Obejrzałam pierwszą serię amerykańskiego The Killing. Polecam kto jeszcze nie widział. Nie wiem czy nie zrobiłam błędu nie zaczynając od wersji skandynawskiej. W powszechnej opinii jest lepsza.
Moderatorzy: Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice
A prosze bardzo. Ja musze ogladac sama, bo moj chlop odmowil ogladania tych "traumatycznych seriali ktore go niepokoja"Ania pisze:Hortensja, mogłybyśmy razem oglądać seriale, najlepiej kilkunastogodzinnymi seriami, bo tak preferuję :D
Mi sie drugi sezon tez w sumie podobal. Mial inna konstrukcje. Mysle ze w trzecim wroca do wczesniejszej formy. A co do zgadywania- w tych dluzszych serialach to tez zgaduje. Trzeba postawic na tego najmniej podejrzanegoAnia pisze:"Broadchurch" to też wspaniała sprawa: doskonały klimat, świetna muzyka, no i pan Tennant... <3 Wprawdzie udało mi się odgadnąć, kto zabił (fanatyczne skupienie, a może wpływ twórczości Agathy Christie), ale w niczym mi to nie przeszkodziło, bawiłam się świetnie. Drugi sezon nieco słabszy i trochę się boję, co też mogą wymyślić w trzecim, ale oglądać na pewno będę.
Wlasnie skonczylam pierwszy sezon i jestem zachwycona! Drugi sobie obejrze, a teraz niedlugo ma wejsc trzeci, wiec bedzie co ogladac. Podobalo mi sie to, ze rozwinelo sie to w innyl kierunku niz sie spodziewalam, to ze tyle bylo drobnych szczegolow, ktore po drodze zaczynaly miec sens. Para detektywow swietnie skonstruowana, Saga oczywiscie, ale Martin tez jest taki niejednoznaczny.Ania pisze:Świetny jest też "Most nad Sundem" z rewelacyjną muzyką The Choir of Young Believers i doskonałymi bohaterami. Jest w sumie aż za świetny, bo został mi li tylko jeden sezon, którego nie chcę na razie oglądać, bo co pocznę ze sobą, gdy już się skończy? :P Niby jest jeszcze "The fall", oglądałam też australijski "Top of the Lake" i kanadyjski "Durham County", ale to wszystko to już jakoś nie to...
Może coś mi polecicie w podobnym klimacie? Musi być zabójstwo, muszą być skrywane traumy, charyzmatyczni detektywi, a to wszystko w specyficznej, dusznej atmosferze prowincji :D