Shanghai Trophy / Japan Open

Awatar użytkownika
holloko
Kontakt:

Shanghai Trophy / Japan Open

Post autor: holloko »

Shanghai Trophy - Listy startowe i wyniki

Oficjalny stream jakby ktoś akurat był w Chinach TUTAJ

Programy krótkie już się zakończyły, a na jutubie pustki :(
Na razie znalazłam tylko tyle:
Medvedeva SP
Tursynbaeva SP
Eunsoo Lim SP
Matteo Rizzo SP
Samarin SP
Obawiam się że z par i tańców w ogóle nie ma transmisji (?!) a szkoda bo Boikova/Kozlovski, Peng/Jin, Sinitsina/Katsalapov, Fear/Gibson i Kaliszki.

Japan Open
Odbędzie się jutro (5/10) ale nie będzie transmisji na żywo. Pewnie później się pojawi na youtube.
Będzie Javi! <radocha> A poza tym Chen, Kihira, Miyahara, Nagasu, Shimada, Tennell, Trusova, Uno, Vasiljevs, Zagitova, Zhou.

Efforts will lie, but will never be in vain.
Mbh
Kontakt:

Re: Shanghai Trophy / Japan Open

Post autor: Mbh »

Solistki już zakończyły rywalizację w Chinach, szału nie było...
Eunsoo Lim
Elizabet Tursynbaeva
Evgenia Medvedeva
Tursynbaeva i Medvedeva mogą się tłumaczyć urazami, Rosjanka podobno przez ostatnie dwa tygodnie nie wykonywała pełnego przejazdu dowolnego z powodu choroby, nie wiem czy Eunsoo ma jakąś wymówkę. W korespondencyjnej rywalizacji z Young You, starsza z Koreanek na ten moment daleko z tyłu.
Nie wiem co się działo z Boyangiem ale ledwo co przekroczył 70 punktów, duże rozczarowanie po Lombardi gdzie wyglądał tak dobrze.
Swoją drogą teraz zorientowałam się że w tych zawodach miała wystąpić para Sui/Han ale się wycofali, oby nic poważnego. Moje zainteresowanie parami sportowymi w nadchodzącym sezonie zależy w dużej części od ich zdrowia.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Post autor: yenny »

<buzki> Brawo dla Matteo <buzki> za dobry występ. W końcu jego dobra pozycja jest wynikiem JEGO dobrego przejazdu. Oby tak dalej i jeszcze lepiej by było. Swoją drogą, marzę o tym, by Matteo znów przyjechał na WC ;-)
Nie mogę znaleźć RD naszej pary, niestety przegrali i to mocno z Lilah i Lewisem, z którymi dotąd spokojnie wygrywali. <mysli> Coś mi się widzi, że ten sezon w tańcach będzie przełomowy i pełen przetasowań, wynik w RD pary rosyjskiej bardzo wysoki.
No i brawo dla Żeni, może nie powalała technicznie, miała już przecież w tym sezonie wyniki o 20 pkt lepszy, ale jej programy mi się podobają, nie są puste. I nie zgadzam się, że ona nie interpretuje. Mozę nie jest to mistrzyni mistrzyń, ale na tle tego co obecnie prezentuje większość solistek to jest naprawdę super. Przede wszystkim nie jedzie 3/4 programu z szeroko rozłożonymi rękami by wykonać jakiś skok. Nie byłam jej fanka przez ostatnie lata, ale teraz widzę jak się zmienia i to na plus. Po programach Satoko, jej programy to moje kolejne na chwilę obecną najlepsze u pań.
Sasza i Dymitry na 2giej pozycji, szkoda, że nie pierwsi, no, ale nie można mieć wszystkiego. Mam nadzieję, że jakaś dobra dusza wrzuci ich programy na yt. W ich przypadku też mam nadzieję, że wystąpią na WC.
jeszcze o paniach skrobnę, bo widzialam Elizaberh i Ensunoo - programy Turnsbayewey w ogóle mi się nie podobają, jeszcze sp to ok, ale w fp miota się strasznie, natomiast Ensunoo - bez szału, ale przyjemnie dla oka. do tego ona jest taka eteryczna i ładna.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Niestety wynik naszych Kaliszków po dwoch częściach konkurencji to kosmiczna przepaść pomiędzy nimi a Lilah i Lewisem. O Katsałapowach to nawet nie wspomnę, bo od zeszłego sezonu są namaszczani na główną konkurencję dla Francuzów. Niestety nie wiem dla czego są takie wyniki a nie inne, bo naszych nie widziałam, tylko RD Viki i NIkity, który był dobry i oceniony bardzo wysoko, bo tylko jakieś 3 pkt mniej niż Gabi i Guliama.

Niestety nie ma wyników z JO, obejrzałam część konkurencji. Bardzo mi się podobał przejazd Riki, kocham jej fp (nie lubię tegorocznego sp). Alina jako Kleopatra, hmmm. Jak by to powiedzieć, nie rozumiem tego programu, nie wiem co ma wspólnego z Kleopatrą i nawet szeroko pojętym Egiptem. Tyle z plusów, ze Alina pięknieje z roku na rok. Do programu Trusowej nie umiem się przekonać, muzyka piękna, ze słabego serialu (jestem książkową purystką ) i tak odbieram występ Saszy, skoki skokami, ale jak w przypadku wielu młodych stawiających na skoki - jedzie by skoczyć.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Awatar użytkownika
Hortensja

Post autor: Hortensja »

A mi sie jakos na Aline dobrze patrzy w tym roku. Tak, FP jest troche masakra, ale Alinie wyraznie dobrze sie go jezdzi i generalnie wydaje sie wyluzowana. Na Carmen jakos nie moglam patrzec. Nadal nie slucha za bardzo swojej muzyki, ale nie cierpie patrzac na nia. I mam wrazenie, ze czuje sie pewnie. A to tez sie udziela.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

To prawda, Alina nie jest tym trzęsącym się ze strachu dziewczątkiem, które wychodziło na lód z miną tak przerażona, że aż jej szkoda się robiło. W tym roku widać, że nic nie musi, jest mistrzynią olimpijską, Europy i świata, a także miała pierwsze miejsce w GPF, więc co by się nie działo, ona i tak już jest w historii łyżew, nazywają ją carycą ;-) . Pewnie wie, ze nie przeskoczy tych młodych koleżanek z tafli z ich quadami, więc robi to co umie najlepiej, a za samo wyjście na lód ma komponenty marzeń, więc czego się bać? Niczego. . Miała problemy gdy przestała być fasolką i cudownym dzieckiem, ale wyszła z nich obronną ręką, nie przepadła w rzeszy innych, gwiazdek jednego sezonu. I brawo jej za to. Jej tegoroczny fp albo się podoba albo nie, dla mnie jest masakryczny i w ogóle nie w temacie, a ona się w nim świetnie bawi. I chyba o to chodzi, bo jak widzę zaciete miny Tursnbayewej, czy nawet Żeni... Choć Żenia też wyluzowała w porównaniu do zeszłego roku.

Wracając do tańców, obejrzałam protokoły i spodziewałam się jakichś błędów naszej pary, ale nie - niemal wszystko na plus, dobre poziomy, nawet chwilami lepsze niż Brytyjczyków, a mimo wszystko oni w każdym elemencie, nawet zrobionym na niższym poziomie dostawali więcej punktów. A już pcs to :(

blue cat
Kontakt:

Post autor: blue cat »

Cóż, ten program Aliny nie jest w moim klimacie, ale pojechany przyzwoicie i ogląda się to nieźle. Mam takie wrażenie, jakby Alina starała się trochę naśladować Lizę, do której takie egipskie i quasi-egipskie klimaty pasują. Trusova jest łyżwiarką o ogromnym potencjale, na ten moment chyba moją ulubienicą wśród dziewczyn Eteri i ten program też ma potencjał, ale mam wrażenie, że o ile jeszcze w juniorach potrafiła wykrzesać z siebie niezłą interpretację, tak teraz faktycznie pierwsze skrzypce grają skoki.
Jeżeli chodzi o Shanghai Trophy, to przyznam się, że trochę przespałam, tym bardziej, że myślałam że Natalia i Maks po tej kontuzji chyba wrócą dopiero na GP. I jeszcze teraz za Chiny nie wiem, gdzie można to obejrzeć, bo przetrząsam Youtube i nic. Więc jako że nie widziałam, to mogę się wypowiedzieć tylko na podstawie protokołów- cóż, wynik jest wcale niezły, jedynie parę punktów niższy od ich rekordu życiowego, więc biorąc pod uwagę ostatnie problemy zdrowotne Maksa, wydaje mi się, że ten start raczej wypada na plus. Z protokołów wynika, że w RD niektórzy sędziowie dali im ujemne GOE za niektóre elementy, więc to się pewnie jakoś przełożyło na wynik. Natomiast w FD było czysto, ani jednego ujemnego GOE. Co do różnicy w stosunku do Lilah i Lewisa, to po pierwsze dla Brytyjczyków to już trzeci start w sezonie, więc w przeciwieństwie do Kaliszków mają te programy już "najeżdżone". A po drugie w ogóle w tańcach oceny idą w tym sezonie kosmicznie w górę i też się zastanawiam z czego to wynika. Ja Lilah i Lewisa bardzo, bardzo lubię, ale nie za bardzo widzę u nich jakiś progres w stosunku do zeszłego roku- jak wtedy wystrzelili w górę zasłużenie, bo jechali dobrze, tak teraz też jeżdżą dobrze a oceny mają chyba o 10 pkt wyższe. Też mnie to zastanawia, choć to dotyczy nie tylko ich- pisałam tu już np. o Laurence i Nicku, którzy przekroczyli już 200 pkt, a też jakiegoś kosmicznego progresu nie widzę.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Ja się niestety obawiam, ze ten progres naszych zawodników ominie. Obym się myliła.
A moją może nie ulubienicą, ale najbardziej godną uwagi zawodniczką od Eteri przechodzacą do seniorek jest Kostornaja. Moze nie zachwyca na razie, tylko na kontrolnych przejazdach była, ale jak mam którąś wskazać to właśnie ją.

Awatar użytkownika
Hortensja

Kostornaia jak najbardziej, to jest zupelnie inny rodzaj jazdy, estetyczny, wykonczone ruchy, a nie pospieszne, wysokie, ladne skoki, ina bauer ktora trwa dluzej niz pol sekundy. Ja rozumiem, ze nie kazdy musi byc jej fanem, ale to jest jakos ktora- wydaje mi sie- powinno sie docenic. Bardzo bym chciala, zeby miala szanse sie rozwinac, a obawiam sie ze zginie w tlumie.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
holloko
Kontakt:

Post autor: holloko »

Co do Kaliszków, to o ile dobrze pamiętam Maks miał latem jakąś poważniejszą kontuzję, więc mogą być trochę opóźnieni z przygotowaniami. Poza tym oni często mają słabsze początki sezonu, a rozkręcają się później. Na wyniki na pewno to dobrze nie wpływa, a jak wyniki się mają do rzeczywistości zobaczymy w sezonie. (Swoją drogą, FB/S od dawna należy się miejsce w czołówce, ale dopiero teraz polityka im sprzyja... niestety)

A Kostornaia powinna być najlepsza pod względem PCS wśród Rosjanek (tzn wg zasad, sędziowie i tak robią co chcą) ale jej programy w tym sezonie to proba sabotażu także tego

Efforts will lie, but will never be in vain.
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tak, to prawda, Natalia i Maks zwykle około ME wchodzą w sezon na 100%, natomiast 15,5 punktu różnicy z na progu GP niepokoi. Pomimo całej mojej wielkiej sympatii dla Lilah i Lewisa wolałbym by to nasza para dostawala takie oceny.
Mowisz Holloko, że programy Aleny to sabotaż? Być może. Czekam aż się zaprezentuje na zawodach.

Awatar użytkownika
Hortensja

Nie jestem az tak negatywna, jesli chodzi o programy Aleny. Shorta zstawila i jest to typowe dzielo Dany'ego G, ale ladne i pasuje do niej. A dowolny- no nie jest to dzielo sztuki, ale widac ze sie w nim dobrze czuje, ta sama sytuacja co u Aliny, i chyba wole to niz dowolny Szczerbakowej, ktorego po prostu nie czuje i generalnie jest nijaki (do ladnej muzyki). Alena to 16-letnia dziewczyna i jakos mnie ta muzyka nie razi. Ja w ogole mam tak, ze wole kiczowaty program, ale pojechany z przekonaniem, niz dzielo sztuki, ale wykonane przez zawodnika co jedzie obok muzyki, z kamienna twarza i widac, ze nie slyszy bo wszystkie gesty sa np o sekunde za pozno.

A co do punktow, to nie tylko PCS powinna dostawac najlepsze, ale tez GOE, bo moze quadow nie skacze, ale jak skoczy 2A to na pol tafli. Piruety tez wycentrowane, w ladnych pozycjach, bez tracenia szybkosci... Eh, smutne to, ze ten caly system punktowy zostal stworzony, zeby wlasnie takich zawodnikow jak Alena nagradzac, a ocenia sie nadal jak w systemie 6.0.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Oj, tak, w zeszłym sezonie w GOE za aksla dostawała same +5. W tym sezonie już tak pięknie go nie skakała, ale robił wrażenie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne zawody”