Pary taneczne FD
1. Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE - nie spodziewałam się, że sędziowie dadzą im wyższe PCS niż Amerykanom! Taniec dowolny jest podobny w charakterze do tańca krótkiego...Wdać, że lubią takie zawadiackie klimaty. Dobrze się ich ogląda, sporo radości, piękne podnoszenia. Chyba można oficjalnie powiedzieć, że wrócili do gry o najważniejsze tytuły

2. Madison CHOCK / Evan BATES - ich dowolny jest ładny....ale nudny jak flaki z olejem. Pierwsze podnoszenie jest piękne, ale reszta usypiająca. Widać, że taniec dowolny wzorowali na Mozarcie Papadakis/Cizeron z zeszłego sezonu...ale brak im chemii, świeżości i dreszczyku emocji, który towarzyszył Francuzom.
3. Elena ILINYKH / Ruslan ZHIGANSHIN - Elena w swoim żywiole. Dynamicznie, żywiołowo i och ta rosyjska drama! Zgadzam się, że Ruslan praktycznie nie istnieje przy Elenie w tym tańcu...ale czy to aż tak źle? Jedna Elena wystarczy, aby sprzedać ten program i ja go kupuję....Muszą jeszcze dopracować poszczególne elementy, ale mi się podobało.
Ogromna szkoda, że musieli się wycofać Amerykanie Kaitlin HAWAYEK / Jean-Luc BAKER...Podoba mi się ich dowolny i chciałam go ponownie zobaczyć
Fajnie pojechały obie chińskie pary - zupełnie dwie różne propozycje. Shiyue WANG / Xinyu LIU zaprezentowali bardzo ciekawy program do muzyki z filmu ,,Przyczajony tygrys, ukryty smok" - bardzo mi się podobali. Natomiast pozytywnie zaskoczyli mnie Yue ZHAO / Xun ZHENG - ich Je suis malade świetnie się ogląda. Zwłaszcza partnerka pięknie prezentuje się na lodzie. Widzę spory potencjał!
Solistki LP
1. Mao Asada - sporo błędów, choć 3A był rewelacyjny. Program jest ładny, ale przeszkadza mi trochę wokal...Piękna sukienka i Mao cudownie interpretuje muzykę, ale mam nadzieję, że z każdym kolejnym startem będzie jeszcze lepiej.
2. Rika Hongo - brawa dla choreografa (Akiko Suzuki?), bo zdołał przekuć mankamenty sylwetki Riki w zaletę - tę nieszczęsną przygarbioną sylwetkę zniwelowano poprzez notoryczne ruchy głową, co dobrze pasowało do charakteru muzyki. Sama Rika nie jest demonem szybkości, ale jej solidność w skokach jest oszałamiająca. Poza tym w sekwencji choreograficznej naprawdę świetnie interpretuje muzykę i aż uśmiech sam ciśnie się na usta. Brawo!
3. Elena Radionova - cudowna sukienka 8-) Dialogi są tragiczne i psują klimat programu. Mimo to Elena rozwiała moje wątpliwości i nie wygląda na to, aby miała mieć taki dołek jak Julia. Wciąż trochę taka pokrzywiona jest, ale mi osobiście program się podobał.
4. Anna Pogorilaya - jej upadków nie powinni pokazywać na powtórkach.... :roll: Ja nie wiem jakim cudem jeszcze ona jakichś poważnych złamań się nie nabawiła...Program jest bardzo dobry i Anna dobrze interpretuje muzykę, ale błędy w skokach w jej wykonaniu bardzo rozpraszają
Chciałabym jeszcze wspomnieć o Koreance So Youn PARK, która miała trzecią ocenę techniczną i dopiero 10 ocenę za komponenty....Rozumiem, że jest wolniejsza, ale czy jej prezentacja naprawdę była aż o 6 punktów gorsza od Hicks czy Chen? Swoją drogą Hicks ma okropną technikę skoków - jak wychodzi do skoków to aż strach myśleć co się stanie dalej, bo w ogóle ich nie kontroluje.
Soliści LP
1. Javier Fernandez - przydarzyły się błędy, ale i tak było nieźle. Program jak program...to ten sam dobry Javier od kilku sezonów taki sam. Trochę razi mnie solo 3T....czy naprawdę nie może wrzucić tam drugiego 3Lz lub 3A?
2. Jin Boyang - przyznam się, że zaskoczyła mnie jego skuteczność. Obawiałam się, że zabraknie mu pary (jak to miało miejsce w przeszłości) i ledwo doczłapie do końca programu. Piękny 4Lz, no ale przy kolejnych poczwórnych skokach były błędy. Kaliber trudności w skokach jest nie z tej ziemi, ale między nimi naprawdę niewiele się dzieje...W programie krótkim nie rzuca się to aż tak w oczy, ale w dowolnym widać jak długo najeżdża do quadów. 72 PCS to według mnie sporo....Poza tym wciąż musi popracować nad jakością skoków oraz krokami przed nimi.
3. Han Yan - ja rozumiem, że Lori Nichol ma chyba jakiś kontrakt z chińską federacją i robi od kilku sezonów programy praktycznie dla całej reprezentacji (może nawet jakiś rabat im zaproponowała?), ale chcę zobaczyć Yana z programem od innego choreografa...Cięcie muzyki jest tragiczne, a i sam Yan wygląda jakby nie wiedział co ma robić...Zupełnie nie zgadzam się z komentatorami Eurosportu, którzy stwierdzili, że świetnie interpretuje muzykę. Stać go na więcej.
4. Grant HOCHSTEIN - nie wiem skąd on się urwał :D Brawo za 4 miejsce, ale nawet nie pamiętam jak wygląda...
5. Sergei VORONOV - program jest tragicznie pusty i mdły. Gdzie ten showman z ostatniego sezonu? Wtedy też miał tragicznie pusty program, ale przynajmniej było zabawnie, miejscami seksownie, a teraz?
Pary sportowe LP
1. Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV - wow! nie spodziewałam się, że wygrają! Odrobinę zawiodłam się na recyklingu programu dowolnego, mimo iż jest to naprawdę świetny program...Brawa za trudność techniczną! Przyjemnie się ich ogląda i Yuko jakby odrobinę żywsza była zarówno w trakcie programu, jak i w K&C.
2. Wenjing SUI / Cong HAN - gdyby nie przekroczenie czasu wygraliby złoto :x :what: Mimo wszystko szkoda, bo program jest bardzo dobry. Mam nadzieję, że na GPF pojadą jeszcze lepiej

3. Xiaoyu YU / Yang JIN - uwielbiam ich, ale program dowolny mają taki sobie....Nie wiem - może w dalszej części sezonu bardziej mi się będzie podobać...
Wspomnę jeszcze o Asthakova/Rogonov, gdyż ich program bardzo mi się podoba, choć nie rozumiem użycia wokalu w pierwszej części. Później jest już znacznie lepiej. Życzę im, aby udało się wdrapać na podium na Mistrzostwach Rosji!