Wasze przeczucia odnośnie sezonu 2014/2015
Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice
Wasze przeczucia odnośnie sezonu 2014/2015
Przyznaję, że kolejny raz zaczerpnęłam inspirację tematu z forum goldenkate . Jest tam temat w stylu: "Mam przeczucie, że w przyszłym sezonie..."
Tak też ja mam przeczucie, że Kristin i Dylan zdobędą medal MŚ, Julia utrzyma silną pozycję, Adelina nieco się pogubi, Stolbova/Klimov będą naciskać V/T i może wygrają z nimi ME. Tuktamisheva to dla mnie największa zagadka, Gachinskiemu wróżę koniec (nie wiem czemu, tak mi się przeczuwa i już).
Tak też ja mam przeczucie, że Kristin i Dylan zdobędą medal MŚ, Julia utrzyma silną pozycję, Adelina nieco się pogubi, Stolbova/Klimov będą naciskać V/T i może wygrają z nimi ME. Tuktamisheva to dla mnie największa zagadka, Gachinskiemu wróżę koniec (nie wiem czemu, tak mi się przeczuwa i już).
- LittleLotte
- Kontakt:
To tak bardzo na poważnie xD Więc dobrze... Kovtun się pozbiera, znajdzie psychologa i zacznie rywalizować z Yuzuru. Albo przynajmniej z Fernandezem. Chan schowa dumę do kieszeni i uzna Yuzuru za godnego przeciwnika. Stołbowa i Klimow będą piąć się w górę, ale z depczącą im po piętach młodziutką chińską parą Sui/Han. Dwie koreańskie solistki też poprawią swoje wyniki i będą o krok bliżej do Pyeongchang. Wiera z nowym partnerem rozłoży się na łopatki. Może Jurij będzie jeździł w parze z Darią Popovą? Ciekawa jestem, jak ona się odnajduje w tej całej sytuacji. Polina spadnie w krajowej klasyfikacji i dalej będzie równie nużąca. Ashley się weźmie w garść.
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Chciałam dodać, że wszystkim parom (nawet tym o których jeszcze nie wiem ) powstałym po rozpadzie poprzednich wieloletnich duetów nie wróżę sukcesów, raczej rozpad po sezonie dwóch, w najlepszym wypadku bujanie się w okolicach 10 miejsca na świecie. Przypadek na miarę V/T mógł się zdarzyć tylko raz. Nie ma cudów.
Kovtun rywalem dla Yuzuru ? :mrgreen: To bardzo abstrakcyjne przeczucie jak dla mnie. Przy czystym programie Hanyu tylko perfekcyjny Chan może rywalizować z nim lub Fernandez przy swoim beście, ale jak do tej pory nigdy nie przekroczył 190 pkt, ale jeżeli chodzi o poziom techniczny FS to tylko Fernandez może walczyć z Yuzuru jeżeli Chana nie będzie.LittleLotte pisze:To tak bardzo na poważnie xD Więc dobrze... Kovtun się pozbiera, znajdzie psychologa i zacznie rywalizować z Yuzuru. Albo przynajmniej z Fernandezem.
Niestety dla Chana czas płynie szybciej. Yuzuru wygląda na to, że przełamał barierę 4S i spodziewam się, że będzie lądował go cały czas w następnym sezonie, co nie jest dobrą wiadomością dla jego rywali :mrgreen:
^^ oraz:LittleLotte pisze:Stołbowa i Klimow będą piąć się w górę, ale z depczącą im po piętach młodziutką chińską parą Sui/Han.
- E. Radionova zrobi furorę w solistkach. Wystąpi w GPF i je wygra, zdobędzie srebro na ME i brąz na MŚ.
- J. Lipnitskaya - mam dziwne przeczucie, że przyszły sezon będzie dla niej ciężki. Nie życzę jej nic złego, ale skoro mówimy o przeczuciach....to obstawiam kontuzję lub problemy ze zmianą proporcji ciała. Chcę się mylić! Zmieniam przeczucia, gdyż dowiedziałam się o jej restrykcyjnej diecie, co zapewne opóźni dojrzewanie. Wygra jeden start w GPS, w drugim zajmie trzecie miejsce. Wystąpi w GPF.
- A. Sotnikova - nie zdominuje solistek, ale będzie solidną zawodniczką. Wygra jeden start w serii GS, drugi start zawali i nie wystąpi w GPF. Wygra ME.
- A. Pogorilaya - wystąpi w GPF, sędziowie zaczną doceniać ją w PCS. Zdobędzie brąz na ME - zmiana przez wzgląd na Julię, nie pojedzie na ME. Nie pojedzie na MŚ.
- G. Gold - zdobędzie srebro w jednym ze startów w GPS, drugi start wygra. Wystąpi w GPF. Zdobędzie srebro na MŚ.
- K. Murakami - zdobędzie dwa brązy w startach GPS. Nie wystąpi w GPF. Na MŚ będzie 7.
- S. Miyahara - zdobędzie medal na jednym ze startów w GPS (brązowy). Na MŚ będzie 8.
- P. Edmunds - problemy z dojrzewaniem (waga) sprawią jej problemy w pierwszej połowie sezonu. Drugą będzie miała lepszą. Wygra Mistrzostwa Kraju, pojedzie na MŚ i zajmie tam 4 miejsce.
- M. Asada - wróci na Mistrzostwa Japonii, które wygra i wygra również MŚ.
- Li Zijun - zdobędzie medal na jednym ze startów GPS (srebro), na MŚ będzie 6.
- A. Wagner - odpuści skakanie kombinacji 3+3, co przełoży się na gorsze wyniki. Nie wystąpi w GPF, zdobędzie jeden medal w GPS (brązowy).
- Y. Hanyu - zacznie regularnie skakać 4S. Jeden start w GPS wygra, w drugim zajmie drugie miejsce. Nie wygra Mistrzostw Japonii - będzie drugi. Wygra GPF, 4CC (bo ma już dwa srebra i pewnie będzie chciał mieć w końcu złoto) i MŚ. W jednym ze startów przekroczy granicę 200 pkt. w LP. :mrgreen: :mrgreen:
- D. Takahashi - wystartuje na jednych zawodach GPS, gdzie zajmie odległe miejsce. Zakończy karierę z powodu kontuzji. - NIEAKTUALNE, ma w ogóle nie wystartować w przyszłym sezonie.
- T. Machida - wygra jeden start w GPS, w drugim zdobędzie srebro. Wystąpi w GPF, gdzie będzie 3. Wygra Mistrzostwa Japonii. Na MŚ będzie 4.
- T. Kozuka - zdobędzie medal na jednym ze startów GPS (brąz). Nie wystąpi w GPF. Na Mistrzostwach kraju będzie trzeci, a na MŚ 6.
- J. Fernandez - wygra oba starty w GPS. Będzie drugi na: GPF, ME i MŚ.
- M. Kovtun - wygra jeden start w GPS, w drugim zajmie trzecie miejsce. Wystąpi w GPF, gdzie będzie 4. Wygra ME, na MŚ będzie trzeci.
- H. Yan - zdobędzie srebro na jednym ze startów w GPS, w drugim zajmie 3 miejsce i wystąpi w GPF, gdzie będzie 5. Będzie drugi na 4CC, na MŚ będzie 5.
- J. Brown - będzie mieć problemy z 4T i 3A. Zdobędzie medal na jednym ze startów GPS (brąz). Wygra Mistrzostwa Kraju, nie wystąpi w GPF. Na MŚ będzie 7.
- M. Aaron - zdobędzie medal na jednym ze startów na GPS (srebro). Zdobędzie srebro na Mistrzostwach Kraju i brąz na 4CC, na MŚ będzie 8.
Resztę dopiszę jak znajdę wenę lub będę miała jakieś prorocze sny
Last edited by Poice 10 lat temu, edited 1 time in total.
To samo myślałam o Machidzie... Jeżeli sędziowie będą kontynuować trend nagradzania wysokimi PCS zawodników, którzy mają wysoką wartość techniczną, to ja się nie zdziwię jeśli Kovtun zacznie dostawać ok. 85-87 w PCS.handomi pisze: Kovtun rywalem dla Yuzuru ? :mrgreen: To bardzo abstrakcyjne przeczucie jak dla mnie. Przy czystym programie Hanyu tylko perfekcyjny Chan może rywalizować z nim lub Fernandez przy swoim beście, ale jak do tej pory nigdy nie przekroczył 190 pkt, ale jeżeli chodzi o poziom techniczny FS to tylko Fernandez może walczyć z Yuzuru jeżeli Chana nie będzie.
Niestety dla Chana czas płynie szybciej. Yuzuru wygląda na to, że przełamał barierę 4S i spodziewam się, że będzie lądował go cały czas w następnym sezonie, co nie jest dobrą wiadomością dla jego rywali :mrgreen:
Tylko PCS im na Hanyu nie wystarczy. Ich problem jest wg mnie taki, że mają 3 quady, ale wg mnie tylko Fernandez jest wstanie "utrzymać" ich "ciężar" mentalnie w programie. Tylko później przychodzi błąd na czymś prostszym i już po zabawie.Poice pisze:To samo myślałam o Machidzie... Jeżeli sędziowie będą kontynuować trend nagradzania wysokimi PCS zawodników, którzy mają wysoką wartość techniczną, to ja się nie zdziwię jeśli Kovtun zacznie dostawać ok. 85-87 w PCS.handomi pisze: Kovtun rywalem dla Yuzuru ? :mrgreen: To bardzo abstrakcyjne przeczucie jak dla mnie. Przy czystym programie Hanyu tylko perfekcyjny Chan może rywalizować z nim lub Fernandez przy swoim beście, ale jak do tej pory nigdy nie przekroczył 190 pkt, ale jeżeli chodzi o poziom techniczny FS to tylko Fernandez może walczyć z Yuzuru jeżeli Chana nie będzie.
Hanyu nie potrzebuje 3 quadów, wystarczą mu dwa, a nawet czasami jeden i drugi z upadkiem bo jego największą bronią jest druga część programu, i dwie kombinacje 3A, oraz GOE.
Więc jeżeli mamy szukać przeciwnika dla Hanyu w następnym sezonie to ja postawiłbym na Fernandeza
Ja nie mówię o wygrywaniu z Yuzu. Wystarczy spojrzeć na moje "przeczucia", by wiedzieć, że nie przewiduję zbyt wielu, którzy pokonają go w przyszłym sezonie Jednak przy dobrym programie - zarówno Kovtun, jak i Fernandez (jak i każdy inny łyżwiarz, który zdobędzie monstrualne TES) ma szanse wygrać z Yuzuru, jeśli ten zawali np. SP (np. upadek przy 4T w SP na MŚ). Yuzuru nie jest nietykalny, jeśli robi błędy. To go odróżnia od Chan'a, który mógł szorować tyłkiem lód a i tak wygrywał dzięki ogromnej przewadze w PCS. Ostatnie MŚ pokazały, że sędziowie mają gdzieś przyznawanie adekwatnych do występu PCS i rozdawali 9.XX jak cukierki. Przynajmniej wszystkim sypali po równo....handomi pisze:
Tylko PCS im na Hanyu nie wystarczy. Ich problem jest wg mnie taki, że mają 3 quady, ale wg mnie tylko Fernandez jest wstanie "utrzymać" ich "ciężar" mentalnie w programie. Tylko później przychodzi błąd na czymś prostszym i już po zabawie.
Hanyu nie potrzebuje 3 quadów, wystarczą mu dwa, a nawet czasami jeden z upadkiem bo jego największą bronią jest druga część programu, i dwie kombinacje 3A, oraz GOE.
- LittleLotte
- Kontakt:
Naprawdę wśród solistów tak było? Bo po tym, co widziałam podczas występów solistek bym się nie spodziewała...Ostatnie MŚ pokazały, że sędziowie mają gdzieś przyznawanie adekwatnych do występu PCS i rozdawali 9.XX jak cukierki. Przynajmniej wszystkim sypali po równo....
Jak najbardziej, o ile się "ogarnie". On za bezbłędny program krótki przekraczał już 90 punktów, zresztą jego SP na Rostelecom pamiętam do teraz, taaaaaaaak mi szczena opadła :lol:Kovtun rywalem dla Yuzuru?
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Yuzu, Javi i Tatsuki dostali 90+ w PCS. Różnice były minimalne. Yuzuru wygrał PCS z Javierem bodajże o 0,5pkt. a z Tatsukim chyba o niecały 1 pkt. Wystarczy przejrzeć protokoły...Yuzuru dostał 10 za PE, a Machida 10 za CH :what: :lol: 8-) Jak to nie jest rozdawanie PCS jak leci to ja nie wiem jak to nazwać :DLittleLotte pisze:Naprawdę wśród solistów tak było? Bo po tym, co widziałam podczas występów solistek bym się nie spodziewała...Ostatnie MŚ pokazały, że sędziowie mają gdzieś przyznawanie adekwatnych do występu PCS i rozdawali 9.XX jak cukierki. Przynajmniej wszystkim sypali po równo....
Last edited by Poice 10 lat temu, edited 1 time in total.
- LittleLotte
- Kontakt:
Tak, do panów pasuje, natomiast u pań było kiepsko. Carolina dostała dwie 10 (obie za CC). Mao dostała 2, jedną za SS, a drugą za interpretację. PCS Pogoriłej był śmiesznie niski, a wartość techniczna jej programu była najwyższa. Polina Edmunds w żadnej z części składowej nie przekroczyła 8 punktów. Ogółem tylko 2 PCS powyżej 70 (Mao i Carolina, swoją drogą, Caroliny był wyższy, najwyższy w tej konkurencji) Ja bym tego nie nazwała szafowaniem. Jeśli chodzi o komponenty, to rozdźwięk między miejscem 1 a 3 w programie dowolnym jest dość drastyczny.
LittleLotte, ale mi chodziło o solistów :D U solistek, gdy występuje Kostner to jej TES nie ma znaczenia i tak dostanie najwyższe komponenty. Chociaż wygrana Adeliny na ZIO może była oznaką tego, że i u solistek sędziowie zaczną nagradzać programy z wysokimi TES. Z drugiej strony już tak wiele dziewcząt skacze 3Lz (F)+3T, że ciężko o takie różnicowanie TES jak u solistów.
- eastern_star
- Kontakt:
Bardzo lubię takie przewidywania, ale nad swoimi muszę się jeszcze zastanowić. Widzę jednak, że w większości zgadzacie się w kwestii udanego sezonu dla Maksima Kowtuna
@Poice - tak próbowałem ułożyć Twój finał GP i za dużo miejsc mi zostało: Radionowa, Pogoriłaja, Gold i zostają trzy miejsca, a wykluczyłaś prawie wszystkie kandydatki :P Chyba, że widzisz w finale na przykład Alionę i Lizę
@Poice - tak próbowałem ułożyć Twój finał GP i za dużo miejsc mi zostało: Radionowa, Pogoriłaja, Gold i zostają trzy miejsca, a wykluczyłaś prawie wszystkie kandydatki :P Chyba, że widzisz w finale na przykład Alionę i Lizę
- LittleLotte
- Kontakt:
Ja chcę, żeby to się sprawdziło! Tak, tak, tak.M. Asada - wróci na Mistrzostwa Japonii, które wygra i wygra również MŚ.
Wiem, potrafię czytać :P po prostu występów solistów na żywo nie widziałam, w przeciwieństwie do solistek. Przeglądałam tylko protokoły i oglądałam pojedyncze programy. Po tym, co widziałam u solistek, takie "szafowanie" PCS jest dość zaskakujące. A Carolina, mimo że ją uwielbiam, niestety ten medal dostała za nazwisko i dlatego, że to jej ostatni raz. Smutne acz prawdziwe.LittleLotte, ale mi chodziło o solistów :D U solistek, gdy występuje Kostner to jej TES nie ma znaczenia i tak dostanie najwyższe komponenty. Chociaż wygrana Adeliny na ZIO może była oznaką tego, że i u solistek sędziowie zaczną nagradzać programy z wysokimi TES. Z drugiej strony już tak wiele dziewcząt skacze 3Lz (F)+3T, że ciężko o takie różnicowanie TES jak u solistów.
Inna sprawa to fakt, że się z tego jej medalu naprawdę cieszę. Anna, mimo że to ostatnio moja ulubiona solistka, ma dopiero 15 lat i jeszcze mnóstwo czasu. Chociaż nieco mnie dziwi, że jej PCS są o tyle niższe niż Lipnickiej
Wiem, wciąż zastanawiam się nad moimi przeczuciami odnośnie Julii, Adeliny, Poliny i Kanakoeastern_star pisze: @Poice - tak próbowałem ułożyć Twój finał GP i za dużo miejsc mi zostało: Radionowa, Pogoriłaja, Gold i zostają trzy miejsca, a wykluczyłaś prawie wszystkie kandydatki :P Chyba, że widzisz w finale na przykład Alionę i Lizę