Evgenia i Anna bardzo mi się podobały, zasłużyły na medale. Elena w ogóle mnie nie przekonała na tych mistrzostwach i zgadzam się że powinna zmienić projektanta strojów (podobnie zresztą jak Anna P

Moderatorzy: Hortensja, Kathiea
Nie wiem skąd to wziąłeś, bo żadna z zawodniczek nie ma w programie czterech kombinacjiSiggi pisze:J
Lyzwiarstwo kobiet sie zmienia, to zywa dyscyplina, poprzeczka idze co raz wyzej. Pytanie nasuwa sie jedno: Gdzie jest granica? Kiedy czlowiek powie: "ok wiecej juz sie nie da". Takie jedno spostrzezenie - Programy dowolne dzisiaj sa tak naszpikowane skokami, kroczkami i innymi dziwnymi rzeczami, ze jakos w tym wszystkim przestaje sie urok tego sportu. Kazda z czolowych zawodniczek musi miec co najmniej dwie kombinacje 3+3, 2 kombinacje 3+2, 2+3. Skoki solo to raczej rzadkosc, a jak juz jest to 3R. Uwazam, ze powinna byc ograniczona mozliwosc dodawania 3T lub 2T do prawie kazdego skoku. Troche sie naduzywa Toe Loop'ow, by ratowac systuacje. Jeszcze jeden element ktory doprowadza mnie do pasji, jest sekwencja krokow u solistek i niektorych solistow. Sekwencja powinna byc jakims widowiskowym, dobrze wkomponowanym w muzyke rytmicznym elementem, a nie na sile wyciskanymi krokami, loopami i itp, ktore w ogole nie sa jechane do muzyki. Oni "wyciskaja" sobie a muzyka gdzies tam...
Dokladnie - one wszystkie sa takie same. A gdzie jest przestrzen, ktora niektorym by sie przydala.Rob pisze:To ja się nie dziwię czemu wszystkie sekwencje kroków wygladają tak samo.Poice pisze: Odnośnie sekwencji kroków - są do niej również wytyczne - np. poziom najwyższy (lvl4) musi zawierać cztery z następujących kroków -"choctaw, twizzle, rocker, loop, bracket, counter",
Ja też bym tego bardzo chciała. Spirale to mój ulubiony element w startach pań, a od kilku sezonów zostały zepchnięte na margines. Niestety mam wrażenie, że niedługo w ogóle zabraknie na nie miejsca w programach. Rozumiem jeszcze, że ciężko upchnąć kroki i spirale do sp, ale w fp powinien nadal to być element obowiązkowy oceniany na różnych poziomach trudności.joasia pisze:.... ja bym bardzo chciała zobaczyć dziewczęta i młode kobiety, które częściej wykonują porządne spirale. Kiedyś nie tak dawno sekwencja spiral była obowiązkowym elementem w programie krótkim. Spiralami w stylu np. jaskółek zachwycała publiczność Michelle Kwan i inne Amerykanki (np. Nicole Bobek). Teraz ten element jest wycofany na rzecz sekwencji kroków, wg mnie nudniejszej części programów większości dziewczyn. Pomijam już to, że niewiele łyżwiarek (Asada,Lipnicka) potrafi na dłużej utrzymać piękne baletowe pozycje w spiralach....
Takich sekwencji kroków jak u Daisuki Takahashiego juz nie zobaczymy niestety.Wszyscy sie koncetruja tylko na nogach (a nawet tu nie wszyscy potrafia,zmieniaja bezmyślnie jedna krawędz na druga).Co do kobiet to jest straszna posłucha. Wszystkie zlewaja mi sie w jedną. Cienia oryginalnosci. Moglibysmy pozmieniac im piosnki a i tak nie poczuja roznicySiggi pisze: Dokladnie - one wszystkie sa takie same. A gdzie jest przestrzen, ktora niektorym by sie przydala.
W jednym z komentarzy mowiła, czy to byl jakis wywiad? Podasz zrodlo?joasia pisze:Po pierwsze, jednak nawet i Tatiana Tarasowa wskazała, że Jewgienia ze złej krawędzi skacze lutza i ma niedociągnięcia w technice skoków.