http://igrzyska24.pl/historia-zio-lyzwi ... mment-7791
Są tu oczywiście błędy, np Yagudin to na pewno nie Serghiei :-?
Poza tym w 1988 roku rywalizację wygrał Boitano a nie Orser :-?
Do tego kilka bzdur, trochę powtorzenia oklepanych informacji, a już zęby same zgrzytają jak się czyta o SLC.
Poza tym trochę ciekawostek się tam znalazło. Mnie zszokowała informacja o złotym medaliscie z 1968 roku, Austriaku Schwarzu. :szcze:
W 1968 roku srebro w solistkach zdobyła Gabrielel Seyfert z NRD - to córka Jutty Miller, czyli trenerki Katariny Witt.
I zszokowała mnie informacja o prawie potrąceniu Hamill, do tego przez rywalkę. czyli Nancy i Tonya nie były pierwsze

ciekawe, bo rywalkami Hamill były Diana de leuw z holandii i christine Errath z NRD. Od kilku lat zamiennie zajmowały 1sze miejsce w mistrzostwach świata.
A i potem jeszcze protest Lindy Fratianne 4 klata poźniej, gdy przegrała z Anet Poetzsch. Czyli Sale/pelatier też nie byli pierwsi

A przy okazji, złota medalistka z LP z 1980 roku - Anet Poetzsch to szwagierka Katariny Witt. Tak, tak, wyszła za mąż za rodzonego brata Katariny, Alxela :D
A co mi się przypomniało jak czytałam - brązowa medalistka z 1972 roku, Jeanette Lyn miała na nazwisko Nowicki i miała polskie korzenie.