zaczynamy sezon 2024/2025 - plotki i nowinki
- tatianalarina
- Kontakt:
@blue cat zazdroszczę możliwości podziwiania Mrazków i Taschlerów na żywo. Wszyscy się zachwycają ich prędkością na lodzie, którą nie do końca można dojrzeć w relacjach TV, więc na pewno to było przeżycie.
Nie wiem, co się podziało z Katią, ale albo to jest kontuzja, albo jakiś mega kryzys.
Nie wiem, co się podziało z Katią, ale albo to jest kontuzja, albo jakiś mega kryzys.
Obie pary robią duże wrażenie ale Mrazkowie szczególnie przypadli mi do serca, rzeczywiście mają bardzo dużą dynamikę i prędkość jazdy. Potrafili naprawdę rozgrzać publikę. Też nie wiem co się dzieje z Katia, ona sama w wywiadzie przyznała że myślała nawet o zakończeniu kariery, nie wiem jak wygląda współpraca z nowym trenerem i czy jej ta zmiana wyjdzie na dobre. Martwię się trochę o nią pod kątem Euro, oby nie wróciła zeszłoroczna trauma.
- tatianalarina
- Kontakt:
Newsy:
Rosjanie dopuszczeni do zawodów kwalifikacyjnych do ZIO jako "neutralni miłośnicy Czajkowskiego", na razie tylko po jednym zawodniku/parze w każdej kategorii i nie będzie im wolno występować w zawodach drużynowych. Nie wolno też im będzie udzielać wywiadów w "mixed zone" ani występować na konferencjach prasowych (to pewnie bardziej dla ich własnego dobra...), wykluczeni będą też wszyscy, którzy kiedykolwiek wyrażali poparcie dla inwazji.
Z weselszych wieści: w Japonii mistrzostwa krajowe wygrał Yuma i panowie Kagiyama stali się drugą parą ojciec/syn mistrzów Japonii. Zaś Nobunari Oda w wieku 37 lat! po długiej przerwie spowodowanej urazami i procesem o mobbing z Mią Hamadą (niestety przegranym) zajął bardzo przyzwoite czwarte miejsce (co w Japonii znaczy tyle, co w innych krajach pierwsze) i ogłosił zakończenie kariery po raz drugi, tym razem na swoich warunkach.
Rosjanie dopuszczeni do zawodów kwalifikacyjnych do ZIO jako "neutralni miłośnicy Czajkowskiego", na razie tylko po jednym zawodniku/parze w każdej kategorii i nie będzie im wolno występować w zawodach drużynowych. Nie wolno też im będzie udzielać wywiadów w "mixed zone" ani występować na konferencjach prasowych (to pewnie bardziej dla ich własnego dobra...), wykluczeni będą też wszyscy, którzy kiedykolwiek wyrażali poparcie dla inwazji.
Z weselszych wieści: w Japonii mistrzostwa krajowe wygrał Yuma i panowie Kagiyama stali się drugą parą ojciec/syn mistrzów Japonii. Zaś Nobunari Oda w wieku 37 lat! po długiej przerwie spowodowanej urazami i procesem o mobbing z Mią Hamadą (niestety przegranym) zajął bardzo przyzwoite czwarte miejsce (co w Japonii znaczy tyle, co w innych krajach pierwsze) i ogłosił zakończenie kariery po raz drugi, tym razem na swoich warunkach.
Nobunari Oda to faktycznie już weteran, chociaż to niejedyny przypadek japońskiej długowieczności w sportach. Noriaki Kasai nadal uprawia skoki narciarskie w wieku 52 lat. Daisuke Takahashi w wieku chyba 34 lat wrócił do łyżwiarstwa i to jeszcze do innej dyscypliny (tańce). Yuko Kavaguti karierę w parach sportowych zakończyła w wieku chyba 36 lat. Może to kwestia japońskiego zdrowego stylu życia
Obserwowałem Katie na tegorocznym challenger'u w Warszawie i pierwsza rzecz jaka mi się mocno rzuciła w oczy a nie widziałem tego na ekranie, to to że ona ma w sobie baaaaaaardzo dużo energii, wręcz ją ta energia rozpiera a było to widać zwłaszcza podczas rozgrzewek przed występami. Miałem też wrażenie, jakby Katia czuła się trochę nieformalną gospodynią imprezy. Chodząc przy bandzie przed wejściem na lud bardzo lubiła patrzeć na publiczność -może podziwiała, że aż tyle osób chciało przyjść popatrzeć na łyżwiarstwo. Ja ogólnie fanem jej jazdy nigdy nie byłem (dla mnie ona ciągle bardziej pasuje na zawody juniorskie) ale doceniam to, że się stara, choć tegoroczne pomysł np. z uszkami na głowie, to niech sobie to zostawi na pokaz galowy, bo na zawodach to źle wyglądało. Szkoda, że w jej otoczeniu nie ma ani jednej osoby, która tego typu infantylne pomysły wybiłaby jej z głowy...
Z naszego podwórka dużo większą nadzieję pokładam w Sofii i Wiktorze. W tym roku zrobili baaaardzo duży postęp, dodali sporo trudnych elementów technicznych (czyli taka mrówcza praca a nie fajerwerki jak u Katii) a to, że w tym roku akurat bardzo dużo przyjechało czołowych par tanecznych do stolicy i na ich tle postęp naszej pary tanecznej nie był aż tak bardzo zauważalny (zajęli odległe miejsce), to już inna rzecz. Zauważyłem też, że w zespole Sofii i Wiktora jet suuuper atmosfera, PRZED i po występie oboje zawodników wymieniło czułe i długie uściski ze sztabem trenerskim. Trzymam mocno kciuki aby dalej tak dobrze się rozwijali.
Dzięki tatiano za ciekawe wiadomości i trzymam za słowo organizatorów z ISU. Zatem Anastazji i Aleksandra Galiamowa (jest to jedna z dwóch czołowych par sportowych ze wschodu) powinno nie być na igrzyskach. Oby tak było! Przypomina, że to para która idiotycznie fotografowała się z przypiętym "Z" - symbolem poparcia barbarzyńskiej i krwawej inwazji na Ukrainę.tatianalarina pisze: ↑1 miesiąc temu wykluczeni będą też wszyscy, którzy kiedykolwiek wyrażali poparcie dla inwazji.
- tatianalarina
- Kontakt:
Z przykrością odnotowuję fakt, że rozstała się węgiersko-brytyjsko-amerykańska para taneczna Hancock/Fourati, pamiętani z ubiegłorocznego świetnego programu do Depeche Mode. Oboje nie kończą kariery i szukają nowych partnerów, oby następni okazali się tymi właściwymi.
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Kanady
Na Mistrzostwach Kanady bez zaskoczeń, wygrali ci, co zawsze, natomiast miło popatrzyć na srebrnego medalistę Anthony'ego Paradies. Na razie jeździ tylko w juniorach, trudno prorokować, czy rozwinie się technicznie, ale talent showmański ma wybitny.
inne zawody - to uniwersjada w Turynie. Wygrała ją Rion, druga była Mone Chibe a trzecia była Sofia Samodelkina. Na tych zawodach startowały dwie Polki. Najlepsza była Laura Szczęsna, wg mnie przyzwoicie, trochę błędów, ale w odbiorze program dobry. Wiadomo, wiele pracy przed nią, brakowało trudniejszych kombinacji, ale ogólnie ok. Pierwszy raz widziałam Laurę i wklejam ją
a tu Karolina Białas (15 miejsce) też całkiem nieźle, bardzo ładna dziewczyna, podobała mi się. Laura była trzynasta, a Karolina piętnasta. Coś się dzieje u nas, to fajnie.
Na mistrzostwach Europy w Tallinie nie zobaczymy Leony Hendrix, jest kontuzjowana. Sprawa podium na ME jest wg mnie otwarta. Może Kimmy Repond, może Lara Niki Guttman, może Nastia Gubanowa odrodzi się. Co pokaże Nina Penzaronni? A może na podium w rodzinnym kraju stanie Nina Petrokina? Już za niedługo się dowiemy.
- tatianalarina
- Kontakt:
A z krajowych mistrzostwach w USA wycofała się Isabeau Levito, więc tam na podium też się zwolniło miejsce.
Rosja podobno już zdecydowała, kto jedzie na zawody kwalifikujące na Olimpiadę: Miszyna/Gallamow, StepBuki, Pietrosian, a co do solistów, to decyzję podejmą po "swoim" Grand Prix. Obstawiam, ze Dikidży, bo będą chcieli mieć bitwę na 4A.
Rosja podobno już zdecydowała, kto jedzie na zawody kwalifikujące na Olimpiadę: Miszyna/Gallamow, StepBuki, Pietrosian, a co do solistów, to decyzję podejmą po "swoim" Grand Prix. Obstawiam, ze Dikidży, bo będą chcieli mieć bitwę na 4A.
Ja zawodów rosyjskich w tym sezonie za bardzo nie śledziłam, ale cieszę się z dobrej formy Misziny i Galiamowa. Co do Adelii, to dla mnie jest jeszcze juniorką, jej ocena techniczna będzie wysoka, ale komponentami odstaje. Pana Dzikidżi nie widziałam, ale z Saszy i Iwana Bukina się cieszę. Lubię ich bardzo.
Estonii pozazdrościć kolejnych zawodów. Swoją drogą, czy łyżwiarstwo już tak straciło widzów w Europie, że żadne inne kraje nie chcą organizować ME? Co w tym temacie robi ISU?
- tatianalarina
- Kontakt:
Loena będzie miała operację kostki w lutym, tak więc w tym sezonie już jej nie zobaczymy.
Ja byłam w szoku, że TV puściła uniwersjadę, trochę pooglądałam, nasza Laura nieźle rokuje, na Mistrzostwach 4 Narodów też zaprezentowała się od dobrej strony.
A dzisiaj podglądałam pary sportowe, Julia i Michał bardzo fajnie, na 7 miejscu, niewiele do 6 im brakowało, więc może i jeszcze podskoczą. Gruzini poniżej oczekiwań, trochę niespodzianką jest dla mnie wysokie miejsce pary brytyjskiej. Teraz trzymam kciuki za naszą Katię, naprawdę bardzo chciałabym żeby jakoś się odkuła po tych wszystkich ostatnich niepowodzeniach i pokazała na co ją stać. Po wycofaniu się Loeny pierwsze miejsce u pań jest zagadką, Gubanowa w tym sezonie nie błyszczy, w stawce są jeszcze Lara, dwie Niny i Kimmy, Livia Kaiser niestety też nie startuje.
A dzisiaj podglądałam pary sportowe, Julia i Michał bardzo fajnie, na 7 miejscu, niewiele do 6 im brakowało, więc może i jeszcze podskoczą. Gruzini poniżej oczekiwań, trochę niespodzianką jest dla mnie wysokie miejsce pary brytyjskiej. Teraz trzymam kciuki za naszą Katię, naprawdę bardzo chciałabym żeby jakoś się odkuła po tych wszystkich ostatnich niepowodzeniach i pokazała na co ją stać. Po wycofaniu się Loeny pierwsze miejsce u pań jest zagadką, Gubanowa w tym sezonie nie błyszczy, w stawce są jeszcze Lara, dwie Niny i Kimmy, Livia Kaiser niestety też nie startuje.