zaczynamy sezon 2024/2025 - plotki i nowinki
- tatianalarina
- Kontakt:
Dalsze informacje na temat Iwana Diesiatowa - Solene Mazingue, francuska zawodniczka reprezentująca Estonię w parach tanecznych, oskarżyła go o zgwałcenie jej po ubiegłorocznym Golden Spin w Zagrzebiu. Skarży się również na bezczynność Marie-France i estońskiej federacji, które nic w tej sprawie nie robiły po zgłoszeniu. Image IAM jako tego ośrodka, gdzie dba się o łyżwiarzy, został mocno nadszarpnięty, najpierw sprawa Sorensena, a teraz to.
Jak to mówią politycy: nie zaprzeczam i nie potwierdzam... ale jest to film bardzo efektowny wizualnie (choć też są i sceny okropne) ale pusty a momentami wręcz cyniczny w treści. Nie chce go tu reklamować wymieniając tytuł. Tatiano a co do występu Adios Nonino w SP zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Adios też tam bardzo podkreślała swoją kobiecość i wdzięk.
Tak z innej beczki: wie ktoś może dlaczego w tym roku nie było gali po SC?
Czy ktoś dostrzegł, że na NHK mocno skrzywdzono Olgę Mikutinę? Pojechała swój piękny program krótki bezbłędnie, prognoza oceny technicznej to około 37 pkt a potem nagle ostatecznie 30 pkt. Gdzie te 7 punktów, wyparowało? Nie było przecież nawet podstaw - nie zrobiła żadnego rażącego błędu a jej SP jest wybitny i tak jak nie lubię, gdy łyżwiarze powtarzają swoje programy z zeszłego sezonu tak tutaj wyjątkowo mi to nie przeszkadza. Mam wrażenie, że sędziowie bardzo sprzyjali gospodarzom... niby to tendencja od wieków ale tutaj przeszli samych siebie i było wręcz rażące.
Cześć Mat, oglądałam programy krótkie i dowolne pań i też mnie zdziwiły oceny Olgi Mikutiny w programie krótkim. Bardzo przyjemnie oglądało się jej programy, w programie dowolnym już nie była tak bezbłędna, niemniej jednak nie przymierzając, Lara Niki Guttman (szóste miejsce) też nie pojechała bezbłędnie i miała podobnego kalibru błędy, a ile więcej punktów zarobiła! Nie powiem, zawodniczka ładnie wybijała się do skoków, ale jednak też u niej były, podwójne zamiast potrójnych.
Nie jestem też specjalistką, ale wg mnie sędziowie dosyć ostro potraktowali Soyung Wi. Zawodniczka w programie dowolnym nie popełniła znaczących błędów, dojechała do końca programu, zmęczona, ale nie na sztywnych nogach. Na jej program też sędziowie popatrzyli krytycznie.
Z pań muszę jeszcze nadrobić Petrokinę. Niestety nasza Katia była daleko w klasyfikacji bo bardzo daleka od ideału jest jej aktualna forma. Szkoda, bo mi bardzo się podobają jej programy.
Japonki dały popis swoich możliwości, zwłaszcza Kaori, wesoła, zwiewna i energiczna jak zawsze. Bardzo cieszy powrót Bradie po kontuzji i Alisy. Zobaczymy, co będzie dalej.
Tak obserwując zawodniczki starego kontynentu, to póki co nie widać liderki. Słabiej występuje Leona, Nastia i Nina Penzaroni. Ładnie zaprezentowała się Kimmi Repond (na poprzednich zawodach), Lara Niki Guttman i Olga. Rywalizacja pań będzie bardzo ciekawa i może czekać nas kolorowe podium na mistrzostwach Europy.
Nie jestem też specjalistką, ale wg mnie sędziowie dosyć ostro potraktowali Soyung Wi. Zawodniczka w programie dowolnym nie popełniła znaczących błędów, dojechała do końca programu, zmęczona, ale nie na sztywnych nogach. Na jej program też sędziowie popatrzyli krytycznie.
Z pań muszę jeszcze nadrobić Petrokinę. Niestety nasza Katia była daleko w klasyfikacji bo bardzo daleka od ideału jest jej aktualna forma. Szkoda, bo mi bardzo się podobają jej programy.
Japonki dały popis swoich możliwości, zwłaszcza Kaori, wesoła, zwiewna i energiczna jak zawsze. Bardzo cieszy powrót Bradie po kontuzji i Alisy. Zobaczymy, co będzie dalej.
Tak obserwując zawodniczki starego kontynentu, to póki co nie widać liderki. Słabiej występuje Leona, Nastia i Nina Penzaroni. Ładnie zaprezentowała się Kimmi Repond (na poprzednich zawodach), Lara Niki Guttman i Olga. Rywalizacja pań będzie bardzo ciekawa i może czekać nas kolorowe podium na mistrzostwach Europy.
Ja tam sie w sumie ciesze z tych "diunowych" programow, bo jest to zawsze jakas nowosc, poza tym muzyka stamtad robi wrazenie. No i wlasnie ten wizualny aspekt tez jest bardzo charakterystyczny i sugestywny, wiec latwo o inspiracje do np strojow. Wiadomo- co za duzo to niezdrowo, ale z drugiej storny rozumiem lyzwiazy, ze skusili sie na te tematyke.
Zawodniczki z Japonii robia swietne wrazenie, Kaori dzielnie trzyma poziom, Wakaba pnie sie po powrocie w gore, w SC przepiekny program Rino, tutaj Yuna i Mone, a przeciez to nie koniec ich zawodniczek. Moze ich problemem jest niezwodnosc i czasami troche brak charyzmy (u niektorych), ale jeny jak patrze na te miekkie kolana i dlugie slizgi to az sie robi milo w serduszku.
Yuma Kagiyama super, to jest przewspanialy lyzwiarz, chociaz brakuje mu jeszcze moim zdaniem tego czegos, tej odrobiny szalenstwa, tego lekkiego przekroczenia granicy.. Zeby mogl stac sie ikona. Nawet stroje ma takie zachowawcze. Z drugiej strony ma ciezkie zadanie- musi przejac schede po Yuzu i Shomie, ktorym "tego czegos" nie brakowalo, a jeszcze by obdzielili caly legion.
Musze nadrobic program Grassla, bo duzo ciekawego slyszalam, ale zgadzam sie, ja tez do niego stracilam cale serco po wszystkim co zawszlo.
Zawodniczki z Japonii robia swietne wrazenie, Kaori dzielnie trzyma poziom, Wakaba pnie sie po powrocie w gore, w SC przepiekny program Rino, tutaj Yuna i Mone, a przeciez to nie koniec ich zawodniczek. Moze ich problemem jest niezwodnosc i czasami troche brak charyzmy (u niektorych), ale jeny jak patrze na te miekkie kolana i dlugie slizgi to az sie robi milo w serduszku.
Yuma Kagiyama super, to jest przewspanialy lyzwiarz, chociaz brakuje mu jeszcze moim zdaniem tego czegos, tej odrobiny szalenstwa, tego lekkiego przekroczenia granicy.. Zeby mogl stac sie ikona. Nawet stroje ma takie zachowawcze. Z drugiej strony ma ciezkie zadanie- musi przejac schede po Yuzu i Shomie, ktorym "tego czegos" nie brakowalo, a jeszcze by obdzielili caly legion.
Musze nadrobic program Grassla, bo duzo ciekawego slyszalam, ale zgadzam sie, ja tez do niego stracilam cale serco po wszystkim co zawszlo.
"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Jeszcze co do wynikow- w Japonii przewaznie dosc surowo oceniaja wszelkie techniczne niedociagniecia, czasami naprawde niewiele trzeba zeby zdregadowali ci element, a punkty leca. A u pan niedokretki np to jednak jest zmora. Wiadomo, zawsze sa faworyci ktorym wiecej ujdzie na sucho, ale tez liczy sie ogolny caloksztalt, jakosc jazdy zawodnika. Kaori ma flutza a w protokolach jakos tego nie widac.
"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Cześć czy ktoś z was oglądał zawody w Finlandii? Nie mogę sobie ułożyć kolejności panów, nie przyjmuję wyników. Panowie nie błyszczeli, krótko mówiąc z Yumą włącznie. Każdy zaliczył wpadkę, dla mnie lepszy od Daniela Grassla był Lukas Britschgi, natomiast co się wydarzyło potem, to nie wiem jak to skomentować, dla mnie kosmos jakiś. Sędziowie coś nie polubili Tomono, chcieli go usadzić bo kurcze, szkoda, że nie utrzymał podium. Dla mnie był jednym z lepszych. Wg mnie na podium powinien być Lucas i Tomono.
Oglądałam też naszego Wowę i naprawdę, program ładny, zawodnik z potencjałem. 4Lz, brawo! Potem błędy brak koncentracji ale później bardzo ładnie pojechał. Różnica pomiędzy nim a Selewko duża w punktach, ale ja jak ich obu widziałam,to naprawdę nie było aż takiej różnicy.
Reszty nie widziałam, brak czasu rodzinką, samo życie.
Oglądałam też naszego Wowę i naprawdę, program ładny, zawodnik z potencjałem. 4Lz, brawo! Potem błędy brak koncentracji ale później bardzo ładnie pojechał. Różnica pomiędzy nim a Selewko duża w punktach, ale ja jak ich obu widziałam,to naprawdę nie było aż takiej różnicy.
Reszty nie widziałam, brak czasu rodzinką, samo życie.
Ja ogladalam troche krotkiego solistow i tez sie rozne rzeczy dzialy (jak to u panow), ale Yuma zrobil na mnie super wrazenie, to naprawde jest cudowny lyzwiarz. Alissa Czisny, ktora teraz czesto komentuje w TSL mowila ze jej wrazenie z pracy z nim jest takie ze on jest bardzo refleksyjny, analityczny i chyba to tu tez sie zadzialo. Skomentowal ze za bardzo sie w programie dowolnym skupil na tym ze musi wygrac i "przedobrzyl" sprawe.
Kazuki krotki program super pojechal. Szkoda, ze nie zostal na podium. Kevin fajnie pojechal, ale ja nigdy nie bylam jego wielka fanka, ciezko mi sie patrzy na jego skoki bo serio mam serce w gardle, ze bedzie jakas mega katastrofa.
Patrzac na ranking po 5 konkursach smutno mi, ze np Torgashev nie moze sie zmienic miejscem z Grasslem, ktory na awans do finalu ma duze szanse. No nie ma mocnych, stracilam do niego cala sympatie i to juz sie raczej nie zmieni.
Kazuki krotki program super pojechal. Szkoda, ze nie zostal na podium. Kevin fajnie pojechal, ale ja nigdy nie bylam jego wielka fanka, ciezko mi sie patrzy na jego skoki bo serio mam serce w gardle, ze bedzie jakas mega katastrofa.
Patrzac na ranking po 5 konkursach smutno mi, ze np Torgashev nie moze sie zmienic miejscem z Grasslem, ktory na awans do finalu ma duze szanse. No nie ma mocnych, stracilam do niego cala sympatie i to juz sie raczej nie zmieni.
- tatianalarina
- Kontakt:
Ja na razie z Finlandii widziałam tylko solistki, solistów i trochę z RD. Na tych zawodach było sporo ładnych programów, ale jakoś na razie nie miałam przy żadnym takiego "efektu wow". Miłości sędziów do Grassla, łyżwiarza z nieestetyczną techniką i zabagnioną historią antydopingową też nie pojmuję, chociaż faktem jest, że na papierze miał FS z najwyższą Base Value - czy wszystkie elementy powinny mieć pozytywne GOE, to już inna para kaloszy... RD w tym sezonie nie lubię i nie polubię, ale w wykonaniu Orihara/Pirinen to nawet mogę przełknąć. Nawiasem mówiąc, bardzo mnie rozbawił przeczytany gdzieś komentarz, że Barbara Fusar-Poli powinna poprosić Maurizio o konsultacje, bo on ewidentnie jest świetny w "packaging", czyli takiemu łączeniu kostiumów, choreografii i osobowości zawodników, aby to wszystko grało. No a jak pamiętamy, Maurizio jest jej coś winien...
- tatianalarina
- Kontakt:
A nie, jednak miałam moment zachwytu, czyli Lara Naki Gutmann, tzn. widziałam te programy już wcześniej, ale tu dopiero rozbłysła. Bardzo lubię tę łyżwiarkę i jej straszno-śmieszne programy, np. ubiegłoroczny Hitchcockowski, jest to ożywcza odmiana, jak się człowiek zasłodzi serią Azjatek w śliczniutkich sukienkach jadących do ślicznej muzyki, jak gorzka kawa po bakławie Martwiłam się, że od kiedy do reprezentacji włoskiej przeszła lepsza od niej technicznie, ale dosyć bezbarwna Sarina Joos, to Lara zejdzie na drugi plan, ale na szczęście miało to efekt odwrotny, Lara jeździ coraz lepiej i Włosi mają duże szanse na medal drużynowy na ZIO w przyszłym roku, byle tylko z kolei Charlene i Marco wytrzymali.
Ja tez sie zawsze zachwycalam LAra, na spolke z Lucrezia, ktora przeszla do par sportowych. Zawsze mialy dla mnie "to cos", te charyzme, jakas odmienna stylistyke. Ciesze sie ze udalo im sie dojsc do sukcesow.
Mam wrazenie, ze to jest troche podobna sytuacja do tego jak Loena i Kaori zaczely odnocic sukcesy- mowilo sie, ze sa inne od calej rzeszy mlodziutkich rosyjskich skaczacych fasolek. "Slodkie Japonki"" przeszkadzaja mi mniej, bo jednak ogladanie ich pracy kolan to miod na me serce ale zgadzam sie, ze fajnie, ze sa tez inne w stylu zawodniczki.
Mam wrazenie, ze to jest troche podobna sytuacja do tego jak Loena i Kaori zaczely odnocic sukcesy- mowilo sie, ze sa inne od calej rzeszy mlodziutkich rosyjskich skaczacych fasolek. "Slodkie Japonki"" przeszkadzaja mi mniej, bo jednak ogladanie ich pracy kolan to miod na me serce ale zgadzam sie, ze fajnie, ze sa tez inne w stylu zawodniczki.
Lara ma swój moment i muszę przyznać że naprawdę pokazała, na co ją stać. Na Mistrzostwach Europy będzie ciekawie. Obejrzałam kilka występów pań z Cup of China i niestety Gubanowa kompletnie rozczarowuje. Nie wiem co się stało, może ten program jej nie służy, w każdym razie coś niedobrego się dzieje. Za to Amber nadal w formie, może jeszcze powalczyć o złoty medal. Nasza para sportowa poradziła sobie całkiem dobrze, na razie są na 4 miejscu. Mają potencjał do rozwoju, trenują chyba w Niemczech, będę trzymać za nich kciuki. Julia już przerobiła kilka zmian partnerów i reprezentacji, ale chyba w parze z Michałem podoba mi się najbardziej, wydają się dobrze dobranym duetem. Są obszary do dalszej pracy, ale generalnie wrażenie pozytywne.
Najnowszy wywiad z Katią Kurakową:
https://przegladsportowy.onet.pl/sporty ... em/q0t3wqc
Podejście Rosjan do niej - masakra, ale niestety niczego lepszego się nie spodziewałam. Dobrze że w Polsce znalazła dom i ludzi którzy potrafią ją docenić.
A skoro już o Rosjanach mowa, to przy okazji ostatniego Warsaw Cup rozpętała się afera, Tatiana Tarasowa dostała szału, a wszystko przez zmianę tekstu piosenki Francuzów:
https://sportowefakty.wp.pl/lyzwiarstwo ... -warszawie
https://pzlf.pl/news/oswiadczenie-warsaw-cup
https://przegladsportowy.onet.pl/sporty ... em/q0t3wqc
Podejście Rosjan do niej - masakra, ale niestety niczego lepszego się nie spodziewałam. Dobrze że w Polsce znalazła dom i ludzi którzy potrafią ją docenić.
A skoro już o Rosjanach mowa, to przy okazji ostatniego Warsaw Cup rozpętała się afera, Tatiana Tarasowa dostała szału, a wszystko przez zmianę tekstu piosenki Francuzów:
https://sportowefakty.wp.pl/lyzwiarstwo ... -warszawie
https://pzlf.pl/news/oswiadczenie-warsaw-cup
Całe te afery i hejty związane są z długotrwałą nieobecnością rosyjskich zawodników w sporcie i nasilającą się bezsilnością. Wielu rosyjskich zawodników startuje, tylko pod różnymi barwami. Ja tam lubię Boney M i Rasputina , obojętnie w jakim przekładzie. Dla mnie to ponadczasowa muzyka. Katia, Anastasia Gubanowa i reszta zawodników pod różnymi barwami dostają mnóstwo negatywnych komentarzy od dłuższego czasu, osądza się ich o zdradę, złamanie tradycji rosyjskiego łyżwiarstwo itd. Oby się to w końcu skończyło. Ja już uważam, że taka sytuacja na dłuższą metę to nic dobrego.
https://results.isu.org/results/season2425/gpjpn2024/
https://current.fsresults.info/2024-202 ... /index.htm
https://results.isu.org/results/season2425/gpchn2024/
https://results.isu.org/results/season2425/gpfin2024/
https://current.fsresults.info/2024-202 ... /index.htm
https://results.isu.org/results/season2425/gpchn2024/
https://results.isu.org/results/season2425/gpfin2024/
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Wieści z Korei. Trochę się interesuję koreańskim i koreańską kulturę, więc wuj google po koreańsku podsyła mi też filmiki łyżwiarskie. Patrzę i co widzę, ostatnio w andrzejki (cały weekend) odbywały się zawody - preeliminacje m.in. do mistrzostw 4 Kontynentów. Do gry wróciła Lee He In, udało jej się oczyścić dobre imię i przekonać komisję sportową, że "malinka" zrobiona młodszemu koledze to nie jest molestowanie. Odetchnęłam i ja. Hein-a wygląda bardzo dobrze, na zawodach zajęła 5 miejsce i wraca do gry. Bardzo mnie to ucieszyło, bo na pewno Heina będzie wzmocnieniem koreańskiej reprezentacji.