Po obejrzeniu nowych programów solistek z Rosji całkowicie się z Tobą zgadzamyenny pisze: Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale pomimo tego, że widzimy w tym sezonie wiele rewelacyjnych zawodniczek z Rosji, zarówno z juniorek jak i seniorek, to nie ma czegoś takiego jak WIELKIE WOW, nikt na kolana nie powala. Panie są powtarzalne lub wręcz nudne.
Nie miałam czasu obejrzeć wszystkich dyscyplin z open skate, ale to co obejrzałam:
Solistki
- Tuktamysheva - uwielbiam Carmina Burana, więc jej SP nawet ujdzie. Jednak czas skończyć z ruchami rąk jak w jej LP z zeszłego sezonu - to już nie są arabskie/wschodnie klimaty....Co do jej nowego programu dowolnego - dla mnie to jedno wielkie NIE. Zwłaszcza część z wokalem. Liza nie jest najbardziej subtelną i elegancką łyżwiarką, więc dlaczego zmuszają ją do udawania takowej? Ten program w chwili obecnej podkreśla jej nie najlepsze linie. Szkoda
- Radionova - podobają mi się oba jej programy. Kreuje się w tym sezonie na prawdziwą drama queen (chociaż nie wiem czy przebije rzucanie się na bandy Sotnikovej), ale ona jest w stanie sprzedać wszystko i ja to kupuję. Przeszkadzają mi jedynie partie mówione w LP - to żałosne ,,Jack, Jack" - mogłoby jeszcze zostać, ale przy ostatnim piruecie słowa Jack'a są całkowicie zbędne. Zauważyłam również, że wiek dojrzewania robi swoje i już nie wygląda jak pajęczak
- Lipnicka - dobrze widzieć, że próbuje czegoś nowego w SP. Poza tym widać jak ciężko pracowała nad zewnętrzną krawędzią przy lutz'u. Ani mnie ziębi, ani grzeje. Sporo elementów, które już pokazywała w swoich programach. Według mnie trochę tak bez wyrazu jechała, solidnie, ale niewiele pamiętam z jej programów.
- Pogorilaya - oj Anna, Anna i te jej poszarpane sukienki. Sukienkę w SP mogłaby zmienić oraz dalej ciężko pracować nad 2A, ale poza tym - bardzo mi się podobała. Oba jej programy zrobiły na mnie dobre wrażenie. Jak je doszlifuje i będzie w formie skokowej to może namieszać - a przynajmniej mam taką nadzieję
- Medvedeva - kolejny pajączek z Rosji. Nie wiem jak wam, ale mi naprawdę przeszkadza to wychudzenie...(najpierw Lipnicka, potem Radionova, teraz Evgenia...i będą pewnie kolejne). Chyba szykuje się dla niej rewelacyjny sezon w seniorach. Osobiście jej programy nie zrobiły na mnie wrażenia, ale dyspozycja skokowa godna podziwu.
- Sotnikova - widać wpływ udziału w Tańcach z Gwiazdami. Samba (czy co to tam jest) w SP bardzo w klimacie, jednak za dużo tam pozowania i ruchów górną częścią ciała, a niewiele dzieje się na dole. Program dowolny ciężki, miejscami tragikomiczny i mam nadzieję, że nie będzie się rzucać na sędziów na zawodach....Dyspozycji skokowej nie oceniam, bo to wciąż wczesna faza sezonu.
- Leonova - szkoda mi jej...nie ma szans na dostanie się do kadry na ważniejsze zawody. Podejrzewam, że będzie to jej ostatni sezon i w sumie chyba tak byłoby najlepiej, gdyż na pewno odnajdzie się na różnego rodzaju show w Japonii i innych krajach.
Soliści
- Pitkeev - bardzo, bardzo mi się podoba! Dla mnie rewelacja. Jego jazda wygląda dojrzalej, ma dobre programy i potrafi je interpretować. Jeżeli dorzuci kolejnego 4T do LP to Kovtun może być w opałach.
- Menshov - przerobił zeszłoroczny LP na SP? Zgadza się? Oraz dorzucił 4S o ile wzrok mnie nie mylił? Natomiast w programie dowolnym zaskoczył mnie dobór muzyki, gdyż uwielbiam piosenkę Mad World (chociaż w innej wersji). Skokowo całkiem, całkiem, choć wątpię by udało mu się przebić na ME lub MŚ...
Pary sportowe
- V/T - ładnie, solidnie. Fajnie, że eksperymentują i próbują czegoś nowego. Podobają mi się oba ich programy, chociaż SP bardziej. W LP sporo elementów, które już były...przypomina mi się ich JCHSuperstar. Jednak oba programy mają potencjał, więc czekam na wersję ostateczną w trakcie zawodów i porównania z Sui/Han oraz D/R.
Pary taneczne
- B/S - dowolny ładny, ale Dmitri albo musi zmienić kolor kostiumu, albo coś zrobić z kolorem łyżew, bo tragicznie to wygląda :D Póki co nie porwali mnie i coś przeczuwam, że raczej się to nie zmieni Szkoda.
- I/Z - bardzo podoba mi się ich taniec dowolny. Poruszający, dobrze skonstruowany z potencjałem na jeden z moich ulubionych programów sezonu.
Muszę jeszcze nadrobić pozostałych