. Brawo i za to, że po naprawdę słabiutkim sp spiął się i pojechał przyzwoity fp, ale 156 punktów to obecnie wyniki 15 letnich dziewczynek... To mówi samo za siebie. Aliev z kolei fajnie pojechał sp, a w fp się posypał. Reszta panów z czołówki też średnio. Naprawdę, jak ktoś nie ma czasu i nie obejrzy niewiele straci.
Panie - o Trusowej pisałam, Kaori ponad 40 punktów mniej. Nokaut. No, ale jak Trusowa dostaje więcej w pcs niż Kaori... Fanką jej nigdy nie byłam, ale teraz mogłabym jejpcs i bronić niemal jak niepodległości, śmieszy mnie takie sędziowanie, właściwie nie śmieszy, a złości. i obrzydza <rzygi>

W tańcach wygrali Vika i NIkita, i to bez problemów, ich tańce ok, w większości 4te poziony, choć nie było IMO idealnie. Sara i Kirił jeszcze do obejrzenia, natomiast smuci mnie, że Betina i Sergiej przegrali o niemal 10 pkt z Lorraine i Quinnem, z którymi jeszcze niedawno spokojnie wygrywali. No, ale tegoroczny fp jest okropny, do tego pojechany tak jak na ONM - masakra.

Do obejrzeniea USI, na razie widziałam tylko sp Zeni i Vadima oraz Ashley i Timithego i nie wiem dlaczego Amerykanie wygrali, nawet pomijając, że mieli trudniejszy skok, bo ich twist był np. słaby. Moze czgoś nie dopatrzyłam, nie wiem, natmiast w fp widzę w obu programach były błędy, Rosjanie mieli ich więcej, ale aż 10 pkt? Muszę to obejrzeć, bo się aż wierzyć nie chce, zwłaszcza, że Amerykanie wygrali też komponentami.
Panowie, panie i tańce też do nadrobienia.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

I ja zakochałam się w programach Satoko. W zeszłym sezonie jej programy byly moim ulubionymi wśród pań i w tym sezonie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie tak samo. Pięknie jedzie, w jej programach nie ma pustych sekund. Akurat muzyka do jakiej jedzie sp to nie moja stylistyka i gust, ale program jest super. A dowolny to już odlot. Cdn

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Bardzo, bardzo mi się podobała Satoko. Az mi.się chce do tych programów wracac. Young miala katastrofalny sp, nieudane skoki ale sam program też mi się podoba. Za to jej fp juz mnie tak nie.zachwyca. Niemniej dziewczyna z ogromnym potencjałem. Podobala mi.sie Ting szkoda ze końcówka programu jej nie wyszła. Cdn ok

dj
Kontakt:

Post autor: dj »

yenny pisze: 5 lat temu Oj, ja też lubię Satoko, a w zeszłym sezonie jej programy były moimi najulubieńszymi u pań. Niestety dla Satoko, w dzisiejszym zalewie dziewczyn, które dostają niemal takie pcs jak ona, a skokami - bo nie można napisać, że technicznie - skokami biją ją na głowę - ona nie ma szans. Od jakiegoś czasu jest trend, że jak ktoś skacze trudne skoki i kombinacje i się nie wywraca przez 3 występy z rzędu, to dajemy oceny z kosmosu, bo to przecież "wielka łyżwiarka jest".
To prawda, ale trzeba też zwrócić uwagę, że nie tylko o trudność i niewywracanie się chodzi.
Z estetycznego punktu widzenia skoki Satoko są po prostu brzydkie. Nieraz daję sie nabrać na jej piękną jazdę i elementy, po czym przychodzi moment skoku i mam ochotę odwrócić wzrok. Jeszcze axel jako tako, ale reszta jej "paratwizzli" max 20 cm nad taflą z maksymalnie, nienaturalnie wygiętym kolanem i korpusem "posadzonym" na lodzie przy lądowaniu estetycznie odrzuca i zaburza skądinąd piękne choreograficznie występy.

yenny pisze: 5 lat temuNaprawdę, jak ktoś nie ma czasu i nie obejrzy niewiele straci.
Panie - o Trusowej pisałam, Kaori ponad 40 punktów mniej. Nokaut. No, ale jak Trusowa dostaje więcej w pcs niż Kaori... Fanką jej nigdy nie byłam, ale teraz mogłabym jejpcs i bronić niemal jak niepodległości, śmieszy mnie takie sędziowanie, właściwie nie śmieszy, a złości. i obrzydza <rzygi>
Niestety, mijasz się z prawdą - Kaori dostała w tym turnieju więcej PCS - 98,24 niż Sasha - 97,64. <bezradny>
W programie krótkim Sasha pojechała idealnie a Kaori upadła, co musiało odbić sie na jej PCS (niższe o punkt), nie wspominając o jej kostiumie, który jest po prostu estetycznym kryminałem. <blee>
W programie długim Trinity Sakamoto zrobiła tylko jeden błąd bez upadku i od razu otrzymała od sędziów prawie 2 punkty PCS więcej niż Daenerys Trusowa za przejazd na rekord świata(!).

O ocenę artystyczną zawsze można się spierać, ale śmiech, złość i obrzydzenie w tym przypadku to chyba lekka przesada.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Proszę, naisz mi gdzie mijam się z prawdą, bo doprawdy tego nie widzę. Nie pisałam o ocenie łącznej za oba programy, pisałam o sp, gdzie Sasza dostała wyższą ocenę pcs niż Kaori. W słowie pisanym tak czasem jestx, ze niedokładnie sie coś napisze, druga sprawa to malo czasu, a chce się milion rzeczy napisać. Moim, podkreslam moim zdaniem nawet pomimo uadku Kaori Sasza nie zasługuje na wyższą ocenę w komponentach, to jest to o czym pisalam -program bez upadku a daj borze liściasty jeszcze z quadem, to takie WOW jakby się objawił 8 cud świata. I sam podkreslasz - przejazd n a r e k o r d - zasługuje na wysokie cs. Bo to rekord. A za co ten rekord? Za skoki. I pozamiatane.
I dlatego mnie to obrzydza, bo przy tym dawaniu pcs za skoki jest niesprawiedliwe i przy tym taka Satoko na przykład nie ma szans na walkę o medale. Mnie akurat nie odrzuca jej styl skakania, o ile nie dokreca skoków na lodzie.
W drugą stronę- umiejętności techniczne to nie tylko skoki.

dj
Kontakt:

Post autor: dj »

Nie pisałaś o SP, a o ogólnej sumie:
Panie - o Trusowej pisałam, Kaori ponad 40 punktów mniej. Nokaut. No, ale jak Trusowa dostaje więcej w pcs niż Kaori...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Seria Challenger”