Muzyka/piosenka jaką chcielibyście usłyszeć do programu

Filmiki, zdjęcia, fan arty - wszystko co związane z naszymi ulubieńcami

Moderatorzy: Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice

Awatar użytkownika
eastern_star
Kontakt:

Post autor: eastern_star »

Sporo pięknych utworów tu można znaleźć :) To i ja dorzucę coś od siebie:

FS dla JL
EX dla JL

Awatar użytkownika
rzepecha

Post autor: rzepecha »

Mi się dziko marzy coś od Meredith Monk, zwłaszcza, że jest ona także choreografem.
Wiem, że się nie stanie :P

I 'Święto wiosny' Strawińskiego. Tanecznych inspiracji na ten temat też nie brakuje, czy to Pina Bausch (mój osobisty faworyt), czy Maurice Bejart, czy zrekonstruowana przez Hodsona choreografia Nijinskiego, czy nawet Tero Saarinen. Preljojac już świadomie nie podaję, jako wersji dość kontrowersyjnej :P

Zadziwiające, że tak znany i na tyle sposobów interpretowany utwór nie był jeszcze przedstawiany w łyżwiarstwie (znalazłam tylko jeden przykład - Dmitrenko).

Awatar użytkownika
ivi

Post autor: ivi »

Rzepecha, to musieliby być bardzo odważni łyżwiarze, jeśli zdecydowaliby się na proponowaną przez Ciebie muzykę ;). Niemniej nie zaprzeczam, że mogłyby powstać ciekawe programy. Ale raczej oczekuję, że więcej wśród przyszłych programów znajdzie się łatwo wpadających w ucho pioseneczek pop, szczególnie że mają zostać dopuszczone wokale.

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Post autor: LittleLotte »

Niemniej nie zaprzeczam, że mogłyby powstać ciekawe programy. Ale raczej oczekuję, że więcej wśród przyszłych programów znajdzie się łatwo wpadających w ucho pioseneczek pop, szczególnie że mają zostać dopuszczone wokale
Nie jestem przekonana. W ogóle do wokali nie jestem przekonana, no ale o to mniejsza. problem tkwi w choreografii, jaka mogłaby być ułożona do tych pioseneczek pop. Będzie chyba łatwiej, w tym sensie że tekst może podkreślać sens i cel choreografii. Aktualnie 3/4 łyżwiarzy wykorzystuje tak oryginalne motywy, jak "Carmen", "Romeo i Julia" (Rota ma przewagę nad Prokofievem), "Jezioro Łabędzie", "Dziadek do orzechów" (to nieszczęsne, wymęczone "Pas de deux"), "Nędznicy", "Szeherezada", "Parasolki z Cherbourga" i tak dalej. I nie robią tego, jak to się większości ludzi wydaje, bo chcą w to tchnąć nowe życie, czy z jakiegokolwiek równie poetycznego powodu. Robią to, bo istnieje 99% prawdopodobieństwo, że to utwory, które znają sędziowie. A skoro je znają, to mogą trafnie odczytać feeling zawodników, purpose choreografii, i PCS lecą w górę. Tylko, że wbrew pozorom, wykorzystanie setny raz "Habanery" i jeszcze ukazanie czegoś nowego, świeżego i oryginalnego wcale nie jest łatwe. Ale z drugiej strony, szczególnie w przypadku mniej znanych zawodników, pokazanie czegoś nowego, choćby nie wiadomo jak wspaniałego, nie zawsze spotka się z uznaniem sędziów, bo - nie znając danej muzyki - nie docenią programu. Zawodnicy ze szczytu mają trochę lepiej - powiedzmy, że jeżeli sędzia nawet nie zna "Send in the clowns", to - dowiedziawszy się, że to SP samej wielkiej Kim Yu-na, po prostu się z tym zaznajomi. Ale większość sędziów nie zrobi tego z programem jakiejś innej Kim tudzież Brezinovej, tudzież Brooklee Han. Więc te dziewczyny albo pojadą konwencjonalne i łatwo zrozumiałe programy, albo wezmą sobie oklepaną muzykę. I koło się zamyka.

Wokal może pomóc, ale odpowiednio wykorzystany. Naprawdę liczę, że nie jako pretekst do jeżdżenia w rytm pioseneczek pop.

Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Awatar użytkownika
rzepecha

Post autor: rzepecha »

Zdaję sobie z tego sprawę ;) Ale nie jest to niemożliwe, jeśli się uprzeć. Próbka z innych dyscyplin:
gimnastyka artystyczna -
gimnastyka sportowa -

Oczywiście samego Święta wiosny ;)

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Znalazłam "I see fire" w wersji bez Hobbita :-> . Wałkuję ostatnio tę piosenkę non stop. bardzo lubię takie "tylko gitara i ja (no prawie tak :->) "

i jeszcze przypomniało mi się

Awatar użytkownika
Svietka
Kontakt:

Post autor: Svietka »

kasik8222 pisze:i jeszcze przypomniało mi się
oj tak, jestem na tak, lubię :)

kasik8222

Svietka, już jakiś czas temu wyczaiłam że mamy podobne gusta muzyczne :mrgreen:

Awatar użytkownika
Svietka
Kontakt:

Post autor: Svietka »

no coś w tym jest, faktycznie ;) super

Awatar użytkownika
Haley452
Kontakt:

Post autor: Haley452 »

Kasik, UWIELBIAM "I see fire"! Ed Sheeran ma przepiękny głos, a słowa piosenki są wprost doskonałe (przynajmniej jeśli jest się fanem Tolkiena ;))

zresztą mój entuzjazm wobec tej piosenki można zobaczyć w komentarzach pod nią :D

"Perfection is not just about control. It's also about letting go."
kasik8222

Śpiewa tak, że trudno uwierzyć, że to wykonanie praktycznie solo a nie na kilka głosów.
A tu jeszcze z trochę innej beczki (na lodowisko się nie nadaje) ale może Svietce się spodoba, Na pewno już słyszała

kasik8222

A to słyszeliście? ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) Doprowadził mojego ojca do łez a jacyś religijni nie jesteśmy

Awatar użytkownika
Paula
Kontakt:

Post autor: Paula »

Słyszałam... Niesamowite :) Co prawda, mnie do łez nie doprowadził, ale facet ma świetny głos :D . W ogóle szacun dla niego, bo tą piosenkę się śpiewa wysoko i żeby to wyciągnąć to jest po prostu masakra xd . Jak sama to śpiewałam to sobie obniżyłam tonację, żeby było czysto :P

kasik8222

Głos anioła kompletnie w Polsce nieznany. Ja ją odkryłam dzięki znajomemu mojej mamy mieszkającemu w Australii

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Dział medialny”