Mistrzostwa Nrodowe
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Nrodowe
Żeby odetchnąć od tej atmosfery gniazda żmij, jakim jest RusFed, to dawka dobrych emocji z Japonii - zarówno Kaori jak i Wakaba tak pięknie się cieszą! (Dla jasności, nie idealizuję federacji japońskiej, oni też swoje mają za uszami.)
Nawiasem mówiąc, zauważyłam po shorcie, że Yuzuru dostał tylko jednego symbolicznego Kubusia Puchatka, zapewne z powodów pandemicznych zakazano rzucania prezentów na lód. Mam wrażenie, że przyjął to z ulgą
Nawiasem mówiąc, zauważyłam po shorcie, że Yuzuru dostał tylko jednego symbolicznego Kubusia Puchatka, zapewne z powodów pandemicznych zakazano rzucania prezentów na lód. Mam wrażenie, że przyjął to z ulgą
Mistrzostwa Nrodowe
A ja niestety płaczę bo Lizie się nie udało. Dzisiaj ładnie i bezbłędnie wystąpiła, ale cóż juniorki ją przegoniły, a na Kamilę i Saszę niestety było za mało. Gdyby nie ten nieudany program krótki, to miałaby brąz i pojechałaby na igrzyska. A tak to na trzecim miejscu jest Ania, której nie brak ambicji, ale która ze startu na start się wykańcza na naszych oczach. Dzisiaj była bez blasku i jak najbardziej do ogrania. Ale gratulacje i tak, wytrzymała chociaż już widać, że sztab trenerów się nią mało interesuje. Cóż, kosmiczny poziom zawodów, ale dominowało dziecięce techniczne łyżwiarstwo. Zawodniczek 17, 18 lat jak na lekarstwo (nie było Anny Frolowej, Kseniu Cybinowej, Elizawety Nugumanowej), w sumie dominowały dzieci. Muszę niektóre jeszcze zawodniczki obejrzeć a tymczasem wszystkim pozdrawiam świątecznie - radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Mistrzostwa Nrodowe
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
Mistrzostwa Nrodowe
do skomentowania... U panów Mikchail nie dał rady, Saszka z Iwanem fuks... B/K bez szału.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mistrzos ... rowym_2022
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mistrzos ... rowym_2022
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem .
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Narodowe
Przepraszam, nie mam nic do Ani, bardzo szanuję ją za to, że walczy, ale ona po covidzie jest cieniem samej siebie i te PCSy to ma z dudy wzięte.
Mistrzostwa Nrodowe
Szkoda mi Lizy, nikt jak ona nie zasługuje na te igrzyska, to już kolejny raz kiedy jej się nie udaje. Jest na scenie już tak długo i cały czas na topie, choć oczywiście miewała trudne momenty. A gdzie są teraz rosyjskie uczestniczki poprzednich igrzysk z 2014 i 2018? Niestety już zakończyły kariery - Sotnikova, Lipnicka, Żenia, Alina, Maria Sotskova... BTW, na GS piszą, że Żenia podobno ma trwale uszkodzony kręgosłup co jest przerażające, oby to były tylko plotki. Ale gdyby tak było, to mamy kolejny schemat - krótka kariera, świetne osiągnięcia i stracone zdrowie. Tylko Liza jeszcze się trzyma i daje radę. Jak teraz nie pojedzie, to nie wiem czy starczy jej determinacji na kolejne 4 lata. Jedna z najlepszych łyżwiarek ostatniej dekady, która jeszcze nie była na igrzyskach, nawet nie wiem jak to skomentować. Czemu ona urodziła się Rosjanką, w każdym innym kraju europejskim byłaby już trzykrotną olimpijką, a może i nawet medalistką.
Mistrzostwa Nrodowe
Nikomu źle nie życzymy, ale Liza była pierwsza po trio ET i po juniorkach, a Ania Szczerbakowa wygląda faktycznie dość marnie, ma podobno jakieś problemy z kolanem itd. Częstotliwość kontuzji w grupie Tutberidze jest, delikatnie mówiąc, wysoka, więc kto wie, kto wie...
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Nrodowe
To nie są plotki niestety. Pisałam o tym w innym wątku - Żenia w wywiadzie chyba dla jakiegoś rosyjskiego jutiubera (nie otwiera mi się teraz, więc nie mogę rzucić linkiem), powiedziała, że po kontuzji pleców z Pjongczangu może skoczyć bez bólu tylko salchowa i w dobry dzień rittbergera. To był wywiad chyba z wiosny 2021.
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Nrodowe
Na razie ogłoszono skład kadry na ME - jedzie trio ET, Tuktymaszewa i Majja w rezerwie. Może chociaż na MŚ wystawią Lizę?
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Nrodowe
Skoczył, skoczył, niedokręcony i z lądowaniem na dwie nogi, ale skoczył. Oczywiście mówię o Yuzuru i jego 4A.
Mistrzostwa Nrodowe
I podobnie jak Wakaba, Kaori czy Satoko jeździ dalej, rozwija się i kolejny rok jest z nami. A nie to co dziewczyny Eteru, rok - dwa w łasce a potem won. Zauważcie też, że te którym przestaje się wieść na lodzie zmieniają trenerkę. A czy tak było np. u Lizy?
- tatianalarina
- Kontakt:
Mistrzostwa Narodowe
I jeszcze ostatni mini-skandalik z MR: Morozow zjechał uśmiechnięty po FD, a Trańkow go, jak to ładnie się mówi po rosyjsku "obmatierił", mówiąc "bardzo śmieszne, *****, bardzo śmieszne ***** *** znowu sp*****lić podnoszenie" (w oryginale, osoby wrażliwe proszę nie czytać) "oczień smjeszno, blad', apiat' pizdiec blad' obosrat' poddierżku", co usłyszała cała Rosja, bo mikrofony telewizyjne przy wyjściu z lodowiska niestety były czułe. Ja wiem, że rosyjska szkoła trenerska to jest raczej "tough love", ale czy na tak chimerycznego zawodnika jak Wołodia to dobrze podziała, to mam wątpliwości.
Mistrzostwa Nrodowe
Ha, Trankow to przyjemny tylko na lodzie, do oglądania. Wszystko co mówi to tylko od niego odstręcza.
Mistrzostwa Nrodowe
A ja go nawet lubię, tylko za piękny to on teraz nie jest. Za to jego małżonka trzyma fason. Na olimpiadzie zapowiada się piękna walka Chen i Yuzuru, to tak z innej beczki. Yuzuru ma piękne programy.Zaimponowalo mi, że wrócił do sportu, bo myślałam, że kontuzje i pandemia pokrzyżują mu plany, a tu motywacja i siły są. Od Azjatów wiele można się nauczyć.
Mistrzostwa Nrodowe
A czego mu brakuje? 0_0 Imho teraz wygląda lepiej niż za młodu (z siwizną mu do twarzy . Chociaż na trenera się nadaje jeszcze mniej niż Pluszenko .
I jeszcze z rosyjskich skandali i skandalików: trzecie miejsce na mistrzostwach zajął Mozalow, ale na ME i pewnie potem IO ma wystąpić Semenenko (po krótkim pierwszy, ostatecznie czwarty). Rada trenerów uzasadnia to tym, że niby jest stabilniejszy (trzecie miejsce na Skate Canada). W zasadzie kibicowałam Samenence (i Miszinowi i jest w tym jakaś sprawiedliwość, bo to on zdaje się na MŚ wywalczył dla Rosji trzecią kwotę na IO, ale w sumie czuję w tym zgrzyt: bo przez całą karierę to Mozalow był stabilniejszy, a poza tym w Rosji co rok się ogłasza, że o wysłaniu na ME/MŚ/IO zadecyduje "sportiwnyj princip", czyli niby że kto sobie wywalczy na mistrzostwach kraju, to pojedzie, a potem jak sobie wywalczy nie ten, co trzeba, to się go zmienia i już .