Nowinki przedsezonowe, sezonowe i posezonowe
Re: Nowinki przedsezonowe, sezonowe i posezonowe
Alena nie tyle chce iść w tańce, co raczej nie ma wyjścia - trenowanie 4T zniszczyło jej kręgosłup na tyle, że nie jest już w stanie skakać w ogóle.
Dziś czarny dzień w parach sportowych: rozstanie ogłosili Knierimowie, Zabijako/Enbert, Alexandrovskaya/Windsor.
Chris Knierim, Sasza Enbert i Katia Alexandrovskaya kończą karierę z powodów zdrowotnych.
Alexa i Harley podobno chcą szukać nowych partnerów, zobaczymy.
Dziś czarny dzień w parach sportowych: rozstanie ogłosili Knierimowie, Zabijako/Enbert, Alexandrovskaya/Windsor.
Chris Knierim, Sasza Enbert i Katia Alexandrovskaya kończą karierę z powodów zdrowotnych.
Alexa i Harley podobno chcą szukać nowych partnerów, zobaczymy.
Efforts will lie, but will never be in vain.
Jak przeczytałam o rozstaniu Knierimów to w pierwszej chwili pomyślałam, że się rozwodzą czy co... Trudno mi sobie wyobrazić Alexę na lodzie z innym partnerem, ale to Chris był tą częścią duetu ciągnącą ich w dół. Szkoda Zabijako/Enbert, dopiero co zaczęli zbierać medale. Rosja pewnie płakać nie będzie mając nowych ulubieńców.
Szkoda każdej z tych par, pary sportowe są teraz na wagę złota. Niestety nie widzę w USA partnera dla Alexy, obawiam się że to koniec jej kariery, chyba że złapie jakiegoś Rosjanina, którego akurat federacja wypuści. Nie widzę też w Australii partnerki dla Harleya, chyba że (ciche marzenie), Kailani Craine da się namówić- byłoby ciekawie. Więc pewnie będzie szukanie za granicą. A co z Natalią Zabijako- będzie kogoś szukać (ma na to chyba największe szanse z tej trójki), czy też kończy karierę?
Brian Orser’s story with the Europeans. And a conversation about his European skaters, old & new
https://www.insideskating.net/2020/03/0 ... rs-old-new
https://www.insideskating.net/2020/03/0 ... rs-old-new
Zastanawiam się co jest trudniejsze dla Kasi po "eksporcie" Rosjanek po Europie (Riabova AZE, Safonowa BLR, Szabotowa UKR): 5tka na ME czy 10tka na MŚ?Brian, tell me a bit about your student here, Ekaterina Kurakova. She joined TCC at the end of 2018, so you’ve been her coach for a year or so…
Yeah, for about a year. But we haven’t had a whole lot of time together, just scheduling and competitions, and she’s been in Poland a lot – and so I’d like to get her back in Toronto and get some more time with her, and work on the technique.
But this has been a good experience for her. You know, when you do a championship, it’s a lot different than a Junior Grand Prix, it’s a lot different than a Challenger, and I think there’s a lot that she learned here, so she’ll grow from this, and we have lots of work to do.
She’s in your one-year-and-a-half plan, right?
It hasn’t been quite the year and a half, and we hadn’t had enough time together-together, but she’ll come back to Toronto after this, and we’ll push hard for the Junior Worlds, that’s the next thing for her, and then the World Championships in Montreal, another big push…
What should we expect from Ekaterina?
This result [at Europeans] is a little lower than we were hoping for, but then we take this information and we go back, and we train, accordingly.
And this is something that athletes need sometimes, you know? I mean, it was still a good skate, she skated well – she just got some calls that will get us back to training, and we will fix the things that we need to fix, that’s all.
What might be her qualities, what did she bring to the table when she came to you – apart from her sunbeam smile, of course?
Oh, she brought charm, and she brought enthusiasm, she’s a hard worker – and I would like to see that maybe, by next year, to be definitely a Top 5 here at Europeans. And Top 10 at Worlds.
Those are very doable, realistic goals – but I think, for her, she just needed to be this one time at a championship. That’s totally different. And she’ll learn from this, I believe that’s the type of person that she is – she’s gonna dig in deep and we will get some work done.
- tatianalarina
- Kontakt:
No i MŚ odwołane. Szkoda, ale teraz świat ma większe problemy niż "flutze".
Słuszna decyzja. Mam nadzieję, że wszyscy potraktują sprawę poważnie.
Podobno ISU nie wyklucza rozegrania tych mistrzostw, ale nie wcześniej niż w październiku. Dla mnie to bez sensu, nowy sezon, nowe programy i zaczynamy od mistrzostw świata.
Sama decyzja o odwołaniu jedyna słuszna i tylko dziwi mnie że ISU nie potrafiło do niej dojść i potrzebowali zakazu od ministerstwa zdrowia.
Sama decyzja o odwołaniu jedyna słuszna i tylko dziwi mnie że ISU nie potrafiło do niej dojść i potrzebowali zakazu od ministerstwa zdrowia.
Szkoda, ale decyzję popieram, bo sytuacja jest niebezpieczna i nawet przy opcji pustych trybun byłoby to i tak duże skupisko ludzkie, w dodatku z możliwym udziałem łyżwiarzy z regionów szczególnie dotkniętych (Chiny, Korea, Włochy). Mimo wszystko uważam jednak, że głupio byłoby przekładać na jesień, bo faktycznie jest to nowy sezon i rozpoczęcie od MŚ byłoby trochę dziwne. Jeżeli sytuacja zostanie opanowana w najbliższych miesiącach, można byłoby pomyśleć o czerwcu/lipcu, chociaż pewnie wtedy większość łyżwiarzy szykuje nowe programy, więc mogłoby to im pokrzyżować przygotowania na następny sezon.
Straszna szkoda. Gdzieś się też pojawiła informacja, że mogliby podłączyć MŚ w łyżwiarstwie do letnich Igrzysk Olimpijskich w Tokio, co byłoby przy okazji powrotem do tradycji - i mnie się ten pomysł bardzo podoba (Japończycy by to udźwignęli, a zawody w lecie pozwoliłyby zawodnikom odpocząć przed początkiem sezonu), ale nie wiem, czy to jest serio przez ISU rozważane, a poza tym kto wie, jak świat będzie za te parę miesięcy wyglądał...
- tatianalarina
- Kontakt:
Nowinki przedsezonowe, sezonowe i posezonowe
Drużyna Orsera (w tym Katia) zamieściła filmik na Instagramia, w którym dziękuje fanom i zapewnia o dobrym samopoczuciu
- tatianalarina
- Kontakt:
RIP Chris Reed
Jakby nie było dosyć złych wiadomości
https://www.japantimes.co.jp/sports/202 ... ck-age-30/
https://www.japantimes.co.jp/sports/202 ... ck-age-30/
Boże kochany, nie mogę w to uwierzyć. Szok, normalnie szok - taki młody człowiek, wydawało się zdrowy. Trochę mi to przypomina nagłą śmierć Siergieja Grinkova, też na atak serca.
Straszne wiadomości w tym okropnym czasie. Spoczywaj w spokoju {'}
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Żadna to niespodzianka, ale ISU definitywnie odwołało mistrzostwa świata, więc nie będzie prób rozgrywania ich w innym terminie. Pod koniec kwietnie następny kongres, na którym będę się zastanawiać nad przyszłym sezonem.
Rosja wykluczona z Igrzysk w Tokio. Z punktu widzenia łyżwiarstwa figurowego to trzęsienie ziemi.