"Starocie" czyli Lillehammer i przed Lillehammer
Moderatorzy: Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice
Kasik, dzieki za to video! Ja kaset nie mialam, wiec z dziecinstwa pamietam tylko urywki, na zawsze w glowie zostana mi ich "popekane" stroje do Rachmaninowa. Ale Natalia i Artur tez byli jedna z pierwszych moich lyzwiarskich milosci (obok Browninga i Duchesnay).kasik8222 pisze:Mamusiu!!!! Wreszcie TO znalazłam. Zjechane kasikowe kasety VHS-wspomnień czar, ciąg dalszy ok2
:32: :12: :09:
Kocham ich tak samo jak V/T
"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Moja Droga, minęło ponad 20 lat, tych kaset już dawno nie mam, ale pamiętałam każdą sekundę tego programu, odtwarzałam go w głowie jako dziecko, jako nastolatka i jako dorosła kobieta. I ta niepokojąca muzyka... Pamiętam, że na mnie jako dziecku największe wrażenie zrobiło jak z takiej spirali śmierci można jeszcze wykonać skok wyrzucany :17: . Z perspektywy czasu uważam Natalię i Artura za najbardziej odpowiedzialnych za mojego łyżwiarskiego bzika. Nie Petrenko, nie Dushesnay, nie Candeloro, nawet nie Baiul czy afera Tonya/Nancy ale właśnie oni przyciągnęli mnie do tego sportu. Nie mieli może w sobie tyle piękna co G/G (których z okresu gdy startowali pamiętam jak przez mgłę), byli momentami tacy bardziej chaotyczni...Piruet Natalii w pełnym szpagacie to był dla mnie niedościgniony wzór, było dla mnie niepojęte, że można wykonać element w taki sposób (potem Ina/Zimmermann byli jedynymi którzy udanie go skopiowali). Do dziś najbardziej cenię "radziecki styl" w parach sportowych chociaż wiem, że wielu ma go już powyżej uszu.
Ja tez im zawdzieczam moje pierwsze zachwyty lyzwiarskie (chos cala rywalizacja K/P, Duchesnay i U/Z byla na rowni fascynujaca), tym bardziej, ze tak jak mowisz, jako dzieci zachwycaly nas te wszystkie niewyobrazalnie trudne akrobacje. A przy tym Artur mial w sobie cos takiego, ze nie dalo sie od niego oderwac oczu (pamietam, ze komentatorzy do znudzenia powtarzali, ze w tej parze to partner jest tym ktory przykuwa uwage bardziej niz partnerka). A Natalia miala w sobie jakas taka plastycznosc (i nie chodzi mi tylko o czysta fizyczna elastycznosc ) ze swietnie sie dopasowywala i odgrywala wizcje Artura.
"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
No i dlatego skończyła karierę, bo nie miała już siły na te diety i ćwiczenia - a musiała trzymać linię, bo wiadomo jak to w parach jest.
JA co prawda wolałam G/G, ale Artur Dimitriew to też moja łyżwiarska miłość. I tak, radziecki styl to jest to! :P
JA co prawda wolałam G/G, ale Artur Dimitriew to też moja łyżwiarska miłość. I tak, radziecki styl to jest to! :P
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Wywiad z Bernardem Fordem, czterokrotnym mistrzem świata w tańcach wraz z Diane Towler-Green.
http://skateguard1.blogspot.ca/2014/11/ ... -ford.html
http://skateguard1.blogspot.ca/2014/11/ ... -ford.html