Późny start
Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice
-
- Kontakt:
Późny start
Witam
Jestem kompletnie nowy na forum, więc jeśli pisze post w złym miejscu z góry przepraszam
Od dłuższego czasu jestem zainteresowany łyżwiarstwem figurowym z tym że nigdy go jako tako nie próbowałem(czysta jazda rekreacyjna) .
Czy w takiej sytuacji (w wieku 19 lat) kiedy bym zaczął uczęszczać regularnie na zajęcia z łyżwiarstwa figurowego ,to czy mógłbym osiągnąć faktycznie wysoki poziom za 5, 10 lat?, czy lepiej sobie odpuścić ? A jeśli tak to czy w Polsce są jakieś zawody łyżwiarstwa figurowe skierowane bardziej dla amatorów?
Pozdrawiam
Jestem kompletnie nowy na forum, więc jeśli pisze post w złym miejscu z góry przepraszam
Od dłuższego czasu jestem zainteresowany łyżwiarstwem figurowym z tym że nigdy go jako tako nie próbowałem(czysta jazda rekreacyjna) .
Czy w takiej sytuacji (w wieku 19 lat) kiedy bym zaczął uczęszczać regularnie na zajęcia z łyżwiarstwa figurowego ,to czy mógłbym osiągnąć faktycznie wysoki poziom za 5, 10 lat?, czy lepiej sobie odpuścić ? A jeśli tak to czy w Polsce są jakieś zawody łyżwiarstwa figurowe skierowane bardziej dla amatorów?
Pozdrawiam
Późny start
Co masz na myśli pisząc "wysoki poziom"? Rekreacyjnie zawsze możesz jeździć, ale mistrzem olimpijskim nie zostaniesz. Oni zakładają łyżwy i zaczynają treningi mając 3 lata. Są różne zawody dla amatorów, ale w Polsce to chyba margines
-
- Kontakt:
Późny start
Przez wysoki poziom mam na myśli umiejętność robienia flipów, lutzów, akseli piruetów ogólnie jeździć do konkretnej choreografii.
Późny start
Pojedyńcze pewnie się da, podwójny axel to już spora sztuka, ale pamiętam tureckiego bramkarza, który zdobył brąz na MŚ chyba w 1998 roku, wystąpił w czymś na kształt "Gwiazdy tańczą na lodzie", a potem brał udział w tych samych zawodach co mistrzowie olimpijscy, oczywiście różnica poziomów kolosalna, ale startował w parach sportowych i np. podnoszenia całkiem spoko, skoki podwójne. Nie wiem jaka jest oferta zawodów dla amatorów, może inni wiedzą i coś napiszą. W Stanach czy Japonii jest taka oferta, u nas pewnie bieda.
Późny start
Kilka lat temu, jeszcze na starym forum walleya, byl taki temat. Pamiętam jak ludzie pisali, że po kilku latach treningów porafią skoczyć podwójne salchowy czy rittbergery. O zawodach dla amatorów raczej mowy nie było, ale może pamięć mnie zawodzi.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Późny start
Dla porównania występ mistrzów olimpijskich na tych samych zawodach, różnica klasy, jako ciekawostka
Późny start
Żeby być jak ci, których widzimy na olimpiadzie raczej trzeba byłoby zacząć w wieku max. 6 lat. W późniejszym wieku mięśnie też już nie są tak elastyczne. Może prostsze byłyby tańce, niż dyscypliny "skokowe".
A co do zawodów amatorskich, to w Polsce jest coś takiego jak Walley Cup - zawody amatorskie w różnych konkurencjach.
Zerknij tu: https://walley.pl/en/node/7
A co do zawodów amatorskich, to w Polsce jest coś takiego jak Walley Cup - zawody amatorskie w różnych konkurencjach.
Zerknij tu: https://walley.pl/en/node/7
Późny start
Wiem, że są dziewczyny, zarówno młodsze jak i starsze od Ciebie, które w ciągu ok. roku ogarnęły podwójne skoki i jak najbardziej występowały w amatorskich zawodach (których jest trochę) i zajmowały pierwsze, drugie, trzecie miejsca. To wszystko zależy, od tego jak często byś miał treningi, czy znalazłbyś dobrego instruktora, czy wcześniej robiłeś coś pokrewnego do łyżwiarstwa (taniec, balet?). No i nie oszukujmy się - osobiste predyspozycje też mają znaczenie. Jednym słowem nie da się odpowiedzieć na Twoje pytania, są dorośli, którzy robią bardzo szybko progres, a inni jeżdżą latami i postępów nie widać za bardzo. Musisz spróbować.
-
- Kontakt:
Późny start
Tak jak ktoś napisał. Normlanie Ci łyżwiarze, którzy występują na tych wszytskich mistrzostwach itd, zaczynają od 3 roku życia. Zobacz też sobie film Ja Tonya, film oparty na prawdziwej historii Tonyi Harding