O łyżwiarstwie - ludzie i wydarzenia

Co nam w duszy gra czy tam po lodzie jeździ ...

Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Post autor: LittleLotte »

Czy gdzieś mi coś umknęło czy po prostu nikt jeszcze o tym nie wspomniał?
Nie chcę być niemiła, ale wspomniałam o tym post nad "nową podobno japońską parą" :P a Rzepecha jeszcze wcześniej :oops:
Obie nowe pary jeszcze nie są na 100% pewne, ale prawdopodobieństwo jest spore, nawet bardzo. Biedna Isabella i jej obywatelstwo...

Też nie widziałam, żeby ktoś o tym wspominał, ale Davankova nie płacze już więcej po Andreju i znalazła nowego partnera. Jest nim Alexander Erbert, który jeździł wcześniej z Katariną Gerboldt, tworząc jedną ze słabszych rosyjskich par sportowych (siódme miejsce na zeszłorocznych Mistrzostwach Rosji). Prawdopodobnie będą trenować u Niny Mozer.

A tak a propos niedawnych rozważań o obywatelstwie:

Obrazek

Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Post autor: Poice »

LittleLotte pisze: Nie chcę być niemiła, ale wspomniałam o tym post nad "nową podobno japońską parą" :P a Rzepecha jeszcze wcześniej :oops:
Moje gapiostwo nie zna granic :roll:

A zdjęcie cudne! Dobrze widzieć, że się dogadują :) Ale chyba to już potwierdzone, że zdecydowali się na Francję, prawda?

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Ale chyba to już potwierdzone, że zdecydowali się na Francję, prawda?
Jeszcze o tym nigdzie nie czytałam. Ale skoro tak mówisz, to może coś ominęłam. W każdym razie, raczej na pewno nie będą trenować we Francji - Aliona twierdzi, zdaje się (na ile pozwala mi to zrozumieć mój niemiecki), że we Francji warunki są nieporównywalnie gorsze niż w Chemnitz i Berlinie (z Chemnitz chyba też się już chyba wynieśli, trenują w Berlinie).
Przeczytałam przed chwilą na Golden Skate, że stosunki między Robinem i Alioną stały się jeszcze bardziej napięte - ona po "Imagine on ice" rozdawała autografy, on poszedł do rodziny i na bankiet. Na tym ostatnim żadne nie zamieniło słowa, siedzieli przy innych stolikach, a Robin odmówił nawet ostatniego zdjęcia z Alioną i Steuerem, stwierdzając Skończyłem z tym dwojgiem.
Trochę smutne, ale weźmy pod uwagę, że podał to "Bild", mniej więcej tak wiarygodny, jak nasz "Fakt".

A co Aliony i Bruna:

Obrazek

Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Awatar użytkownika
ivi

Post autor: ivi »

Fajnie się razem prezentują na tym zdjęciu. Kiedy mamy szansę ich zobaczyć po raz pierwszy w zawodach?

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Kiedy mamy szansę ich zobaczyć po raz pierwszy w zawodach?
Cóż, bez względu na to, który kraj zdecydują się reprezentować, mają rok z grzywki (przepisy ISU mówią, że zawodnik, który zmienia narodowość musi przeczekać rok od ostatniego wydarzenia, w którym brał udział). Gdyby to byłby ZIO, to pewnie szykowaliby się na MŚ 2015, ale że ostatnim wydarzeniem, w którym startowali oboje, były MŚ 2014, to zobaczymy ich dopiero za dwa sezony. Mają sporo czasu.

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Zdjęcie tego całego Vatturi, który będzie jeździł z Riazanovą. Wklejam, bo się przeraziłam:
Obrazek

Nie martwcie się, na innych zdjęciach nie jest tak źle.

Natomiast jakby kogoś interesowało, jak wygląda Andrea Fabbri:
Obrazek

Moim zdaniem lepiej niż jego brat xD
A jego prawdopodobnie nowa partnerka:
Obrazek

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Pozwolę sobie rozwinąć te zmiany w systemie oceniania, o których wspomniała Poice:

SOLIŚCI

1) Use of body movements for at least 1/3 of the pattern - jedna z cech poziomów trudności sekwencji kroków. Wcześniej było: nie ciała, a górnej części ciała. Co to oznacza w praktyce: wcześniej była mowa o ruchach ramion, głowy i torsu, teraz dodano też ruchy bioder i nóg,

2) Zmiany w cechach piruetów (chodzi oczywiście o osiąganie poszczególnych poziomów trudności):

a) Difficult change of position on the same foot - trudna pozycja na jednej nodze. Przy czym, jeśli noga wolna dotknie lodu na dłuższą chwilę, w trakcie przygotowania do jednej z trudnych odmian piruetu w pozycji wagi, to nie wpływa to na sam poziom wykonania elementu (który odpowiada całej reszcie piruetu), ale ma odzwierciedlenia w GOE (piruet w słabej/niezdarnej/nieestetycznej pozycji - od -1 do -3), takie same konsekwencje ponosi zawodnik, który zbyt długo przygotowuje się do przyjęcia pozycji bazowej w piruecie w jednej pozycji.

b) drobna innowacja w zmianie nogi wykonanej poprzez skok - mianowicie, wcześniej liczona była tylko, jeśli łyżwiarz wykonał co najmniej 2 obroty przed skokiem w pozycji bazowej, teraz nie musi to być pozycja bazowa,

c)Difficult entrance into a spin - trudne wejście do piruetu, wcześnie liczone było wyłącznie wejście tyłem, teraz: przeciwnie - "regular backward entry" już nie jest trudnym wejściem,

d)All 3 basic positions on the second foot - wszystkie trzy pozycje podstawowe (upright, camel, sit) na drugiej nodze, wcześniej na obu nogach, wprowadzono ponoć aby wyrównać wymagania dla solistów i par sportowych,

e)Difficult variation of flying entry in flying spins/spins with a flying entrance - dużo tego flying. Dosłownie: trudna wersja "fruwającego" wejścia we "fruwającym" piruecie/piruetach z "fruwającym" wejściem :15: - tę cechę dodano, poza tym liczy się ona tylko raz na program (razem z paroma innymi cechami), trudna pozycja uznawana jest wyłącznie, kiedy jest naprawdę trudna (na przykład: "open butterfly" z pozycją piruetu siadanego zaraz po lądowaniu)

3) Odjęcia w wartości bazowej skoków

a)The base value of the jump with a sign < is approximately 70% of the original base value. The jump with a sign << is evaluated with SOV for the same jump one revolution less. - nie jestem pewna, dlaczego zostało to oznaczone jako nowe (przez ISU), ale mniejsza o to. Znak < oznacza skok niedokręcony (max. 70% BV), a << - skok z ilością obrotów o jeden mniejszą,

b)The base value of the jump with a sign &#8220;e&#8221; is approximately 70% of the original base value. If both signs < and &#8220;e&#8221; are applied for the same jump, the base value is approximately 50% of the original base value. Exact reduced values are indicated in the respective columns. - Flip/Lutz. Skok ze znakiem "e" to max. 70% BV, skok ze znakami "e" i < to max. 50% BV. Innymi słowy, potrójny niedokręcony flutz będzie miał wartość bazową 3.0, zamiast planowanej 6.0, poza tym rozróżnienie flipa i lutza będzie nadal podejmowane w zależności od przygotowanie do skoku, ISU powróci do dyskusji o możliwości rozróżniania tych skoków zależnie od ich wykonania (czyli zawodnik przygotowywał się po zewnętrznej, skoczył po wewnętrznej, więc skoczył po prostu flipa, a nie flutza) w sezonie 2016/17.
Poza tym wprowadzono (albo mi umknął w tym sezonie) "!" na oznaczenie skoków o delikatnie zmienionej krawędzi - BV wtedy zostaje oryginalne, odjęcia tylko w GOE,

c) skoki, które mają mniej niż 1,5 obrotu nie będą miały w ogóle wartości,

d) w SP skoki, które nie odpowiadają wymaganiom tez nie będą miały wartości w ogóle (jeśli wymagano skoku potrójnego, to poczwórny, choćby najgenialniejszy, będzie liczony, jakby go nie było),

e) w kombinacji 2-2 skok z mniejszą wartością nie będzie w ogóle brany pod uwagę,

4) Zmiany w wartości bazowej piruetów:

For flying spins of both Short Program and Free Skating:
a) a clear visible jump;
b) basic landing position reached within the first 2 revs;
c) held for 2 revs after the landing.
-
- czyli: skok do piruetu ma być "jasny" i "widoczny"; pozycja bazowa po lądowaniu powinna być osiągnięta w ciągu pierwszych dwóch obrotów i utrzymana przez kolejne dwa obroty,

For any spin with change of foot: at least one basic position on each foot. - Przynajmniej jedna pozycja bazowa na każdej nodze w przypadku każdego piruetu ze zmianą nogi,

For spin combinations with change of foot: all 3 basic positions. - dla każdej kombinacji piruetów: muszą być wykonane wszystkie 3 pozycje bazowe.

A co jeśli nie? Ano dość drogo: jeśli chociaż jedna z tych pięciu cech, które wypisałam, nie będzie spełniona, wartość bazowa piruetu wynosi 70% oryginalnej BV, a w protokołach oznaczy się to znakiem "s". Natomiast jeśli piruet nie spełnia dwóch lub więcej cech - jego BV to max.50% oryginalnej (znak "ss").

PARY SPORTOWE

1) Podnoszenia:

a) Zmiana w cechach trudności podnoszeń: 3 pierwsze cechy (trudna odmiana wyskoku lub trudna odmiana lądowania, 1 zmiana trzymania i/lub pozycji partnerki, trudna odmiana pozycji partnerki) muszą być różne w poszczególnych podnoszeniach, jeśli są podobne - liczy się tylko pierwsze wykonanie,

b) Cecha "zmiana pozycji/kierunku rotacji" nie jest liczona, jeśli została przerwana przez wożenie (nie podoba mi się ta nazwa :razz: ),

c) "Trzymanie jednoręczne partnera" nie liczy się, jeśli partnera dotykają oba ramiona partnerki,

2) Sekwencja kroków:

a)Changes of position (crossing at least three times while doing steps and turns) for at least 1/3 of the sequence, but not more than 1/2 of the sequence or
not separating at least half of the pattern (changes of holds are allowed)
- czyli połączono dotychczasowe cechy 4. i 5. - pary mają do wyboru: zmieniać pozycje (minąć się trzy razy) przez co najmniej 1/3 sekwencji i najwyżej jej połowę albo nie rozdzielać się przez co najmniej połowę wzoru,

b) Two different combinations of 3 difficult turns (rockers, counters, brackets, loops) executed by both partners with a clear rhythm within the sequence - dwie różne kombinacje 3 trudnych obrotów (rockers, counters, brackets, loops, tzw. "moves in the field", kroków i obrotów jest sporo rodzajów) wykonane przez oboje partnerów w jasnym rytmie w ciągu sekwencji,

3) Spirala śmierci :

a) zmiana ręki przestała być cechą,

b) dodatkowe obroty również się już nie liczą, zniwelowano w ogóle podział na obrót pierwszy i obroty dodatkowe, teraz cechą są w ogóle pełne obroty partnerki (czyli all in one),

c) zmiana krawędzi "cyrkla" jest traktowana jako koniec elementu,

d) The difficult entry position must be performed while both partners are on the entry curve and the Lady and/or the Man are moving from a difficult entry position directly and without delay to a Death Spiral position. - jedna z cech, "trudne wejście", musi być wykonana kiedy oboje partnerzy są na krawędzi wejścia do spirali (wcześniej tylko mężczyzna musiał zajmować tę pozycję), a partnerka i/lub partner prosto i bezpośrednio z trudnego wejścia wchodzi/ą w spiralę,

4) Piruety kręcone obok siebie:

a)Difficult variations (count as many times as performed with limitations) - trudne odmiany pozycji, liczone tyle razy, ile zostaną wykonane. Wcześniej obowiązywała jedna odmiana w bazowej lub - w przypadku kombinacji piruetów - niebazowej pozycji,

b)Difficult change of position on the same foot - czyli trudna zmiana pozycji, wykonana na jednej nodze

c)Difficult entrance into a spin - trudne wejście do piruetu. Wcześniej była mowa konkretnie o wejściu tyłem albo "flying entrance", teraz żadne z tych wejść nie jest liczone jako trudne,

d) Wszystkie trzy pozycje bazowe wykonane na drugiej nodze,

e) Sprecyzowano, że kierunki mają się następować bezpośrednio po sobie w piruecie siadanym bądź w pozycji wagi (wcześniej w każdym),

f) Wcześniej 6 obrotów miało być wykonane (bez zmiany łyżwy, krawędzi, pozycji i jej odmiany) w piruecie w pozycji wagi, siadanym, odchylonym lub trudnej odmianie stanego. Obecnie - w piruecie w pozycji wagi, odchylonym, trudnej odmianie jakiejkolwiek pozycji bazowej lub - w kombinacji - tylko pozycji niebazowej,

g) Każdy rodzaj trudnej odmiany piruetu liczy się tylko raz na program (pierwsza podjęta próba),

h) Piruety par sportowych muszą spełniać wymagania, które wymieniłam u solistów (w punkcie 4.), oprócz pierwszego (o "flying spins"), odjęcia pozostają takie same,

i) wyjaśnienia dotyczące trudnych wejść, pozycji i ich odmian u solistów odnoszą się też do par,

5) Piruety parowe:

a) trzyzmiany pozycji bazowych wykonane przez oboje partnerów - wcześniej były dwie,

b) jeśli partnerzy nie przyjmą wszystkich trzech pozycji bazowych, wartość bazowa kombinacji wynosi 70%, oznacza się to w protokołach jako "a",

c) parze za zmianę pozycji można przyznać tylko jedną cechę trudności,

6) Podnoszenie twistowe:

a) Lady&#8217;s split position (each leg at least 45° from the body axis and Lady&#8217;s legs are straight or almost straight) - do cech trudności (czy też raczej do cechy mówiącej o pozycji ciała partnerki) doliczono jeszcze warunek, że jej nogi muszą być proste albo prawie proste,

7) Skoki - to samo, co u solistów.

GOE

1) Do cech pożądanych w ocenianiu piruetów dodano "strong", cokolwiek miałoby oznaczać, poza tym liczy się także pozycja lądowania w "flying spin" (a nie, jak dotąd, tylko pozycja w powietrzu),

2) Utratę kierunku między skokami (w kombinacji lub sekwencji) karze się nieobowiązkowym (bo błędy karane odjęciami w GOE są podzielone na takie, za które można przyznać ujemne GOE i takie, za które trzeba) odjęciem -1 do -2,

3) We "flying spin" albo "flying entry" (wybaczcie, ale pojęcia nie mam, jak to przetłumaczyć na polski, chyba tylko - piruet poprzedzony skokiem), jeśli pozycja nie zostanie osiągnięta, zawodnik zostanie ukarany obowiązkowym odjęciem -2 do -3,

4) Piruet o pozycji słabej/dziwacznej (awkward, wcześniej przetłumaczyłam to na "niezdarną"), nieestetycznej, ma nieobowiązkowe odjęcie -1 do -3,

5) Za piruet wolny/przesunięty odejmuje się (nieobowiązkowo) od -1 do -3,

6) SP: w piruecie poprzedzonym skokiem, jeśli zamierzona pozycja w powietrzu nie została osiągnięta, zawodnik zostaje ukarany nieobowiązkowym odjęciem z przedziału -1 do -2,

7) Wcześniej za dotknięcie wolną ręką/nogą karano max. -1, teraz można przyznać nawet -2 (też nieobowiązkowo)

8) Nie można już odejmować GOE za zbyt mały wzór,

9) W podnoszeniu twistowym nie karze się już wyjścia partnera na dwóch nogach,

10) Większe odjęcie (do -2, wcześnie było tylko -1) za dotknięcie wolną nogą lub ręką (czyli dotknięcie Tani w salchowie na ZIO byłoby prawdopodobnie dużo droższe,

CHOREOGRAFIA:

1) Maksymalna liczba podnoszeń niskich w programach par sportowych została ograniczona do jednego w SP i dwóch w FS. Naruszenie tej zasady jest karane odjęciem jednego punktu. Niskie podnoszenia mogą być jednak wykonywane (wtedy nie są liczone) jako przygotowanie do poszczególnych elementów.

No, trochę się tego nazbierało...

Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Post autor: Poice »

LittleLotte, gratuluję cierpliwości z opisaniem wszystkiego tak dokładanie :D
LittleLotte pisze: e) w kombinacji 2-2 skok z mniejszą wartością nie będzie w ogóle brany pod uwagę,
Ta kombinacja 2-2 była podana jedynie jako przykład. Chodzi generalnie o skoki, które są zakazane w programach. Może być sytuacja, że ktoś skoczy 2Lz+3T i wtedy 2Lz się nie liczy - o ile dobrze to rozumiem :D

Z innej beczki: Nowa pokazówka Yuny, Nessun Dorma

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Ta kombinacja 2-2 była podana jedynie jako przykład. Chodzi generalnie o skoki, które są zakazane w programach. Może być sytuacja, że ktoś skoczy 2Lz+3T i wtedy 2Lz się nie liczy - o ile dobrze to rozumiem
Nie tyle jako przykład, a jako rozwinięcie (no bo nasuwałby się pytanie - skoro 2-2 jest zabronione, to czy oba skoki tracą punkty?):

In Short Program jumps which do not satisfy the requirements (wrong number of revolutions) will have no value; if a combination of two double jumps is not allowed (senior men and ladies, junior men), jump with a lesser value will not be counted.

Czy 2-3 jest zabronione? Wymagania SP stanowią, że zawodnik musi wykonać kombinację, składającą się ze skoku potrójnego i podwójnego, ale ich kolejność jest chyba dowolna.
A w przypadku 2Lz+2T nie liczy się ten z "lesser value" - czyli toeloop.

A machnęłam się z tym skokiem poczwórnym, który w SP jest oczywiście dozwolony. Przykład trochę z Księżyca wzięty :mrgreen:

A tak z innej beczki. Oto, jak powinno wyglądać podium Mistrzostw Świata tudzież olimpijskie (zastanawiałabym się tylko nad państwem z lewej strony):

Obrazek

Awatar użytkownika
ivi

Podobno, Aliona prosi, żeby fani podpisywali petycję, w której jest prośba o to, żeby Steuer mógł być oficjalnym, płatnym trenerem niemieckiej reprezentacji. Gdyby to przeszło, Aliona i Bruno mogliby jeździć w reprezentacji Niemiec.

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Mnie rozwalają takie petycje. Weir prosił fanów o kasę na treningi. Sorry, ale są granice. Kogo w niemieckiej federacji obchodzą takie akcje. Niemcy mają hopla na punkcie przestrzegania raz przyjętych zasad.

Awatar użytkownika
ivi

Zapewne petycja nic nie da. Ale może Aliona nie będzie mieć wyrzutów sumienia, że zmienia kolejny raz reprezentację. Inna sprawa to, że ja nie jestem w stanie zrozumieć niemieckiej federacji.

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Weir prosił fanów o kasę na treningi.
Teraz są hece wokół Martineza.
Zapewne petycja nic nie da. Ale może Aliona nie będzie mieć wyrzutów sumienia, że zmienia kolejny raz reprezentację. Inna sprawa to, że ja nie jestem w stanie zrozumieć niemieckiej federacji.
My mamy kompleksy na temat SB i UB, a Niemcy na temat Stasi. Tylko, że oni są chyba bardziej konkretni w działaniach. Na krótko Steuerowi odpuścili, to teraz nagonka zaczęła się ponownie.
Myślę jednak, że są pewne granice. To, co Steuer robi teraz godne jest szacunku i podziwu, obojętne czy się kibicowało S/S, czy nie.

Awatar użytkownika
rzepecha

Post autor: rzepecha »

Rany, rany 508 postów mam do nadrobienia!
Na razie jeszcze ich nie przeglądałam, bo nie bardzo mam w tej chwili jak (szalony czas), więc w razie gdybym powielała, to przepraszam ;)

Aliona i Bruno z wczorajszego All That Skate:
- filmik krótki, ale elementy robią wrażenie, w końcu jeżdżą ze sobą dopiero od miesiąca!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
i moje ulubione podnoszenie:
Obrazek

Jechali do Happy i You Don't Bring Me Flowers. Na dniach pojawią się nagrania z koreańskiej tv (a jeszcze wcześniej pewnie nagrania fanów ;)).

Aliona i Bruno mają też stronę na facebooku, gdzie jest trochę zdjęć. Wyglądają razem na bardzo szczęśliwych :)
https://www.facebook.com/pages/Aljona-S ... 4896132129

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Widzę, że machina PR-owa ruszyła pełną parą ;) . Życzę szczęścia, ale jak czytam tu i ówdzie te ohy i ahy i robienie z Massota drugiego przypadku "a'la Oksana Kazakova" tj. wróżenie podobnego kalibru sukcesów to chce mi się śmiać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólnie o łyżwiarstwie”