Rotacje personalne, odejścia, zmiany partnerów i trenerów
Newsa odkryłam. Mamy nową solistkę w swoich szeregach. Niejaka Jekaterina Kurakowa niedawno dostała zgodę na zmianę barw na polskie od rosyjskiej federacji. Ma 16 lat skacze 4S i wszystkie potrójne. W Moskwie siedziała u Inny Gonczarenko, która wypowiada się o niej bardzo pozytywnie. Teraz od października siedzi w TCC u Osera. Za trening płaci indywidualny sponsor znaleziony przez rodziców. Nie wiem co z naszą federacją, bo na listach na 4Nats jej nie ma, a ponoć była w Oświęcimiu tylko ślady jej udziału zostały usunięte.
Cóż, może wreszcie zaczną się jakieś postępy u naszych solistek. Ja mam zawsze trochę mieszane uczucia z tymi "adopcjami" zawodników z zagranicy, bo z jednej strony taka Rosjanka wykosi wszystkie nasze dziewczyny z możliwości załapania się na ME/MŚ, chociaż z drugiej- jak uda jej się zdobyć dwa miejsca np. na ME w kolejnym sezonie, to któraś z dziewczyn może dostać szansę. Cóż, pożyjemy, zobaczymy, różnie już bywało z tymi transferami do polskiej reprezentacji. Jeżeli za sukces uznamy załapanie się np. do zawodów GP, to poza Maksem nie można powiedzieć żeby ci zagraniczni zawodnicy nam jakoś podnosili poziom w tej kwestii. Ale życzę jej jak najlepiej, oby się udało.
Akurat w kwestii solistek to my nawet nie mamy kogo wysłać na MŚ bo żadna nie ma minimów technicznych... Nawet na JGP nie ma komu występować, o challengerach nie wspominając. Awans do programu dowolnego na ME zdarzył się chyba raz w ciągu ostatnich 10 lat. Więc nie, Katia raczej nikomu miejsca nie zajmie, gorzej raczej też nie będzie
Efforts will lie, but will never be in vain.
Donoszę o przeciekach z Chin: Wenjing Sui wyzdrowiała, trenuje, wystąpiła na gali. Yu/Zhang jednak się nie rozstali, Xiaoyu się wyleczyła i mają wrócić na mistrzostwach krajowych. Więc dyscyplina par ma szansę choć minimalnie odżyć Niestety Xiangning Li jest kontuzjowana, nie wiem dokładnie co, ale na tyle poważnie, że mówi się że może już nie wrócić do sportu.
Efforts will lie, but will never be in vain.
- Dzika Róża
- Kontakt:
Wielkimi krokami zbliża się jeden z najbardziej pasjonujących czempionatów. Odliczam dni do Mistrzostw Rosji, ale niemałym rozczarowaniem jest dla mnie brak na liście startowej Radionovej i Tuktamyszewej. O Lizie już wiem, że nabawiła się zapalenia płuc, ale co z Eleną? Czy nadal ma problemy z kontuzją? A może szykuje się jakaś przerwa w startach? Zna ktoś jakąś oficjalną przyczynę? Nie po to przecież nawiązała współpracę z Bujanową, żeby odwiesić łyżwy...
Na GS ludzie pisali, że Lena podobno nadal nie wyleczyła kontuzji i wciąż nie może trenować w pełnym zakresie. Nigdy nie byłam jej wielką fanką- moim zdaniem zasługiwała na lepsze programy (chociaż ostatnio zrobiła postępy jeżeli chodzi o interpretację), ale jest mi jej żal. 3 lata temu była wielką nadzieją, już ją widziano na olimpijskim podium a teraz jej gwiazda powoli gaśnie. Szkoda, bo ma potencjał.
Liza faktycznie w szpitalu, oby się szybko wyleczyła.
Liza faktycznie w szpitalu, oby się szybko wyleczyła.
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Świata
Mistrzostwa Świata już za rogiem, a w reprezentacji Rosji ciągle przetasowania. Miała być Stasia, a Miedwiediewa jako rezerwowa, a wczoraj przegłosowano zmianę.