O łyżwiarstwie - ludzie i wydarzenia

Co nam w duszy gra czy tam po lodzie jeździ ...

Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice

Awatar użytkownika
olcia

Post autor: olcia »

Poice pierwszy z brzegu przykład to Robin Szolkovy, ale racja mało takich osób.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Post autor: yenny »

No bo mało faktycznie takich ludzi, choćby Katarina Witt, związała się z muzykiem, z aktorem i biznesmenem - i z tych związków nic nie wyszło, bo ona miała taki tryb zycia jaki miała, jeździła po całym świecie i nie miała czasu na "dom".

A cała afera mnie zszokowała, nie rozumiem też słów, że to Elena "wyglądała" na taką co by Nikite w 4 litery kopnęła. Może i wyglądała "divovato", ale wygląd nie świadczy o człowieku, jak się wszystko okaże prawdą to 'słodki" Nikita się okaże męską świnką. A mamy takie przykłady, slodziak Bates pogonił Emily, a wygląda na takiego miłego... nie to bym się czepiała,taka luźna uwaga.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Mnie coś świta, że Witt była kiedyś w związku z tym aktorem grającym Macgywera (był kiedyś taki durnowaty serial, facet z zapałek potrafił zrobić niemal helikopter). Każdy kolejny facet Oksany Baiul to jej "menager" :-/ . Ania Rechnio była kiedyś z jakimś facetem imieniem Rafał który prowadził jakieś poranne weekendowe programy dla dzieciaków w TV. Fakt że te związki nie przetrwały.
A tak poza tym to ostatnio naszła mnie refleksja, że Angeliki Krylovej czas się nie ima, a Grishuk to i owszem. Przynajmniej na tym polu Krylova ma złoty medal ;)

Awatar użytkownika
Svietka
Kontakt:

Post autor: Svietka »

Oj tak, Krylova naprawdę cały czas ładnie wygląda. Pamiętam jak kiedyś jako dziecko tak sobie myślałam, że jak już łyżwiarka przestaje trenować to od razu zajada się czym popadnie (no bo już może) i że tyje w oczach ;) Durna byłam, nie ma co....

Ciągle będę się upierać, że Nikita i Elena sprawiali wrażenie, że się lubią i nie było widać żadnej niechęci do siebie nawzajem, ale może tak dobrze grali, że się nabrałam. Jeśli okaże się, że to Nikita coś knuł od jakiegoś czasu to naprawdę będę zawiedziona, taki sympatyczny się wydawał...

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tak, Katarina była z Richardem Deanem Andersonem w powaznym związku, dla niej zostawił Teri Hatcher z gotowych na wszystko, jak dla mnie one są bardzo podobne.
Katarina w latach 80 tych, jeszcze przed Calgary związała się z Ingo Politzem, muzykiem, ale Stasi ich rozdzieliło, uważano, ze to przez ten związek przegrała MŚ w 1986 roku. Dostała wtedy list z przypomnieniem o powinnościach wobec kraju.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
kasik8222

Ja gdzieś czytałam fragmenty raportów Stasi z podsłuchu założonego Katarinie. Odnotowywali nawet ile razy dziennie uprawiała sex :shock: 8/ :shock: Masakra

Awatar użytkownika
rzepecha

Post autor: rzepecha »

LittleLotte pisze:
Sęk tkwi w tym, że kryteria ocen za choreografię są i nie są ściśle wyznaczone. Są, bo niby jakieśtam istnieją ;) , a nie są, bo to wszystko jest wyjątkowo subiektywne.
Tu absolutna zgoda: kryteria oceny PCS nie są wystarczająco jasne i pozostawiają zbyt dużo miejsca na subiektywną ocenę (której i tak nie unikniemy w takim sporcie, ale w miarę możliwości należy to ograniczać do minimum).
Proportion (equal weight of parts) - to też w porządku. Podnoszenie twistowe, potrójny salchow wykonywany osobno, kombinacja 3T+2T, spirala śmierci i piruety wykonywane osobno w pierwszej połowie programu. To, co bardziej opłacalne - przeniesione do 2. połowy.

Podobnie jak Hortensja, uważam, że konstrukcja wcale nie jest najlepsza. Zwłaszcza przez tę dziurę w programie.
Każdy krok idealnie w tempie, rytmie i zgodnie z charakterem muzyki, niełatwej zresztą, bo z oryginalnie rozłożonymi akcentami muzycznymi. Każdy z ruchów obojga partnerów wydaje się być potrzebny, a wyjęcie choćby jednego wywołuje wrażenie zubożenia programu. Czy faktycznie program byłby uboższy, gdyby odjąć stanie w miejscu i machanie głową - nie wiem, ale na pewno pod owo "machanie rękami" można podciągnąć "underlying vision or symbolic meaning".
Problem polega na tym, że na pewno nie byłby uboższy, gdyby zawodnicy znajdowali się w ruchu wykonując elementy łyżwiarskie. Klęczenie do nich nie należy. Nie miałabym nic przeciwko, gdyby były to sekundy, ale nie aż 20. Jest to bardzo rozpraszające dla samej kompozycji, ale przede wszystkim... mało wymagające. Cała sztuka polega właśnie na tym, żeby przekazać wizję przy wykorzystaniu środków charakterystycznych dla danej formy. Więc nawet jeśli nie ma konkretnych wytycznych na temat tego jak długo zawodnik może pozostawać bez ruchu (a w łyżwiarstwie akurat nie ma, niestety), to powinno to znaleźć swoje odzwierciedlenie w nocie za choreografię.
V/T dostali 10, czyli wychodzi na to, że wszystko było perfekcyjne i z tym się nie mogę zgodzić. Choreo za 10 powinno chyba wliczać także trudność danej kompozycji (mówimy o zawodach, nie o pokazach, oczywiście).
sport z samej swojej nazwy "artystyczny" (notabene: kiedy rozważano kwestię usunięcia figur obowiązkowych, jednym z argumentów "contra" był właśnie fakt, że ten sport ma w nazwie "figurowe", a jednym z argumentów za, że ma w nazwie "artystyczne". Figure ice skating, łyżwiarstwo figurowe, фигурное катание vs. patinage artistique, patinaje artístico, Eiskunstlauf).
To mnie zaskoczyłaś ;) Nie sądziłam, że rozmyślania natury językoznawczej mogły być poważnym argumentem w sporze o wizję przyszłości dla jakiejś dyscypliny sportowej. Ale jako fanka wszelkich tego typu rozważań uważam, że to bardzo ciekawe zagadnienie, zwłaszcza, po rozszerzeniu badanego materiału o język czeski i słowacki, gdzie nazwy 'krasobruslení' i 'krasokorcul’ovanie' zawierają w sobie komponent 'piękno'.
Tylko wciąż pozostaje pytanie, czy język to odbicie, interpretacja czy kreacja rzeczywistości? I jakie ewentualne znaczenie ma to w tym wypadku;) Jednak super ciekawe.

Kiedyś, kiedyś tłumaczono mi w podobnym kontekście ideę gimnastyki artystycznej, dlaczego tak, a nie inaczej i dlaczego właśnie художественная гимнастика (w rosyjskim nie jest to dosłownie gimnastyka artystyczna). Osoba, która mówiła wtedy o tym, że należy tworzyć obraz i malować przyborem, nie miała pewnie pojęcia, co można odkryć, jeśli naprawdę zacznie się tłumaczyć znaczenie nazwy, etymologię słowa художник, aż do jego gockich korzeni, ale intuicja językowa była zadziwiająca. I chociaż podstawowe znaczenie było od zawsze jasne, to kiedy miałam szansę odkryć parę lat później wszystkie te konotacje, dosłownie przeszły mnie ciarki, że język jest taki piękny ;)
Sorry, za taki OT, ale to tak z fascynacji mową:)
Bo mój komentarz nie dotyczył rzeczowej i logicznej argumentacji, tylko wypisywania bzdur w stylu "łyżwiarstwo oglądam raz na 100 lat, ale i tak wiem najlepiej". A takich na gazeta.pl, wp, onecie niestety co niemiara.
Dlatego właśnie trzymam się dyskusji tutaj, a muszę powiedzieć, że mnie ona satysfakcjonuje i ciekawi ;)

http://f-lite.ru/lfp/s020.radikal.ru/i7 ... 49.jpg/htm
Czekam na koszulki z napisami Team Elena i Team Nikita :P
Swoją drogą, pomyślałam, że rozpad tej pary może mieć wpływ na decyzję C/L o ewentualnym przedłużeniu kariery. Obstawiam, że jeszcze ich zobaczymy w przyszłym sezonie.

Awatar użytkownika
rzepecha

Post autor: rzepecha »

Nowym partnerem Very Bazarovej będzie Andrei Deputat, do tej pory jeżdżący z Vassilisą Davankovą (ostatnio 4 miejsce na MŚJ). Będą trenować u Olega Vassilieva.
Deputat już od dawna reprezentuje Rosję, ale urodził się i wychował w Kijowie, gdzie jego trenerką była Galina Kukhar, pierwsza trenerka Savchenko i Volosozhar.

Na efekty wszystkich zamian trzeba poczekać, ale wydaje się, że Bazarova dobrze wyjdzie na tej zamianie.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Przypomniało mi się, że o Alionie miałam napisać. Nieco szokuje mnie jej decyzja, niemniej cieszę się, ze będzie jeździć. Serio.
I choć może nie wrócić na podium, to z drugiej strony - kto wie?
Irina Rodnina też nie wiedziała jak skończy po tym jak Ułanow zostawił ją by jeździć ze swoją narzeczoną - Ludmiłą Smirnową. I okazało się, że wyszła na tym lepiej, a do tego z Zajcewem się pobrali i do dziś chyba są małżeństwem. Więc kto wie?

kasik8222

Averbukh rzucił Annisinę, bo zakochał się w Lobachevej (co prawda rozwiedli się po zakończeniu kariery), Sikharulidze rzucił Petrovą, bo zakochał się w Bereznaya. Petrova wyszła na swoje, do dziś jest w związku z Tikhonovem, Anton też narzekać nie mógł ;)

kasik8222

Myślę, że Deputat to całkiem ciekawy wybór
Widać, że jego partnerka była dla niego za wysoka. Nie jest takim drwalem jak Larionov. Oj, mistrzostwa Rosji i walka o miejsce w reprezentacji zapowiadają się znowu ciekawie. 6 duetów a miejsca w reprezentacji tylko 3. Myślę, że po kolejnych mistrzostwach kraju i ewentualnym niepowodzeniu któryś z tych duetów się rozpadnie albo np. Kavaguti/Smirnov zakończą karierę

kasik8222

Na GS natknęłam się na artykuł ze zdjęciem Oksany Kazakovej. Im starsza tym lepiej wygląda
http://www.cbc.ca/sports-content/hockey ... lades.html :17:

Awatar użytkownika
Dzika Róża
Kontakt:

Post autor: Dzika Róża »

Poice pisze:
olcia pisze:GS jest jednak genialne, podejrzewają Mrozova o romans z Nikitą...
Tego jeszcze świat nie widział :D
Co dziwne - patrząc na ten cały dramatyzm, to nawet nie umieszczałabym tych przypuszczeń w kategorii "niemożliwych" xD xD xD
Jeszcze parę takich zdjęć i to podejrzenie będzie jak najbardziej realne :)
http://web.stagram.com/p/680531355972853544_23894534

kasik8222

Może Morozov wyznaje zasadę: "Żeby życie miało smaczek raz dziewczynka... :P "

Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Post autor: Poice »

Yuna śpiewająca Let it go :D [od 00:36]

Z innej beczki - Bazarova/Deputat, skoki solo:
2A
3T