Autumn Classic International / Lombardia Trophy

Awatar użytkownika
Hortensja

Re: Autumn Classic International / Lombardia Trophy

Post autor: Hortensja »

Brytyjczycy to jest dla mnie taki fajny przyklad na to jak warto powalczyc i postawic na oryginalnosc. Ja ich pamietam sprzed kilku lat, jak byli taka mila para z ogona, nawet nie myslalam, ze ich kiedys jeszcze zobacze. A wszystko sie zmienilo jak w zeszlym roku jak pokazali ten zupelnie inny, disco FP. Wsrod zalewu dramy i liryzmu to bylo cos innego, a jednoczesnie w 100% tanecznego, wiec sedziom tez sie spodobalo. I nagle przeskoczyli do srodka stawki. Bardzo im kibicuje.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Post autor: yenny »

Obejrzałam panów i tańce z Lombardii, Och, cieszę się, ze Matteo, którego uwielbiam <buzki> podciągnął się w fp i lepiej pojechał, niestety przykre jest to, że u niego sporo sukcesów to wypadkowa złych przejazdów konkurencji, a nie jakichś super jego występów :( Bojang i Dymitri zasłużenie wyżej, przy tym Dymitri nieco bardziej wyrazisty niż na testach, w fd. Moris jak to Moris. Więcej panów nie obejrzałam, niestety, może jeszcze kiedyś...
Tańce - niekwestionowane prowadzenie Charlene i Marca, ich program dowolny zupełnie różny od zeszłorocznego, ale też przyjemny dla oka. Może nie zachwyca mnie jak Lalaland, ale nie jest źle. Pamiętam takie wrażenie, oglądałam migawki na yt i nagle kawałek programu fd, z daleka nie widać było kto to, pomyślałam sobie, oj, jaka fajna para, jakiś ciekawy program, kto to tańczy - zbliżenie - Charlene i Marco. :>
Laurence i Nikoali w tym sezonie jakoś mnie nie powalili, choć też nie jest źle. Sasza i Maks mają interesujący fd i choć w obu częściach konkurencji byli na 4tych miejscach, to finalnie skończyli na 3. A to też wynik przetasowań na dalszych miejscach. Niemniej gratulacje, za to, ze w rd i fd byli równi i w obu przyzwoicie się zaprezentowali. Przy tym Sasza jest nadal tak śliczna jak była, pamietam jak na WC zachwycała, a jej rzęsy - zazdrość <skromny> Programom od miejsca 4 do 7 mego chcę się przyjrzeć jeszcze raz, na razie nie mam w pełni wyrobionej opinii, ale to chyba przez to, ze oglądałam je dość rozproszona, nie skupiałam się.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
blue cat
Kontakt:

Post autor: blue cat »

Ja też mocno kibicuję Lilah i Lewisowi, nawet jak jeszcze mieli średnie wyniki i technicznie im nie szło tak jak powinno, to zawsze fajnie się im oglądało. Sasza i Maks to też para do której mam słabość- tak, Sasza jest piękna, tylko bym w FD pozbyła się tych leginsów, kiecka wystarczy:) Ale oni już mnie przyzwyczaili do oryginalnych strojów. Cieszę się że wracają do formy po tych wszystkich problemach zdrowotnych.

dj
Kontakt:

Post autor: dj »

yenny pisze: 5 lat temuOd biedy zgodzę się z wyższymi tes Anny, ale wyższe pcs niż Liza? Jestem w szoku. Program Szerbakowej jest IMO puściutki, sztywne ręce, hybryda Żenioaliny, już w kontrolnych przejazdach śmiać mi się chciało z tej sztuczki z sukienką.
Po pierwsze, Szczerbakowej a nie "Szerbakowej". <okok>
Po drugie, śledzę karierę tej łyżwiarki od dobrych kilku lat i przyznam, że jeszcze nie widziałem, żeby ktoś zarzucał jej sztywność rąk. Wolne nabieranie szybkości, przeciętna praca krawędziami, zginanie się przy rozpędzie i lądowaniach, krzywawe piruety, siłowe skoki i nadmierna chudość to dosyć częste zarzuty z którymi się spotykałem, ale stwierdzenie, że Anna ma sztywne ręce, to zupełna nowość... <mysli>
Po trzecie, dziewczyna ma jedne z najpiękniejszych rąk wśród rosyjskich solistek: szczupłe, wyraziste, wytrenowane przez baletmistrzynię teatru "Bolshoy", śp. Ludmiłę Szałaszową, interpretujące każdy ton muzyki i element choreografii, dzięki naturalnemu talentowi ruchowemu i wrodzonej muzykalności.
Wrzucam dla przykładu dwa stare gify, bo najnowsze przejazdy trzeba by było chyba wrzucić w całości - zarówno "Perfumerzysta" a już szczególnie "Żar-ptak" są bogate w choreografię rąk i ramion.

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Hortensja

Post autor: Hortensja »

Mysle, ze to moze wlasnie przez te chudosc (nie chce pisac, ze nadmierna, bo to jest po prostu mloda, wysportowana dziewczyna i takie ma proporcje) i proporcje (dlugie konczyny) sprawia takie wrazenie? Bo rzeczywiscie nie jest to wg mnie u niej problem.

Mi u Anny przeszkadza taka troche... niechlujnosc? Czasami brak wlasnie tej precyzji ruchu, troche jej sie te konczyny placza (moze to byc efekt optyczny). Troche przypadek Yuzu- dlugie cialo i konczyny i "nie zawsze do konca wiem co z nimi robic".

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

DJ, nieco nieprecyzyjnie się wyraziłam. Ona ma bardzo plastyczne ręce, natomiast w tym programie, który widzę np. na Lombardii, niewiele nimi robi. Tylko momentami "zafaluje", a przez większość programu jak pisałam - ręce szeroko na boki wyciągnięte i tyle. Akurat na gifach są wychwycone momenty gdy jedzie fajnie rękami pracując, natomiast w tym co widzę w tym sezonie - Anna skupia się na skokach i w ogóle technice nie interpretacji. Może się mylę, ale ja to tak widzę jakby po prostu co jakiś czas przypominała sobie, że coś z rękami trzeba zrobić.
Np w tym filmiku - - jedzie jedzie jedzie ok, ok 1,07-1,09 fala i znów jedzie, jedzie, ok 1,28 ręce zgina w łokciach, chwilę nimi pracuje i znów ręce na boki, ok 1,58 znów fala i za chwilę proste ręce na boki. Ja ten program obejrzałam kilka razy i cały czas wrażenie takie samo. Zgadzam się też co do zarzutów, że słabo nabiera prędkości, to potem tak podgania, że wygląda to jakby zapomniała co ma robić i to właśnie powoduje taką "niechlujność" - brak wykończenia ruchu, precyzji. Może to z wiekiem jej przyjdzie, na tą chwilę nic nie poradzę, że mnie nie zachwyca.
No i masz rację, faktycznie SZCZerbakowa, zajrzałam na zapis rosyjski i ma "Щ" ;-)

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
dj
Kontakt:

1:43 - fala, 2:01 - fala, 2:29 - skrzydła, 2:37 - fala, 2:55 - skrzydła, i tak dalej, plus kilkanaście sięgnięć, wskazań, drobniejszych przyruchów, akcenty ramionami podczas pauz, skoki z Ripponem, wszystko praca rękami.
Przy czym oczywiście widać, że w Bergamo opadła z sił w drugiej części programu dowolnego.

No i "niechlujność" czy braki w interpretacji to nie to samo co "sztywność".

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

W mojej opinii, tylko mojej-ja nie zachwycam się i naprawdę nie widzę w tym jakiejś szczególnej pracy rąk. Przyznaję, źle się wyraziłam wcześniej, chodzilo mi o ten konkretn y program, a nie umiejętności Szczerbakowej ogólnie. Ale zdania o tym programie nie zmieniam, jest dla mnie pustawy i nudny, ale jak pisałam - to jest moja oinia. Dla przykładu - dziś obejrzałam programy Satoko z IUS i tam widzę pracę rąk. Nie ma momentów, gdzie przez dłuższą chwilę ręce ma tylko rozłożone.

dj
Kontakt:

Tu nie ma sporu, daj Boże Ani osiągnąć kiedyś poziom Satoko. <okok>

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

O, tak, niech młodzi biorą z niej przykład 👍

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Seria Challenger”