Protokoły
Kilka krótkich komenatrzy, gdyż nie mam czasu an długie wywody:
Tatsuki Machida - wow! Piękne skoki, ale czy na pewno zasłużył na 98+? Moim zdaniem sędziowie bardzo mu sypnęli w GOE i PCS. Jednak zasłużył na pierwsze miejsce, gdyż był to jego program życia, ale bardziej racjonalna byłaby nota 95-96 punktów.
Javier Fernandez - czysty, dobry przejazd. Nie przepadam za jego SP, ale naprawdę zasłużył na 96+. Brawo!
Yuzuru Hanyu - ależ był zdenerwowany...i te wszystkie okrzyki publiczności przed startem muzyki...spodziewałam się upadku. Niestety, ale na pięciu ostatnich zawodach miał czysty SP, więc w końcu musiał wkraść się jakiś błąd. Jednak nie rozumiem dlaczego dostał UR przy 4T...skoro Kozuka (lądując na dwie nogi z wyraźnym UR) nie dostał UR? Poza tym jeden z sędziów aż nazbyt go nie lubi - naprawdę 8.25 za SS i 8.00 za pozostałe komponenty? :23: Błagam, dobrze że nie dostał siódemek. No i ta +1 GOE za 3A. Nie wiem co według tego pana/pani trzeba zrobić by zasłużyć na +2GOE za 3A. Yuzuru nie ma szczęścia do SP na MŚ, ale mam nadzieję, że do piątku przegrupuje siły i pojedzie czysty LP (choć jeszcze w seniorach mu się to nie zdarzyło, ale zawsze musi być ten pierwszy raz!).
Thomas Verner - w końcu wszystko mu wyszło! Co za radość po programie. Wrócił z dalekiej podróży.
Co do pozostałych - cieszę się z występu Macieja i awansu do LP! Jego program nie jest taki zły, naprawdę ma dobre czucie muzyki i wg mnie zasługuje na PCS w granicach 31 punktów (co najmniej).
Ciężko patrzyło się na Brzezinę, już wiadomo, że się wycofał z dalszych zawodów.
Czekam na LP. Machida będzie pod wielką presją i szczerze to nie chcę by wygrał.... O ile cały sezon uważałam, że sędziowie skąpią mu punktów o tyle teraz uważam, że przesadzili w drugą stronę. Jeżeli nie Yuzuru ma wygrać (a moim zdaniem zasługuje na złoto jeśli pojedzie czysty program) to wolę Javiera z czystym LP. To by było coś! Machida po prostu do mnie nie przemawia...