Kilka ciekawych nowych programów :D
Alena Leonova. Bardzo i się podoba jej nowy program, musi go jeszcze dopracować, ale ogólnie jestem na tak. :D
Konstantin Menshov
Liza Tuktamysheva - na tym pierwszym filmiku podobał mi się bardziej
Ogólnie nie jest źle, całkiem ładne elementy choreograficzne, prędkość i praca rąk, ale momentami świtała i myśl :inspiracja Caroliną".
Maria Artemieva - jak to ona. Kontroli ruchów za bardzo nie poprawiła, kłopotów ze skokami nie komentuję, bo na Russian Open Skates chyba miał je każdy. Prędkość dość słaba, widać że bardzo starała się wrzucić "coś" między elementami.
Adian Pitkeev i "coś Paganiniego". Nie najgorszy program, pewnie jeszcze go dopracuje. Intensywna praca rąk i duża dynamika.
Artur Gachinsky - naprawdę mi się podoba
Świetna praca górnej części ciała (nie tylko rąk), cudne pozycje w piruetach, dobre tempo. Niech się tylko doszkoli w skokach, to naprawdę będzie na co popatrzeć.
Yuko Kavaguti i Alexander Smirnov - czyżby wielki powrót? Nie jest to całkiem wykluczone, bo program najzupełniej w ich stylu. Piękne podnoszenie, uchwyt taneczny w sekwencji kroków i wejście do spirali śmierci. Poza tym program składa się głównie z crossoverów, ale okraszonych zmianami pozycji i elegancką pracą rąk.
Artur Dmitriev - Artur jest bardzo, ekhem, ekspresyjny. Miło się na niego patrzy, o ile nie zaczyna skakać :P A tak poważnie - świetny program. Relatywnie mało crossoverów, bardzo dynamiczny, częste zmiany kierunku, dobre przejścia. Oby tak dalej.
Vera Bazarova i Andrei Deputat - poprawili piruety i podnoszenie, Andrei nie ma już tak koszmarnie pochylonej sylwetki. Ciekawy wzór sekwencji kroków. Ogólnie rzecz biorąc - jest ładnie i widać postęp
Maria Vigalova i Egor Zakroev - oni sami zapowiadali, że to znacznie bardziej taneczny program niż ich poprzednie. No i chyba jest, całkiem ciekawe elementy łączące, elementy tecgniczne tutaj takie sobie, ale pewnie jeszcze nad nimi popracują. Bardzo poprawili stabilizację prędkości. Szczerze mówiąc, jak bardzo lubię tę parę, tak widok 14-latki dramatycznie spoglądającej w przestrzeń wzbudza we mnie atak śmiechu miast dreszczy :P
Kristina Astakhova i Alexei Rogonov - bardzo byłam ciekawa tej pary. I ani trochę się nie zawiodłam. Oboje przerastali swoich poprzednich partnerów, razem robią znakomite wrażenie. Jeśli chodzi o "opowiadanie muzyki", to mają lepszą choreografię niż 3 poprzednie pary razem wzięte i podniesione do kwadratu. Kristina w zakresie ekspresyjności zrobiła niesamowity postęp, mają wyraziste ruchy, ciekawe łączenia. Oczywiście technicznie jeszcze nie jest idealnie, ale mam nadzieję, że będzie tylko lepiej
Dwa razy passo doble, czyli:
Ksenia Monko i Kiril Khaliavin oraz
Alexandra Stepanova i Ivan Bukin
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)