To pewnie nie będzie nic zaskakującego, jeśli powiem, że moim zdaniem S/S przegrywają zdecydowanie za dużo z V/T. Nie chciałam pisać na gorąco, ale zupełnie zdania nie zmieniam.
Nie mam problemu z prowadzeniem V/T, ale tu powinno być znacznie, znacznie bliżej.
Chcę też zwrócić uwagę na to, że różnica w PCS w programie dowolnym z uwagi na współczynnik wzrośnie dwukrotnie. S/S zostali wyłączeni z walki o złoty medal, zgodnie z przewidywaniami V/T tylko sami mogą go sobie odebrać, a i o to musieliby się starać
Mam wrażenie, że ich oceny były dość przytrzymane, po to by ewentualnie trzymać V/T blisko, gdyby coś zawalili.
Kurczę, to nie są tylko różnice w PCS (w każdym segmencie), ale i w ocenie technicznej. Takie samo GOE za piruet? U V/T jest to naprawdę słaby element, S/S mają i lepszą prędkość, i pozycje. Fllip Aliony nie tylko w bazowej ma więcej niż loop, ale na pewno nie jest też gorzej wykonany (to powinno mieć trójki od góry do dołu). Mam też wrażenie, że nikt nie zwraca uwagi na najazdy do skoków skakanych synchronicznie, są one krótsze i szybsze u Niemców.
Wiem, że mocno sympatyzuję z S/S i nie mogę być obiektywna, choć staram się też nie być zaślepiona, ale wydaje mi się, że naprawdę trochę ignoruje się te niuanse, które wykonują S/S na rzecz ogólnego wrażenia jakie sprawiają V/T.
Żeby było jasne, V/T to świetna para, z niesamowitymi elementami (choć ja się będę o ten piruet parowy dopominać

, tyle że wg mnie wcale nie odbiegająca tyle od Niemców, kiedy oba zespoły jadą czysto, dobre programy. A dzisiaj tak było.
Na niekorzyść S/S muszę przyznać, że sami sobie nagrabili trochę u sędziów z tym potrójnym akslem i całym sezonem zmian i kombinacji. Taka niestabilność nie wpłynie nigdy dobrze na ocenę.
A skoro o skokach była już mowa to najlepsze umiejętności ma chyba Ksenia Stolbova. Cudo, cudo, wysoko, szybko, z wyjazdem na pół lodowiska przy świetnej prędkości. Ich sbs są rewelacyjne.