Tańce

Awatar użytkownika
Hortensja

Tańce

Post autor: Hortensja »

JustynaŻ pisze: 4 lata temu Ja zdecydowanie nie mam siły na takie dyskusje. Tak tak sędziowie okradli Francuzów ze złota. Na Igrzyskach też...

Anche nawet jeśli kroki na jednej nodze by wyleciały to wygraliby ze StepBukinami, więc ja nie sugeruję że podarowali im srebro. Tylko raczej to, że oni są nieco inaczej traktowani przez sędziów bo to P/C i mają swoje tytuły i to tacy wielcy mistrzowie. Największym kłopotem tego sportu są sędziowie...
Also- pisanie, ze w sumie nie pojechali najlepiej jest spiskowaniem, ale mowienie, ze przez politykowanie przegrali nie jest? Ja nie mowie, ze ukladow tam nie bylo, ale to sa tylko nasze spekulacje ;) Ja generalnie uwazam, ze wiele razy bledy uchodzily im na sucho, tym razem poszczescilo sie S/K. Inna sprawa, ze GEO dla S/K tez byly szczodre, szczegolnie za CuLi ktore chwialo sie jak trzcina na wietrze. Ale no w tancach od dawna oceny srednio odzwierciedlaja to co na tafli. I tak, odnosi sie to do S/K, ale tez do P/C.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Esperanza
Kontakt:

Tańce

Post autor: Esperanza »

norp, jakbyś mial cycki na wierzchu podczas wykonywania programu na olimpiadzie , to na pewno nie przejąłbyś się tym ani odrobinę.
JustynaŻ pisze: 4 lata temu Ja zdecydowanie nie mam siły na takie dyskusje. Tak tak sędziowie okradli Francuzów ze złota. Na Igrzyskach też...

Anche nawet jeśli kroki na jednej nodze by wyleciały to wygraliby ze StepBukinami, więc ja nie sugeruję że podarowali im srebro. Tylko raczej to, że oni są nieco inaczej traktowani przez sędziów bo to P/C i mają swoje tytuły i to tacy wielcy mistrzowie. Największym kłopotem tego sportu są sędziowie...
Problemem nie jest wynik PC, tylko wynik Rosjan.Spójrz na wynik Ukraińców, kilka punktów wyżej niż PB, jakieś jaja. Prawie 110 punktów. A potem S/D z Montrealu i klapa.
Problemem jest to, ze Rosjanie przegrali w Europie , nawet z Amerykanami. Więc musieli coś zrobić, by podnieść swoją reputację wsród sędziów przed Montrealem. Więc teraz jadą a z etykietką, tych którzy wygrali z PC,a to coś znaczy.
Tak przegranie o 0,14 punkta jest złodziejstwem. Bo chyba nikt nie wierzy, w to, ze "to tak wyszło"
W Korei było to samo, to nie żadne lepsze czy gorsze lyzwiarstwo wygrało, tylko czysta matematyka. P oto tam poleciała szefowa kanadyjskiej federacji,bo byle jaki sędzia mógł ponaciskac 10 dla kanadyjczyków a jak najmniejsze dla francuzów an olimpiadzie. To nie są żadne spiskowe teorie, to rzeczywistość.

Jurka

Tańce

Post autor: Jurka »

A gdyby Papadakisy wygrali, to serio mielibyście poczucie, że tak, tak, zasłużyli i wszystko spoko? Nie byłoby Wam żal K/S, którzy jeśliby przegrali, to też minimalnie? K/S mają mało wyraziste programy, nie robią takiego wrażenia jak tegoroczne P/C, ale byli teraz megaskupieni, a technicznie są bez zarzutu. Mam wrażenie, że to raczej takie rytualne przyp***lanie się do Rosjan ;). W Rosji twierdzą, że po programie P/C sędziowie liczyli te punkty tak długo, bo chcieli za wszelką cenę naciągnąć Francuzom wynik, tak żeby starczyło na pierwsze miejsce. I kto wie, czy nie ma w tym trochę racji :). W każdym razie dla nas, kibiców, lepiej, bo MŚ będą dzięki temu ciekawsze i pokażą, kto rządzi. Szanse się trochę wyrównały - K/S będą zmotywowani po wygranej, P/C będą zmotywowani po przegranej.

JustynaŻ
Kontakt:

Tańce

Post autor: JustynaŻ »

Albo i nie, bo w Montrealu z tego co wszyscy mówia ma się trafić panel który sprzyja Marie France. Mnie tam wynik SinKatsów jakoś bardzo nie dziwi. Nie narzekam, bo jednak trochę ciekawiej mi się ogląda zawody których wynik nie jest znany jeszcze przed ich startem. Uznajcie mnie za dziwną, ale ja już w trakcie test skate'ów RUS jak zobaczyłam programy Viki i Nikity to stwierdziłam, że tak, są nudne ale technicznie to wygląda tak, że są gotowi na to, żeby faktycznie postawić P/C mocne wyzwanie. Im bardziej was czytam, tym bardziej się zastanawiam, czy aż taka jazda po rosyjskiej bardze tu by się odbywała gdyby nie była rosyjska. Co do prezeski Skate Canada to... ja nawet nie mam na to jakiegoś kulturalnego komentarza. Lenna Carron nie była jedyną głową federacji z papierami sędziego. Do 2018 roku prezesem USFSA był Samuel Auxier, też z papierami na sędziego i też oceniający na międzynarodowych zawodach.
A co do świecenia biustem to już abstrahując od ewentualnych "przypadków" dotyczących kostiumu Gabrieli sędziowie i tak ich potraktowali lekko, bo powinni ją byli zatrzymać, żeby sobie tą górę naprawiła. Kostium Maddison Chock do tańca dowolnego w tym sezonie też się kwalifikuje do odjęć za iluzję nagości, którą tworzy, ale to team z Gadbois, więc nic nie powiedzą...
Przed chwilą sobie obejrzalam oba tańce, bo na PSExtra leci powtórka i dalej powstrzymuję zdane, że S/K wygrali zasłużenie i byłabym bardziej zła gdyby P/C pojechali na maxa a i tak przegrali. Nie wiem czy Didier chciał żeby wygrali to złoto, żeby skandal z Morganem przycichł i to francuski team przytłoczyło, ale...

Nikt o tym nie mówi, ale ja i tak najbardziej współczuję Charlene i Marco. Bo to oni prawie 10 minut czekali na ocenę francuskiego duetu nie do końca wiedząc co robić, kręcąc się po lodzie i będąc w napięciu że zaraz już zaraz startują. Zastanawiam się jaki to wpływ miało na ich przejazd, czy aby ich to z rytmu nie wybiło.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tańce

Post autor: yenny »

Nie poczuwam się do winy 😉 jakoby jazda po Rosjanach była z mojej strony bo to Rosjanie - absolutnie nie, mam ulubionych zawodników wlasnie z Rosji - Liza, Sasza z Dimą i Sasza z Ivanem, więc nie czepiam się Rosji jako Rosji. Czepiam się konkretnie Viki i Nikity, bo są tak samo wtorni jak Gabi z.Guliamem. Rosjanie drama na dramie dramą pogania a Francuzi wiecznie.modern - plus za w końcu inny rd który uwielbiam. Druga sprawa to oceny z kosmosu, tak jak się czepiam nie.zawsze zasłużonych wyśrubowanych wyników Gabi i Guliama tak też nie.podoba mi się nagly skok punktowy Viki i Nikity. I innych par od.Zulina.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tańce

A o Charlene i Marco pisałam kilka postów wyżej, ze ich przjazd byl bez "pary" - i ze to zapewne wynik długiego czekania na występ.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
norp
Kontakt:

Tańce

Post autor: norp »

To że S/K uzyskali wynik lepszy technicznie nikt tego nie kwestionuje. Pojechali bezbłędnie. Sędziowie szczodre poziomy im przyznali.
Ale to że w PCS zrównali się z P/C jest totalnym nieporozumieniem.To nie ta liga. Nie wspomnę już że jakimś dziwnym trafem zarówno w RD jak i FD P/C otrzymali takie niskie noty za styl że od razu rzucało się to w oczy.

Teraz to już historia. Szkoda tylko że nie wypromowali Stepanowej i Bukina bo ta para jest zdecydowanie barwniejsza od S/K.

Awatar użytkownika
Hortensja

Tańce

norp pisze: 4 lata temu Szkoda tylko że nie wypromowali Stepanowej i Bukina bo ta para jest zdecydowanie barwniejsza od S/K.
Tylko z wiekszymi ograniczeniami technicznymi. Tez ich bardzo lubie (zawsze lubilam), ale mysle ze ogolny potencjal wsrod sedziow na zawodach S/K maja wielszy, dlatego w nich pompuja. Owszem, nudne programy, ale za nude jeszcze sie nie odejmuje punktow. W sumie wg mnie kazda z tych par z czolowki ma zalety i ograniczenia, tak samo jak P/C i dlatego nie lubilam ich dominacji i ciesze sie, ze stworzono im konkurencje. Mysle, ze ich rekordy wynikaly z ogolnego efektu jaki wywieraja, jest w nich rzeczywiscie cos specjalnego, ale jak sie ocenia na chlodno to tez mozna sie przyczepic.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Esperanza
Kontakt:

Tańce

Post autor: Esperanza »

Hortensja pisze: 4 lata temu
norp pisze: 4 lata temu Szkoda tylko że nie wypromowali Stepanowej i Bukina bo ta para jest zdecydowanie barwniejsza od S/K.
Tylko z wiekszymi ograniczeniami technicznymi. Tez ich bardzo lubie (zawsze lubilam), ale mysle ze ogolny potencjal wsrod sedziow na zawodach S/K maja wielszy, dlatego w nich pompuja. Owszem, nudne programy, ale za nude jeszcze sie nie odejmuje punktow. W sumie wg mnie kazda z tych par z czolowki ma zalety i ograniczenia, tak samo jak P/C i dlatego nie lubilam ich dominacji i ciesze sie, ze stworzono im konkurencje. Mysle, ze ich rekordy wynikaly z ogolnego efektu jaki wywieraja, jest w nich rzeczywiscie cos specjalnego, ale jak sie ocenia na chlodno to tez mozna sie przyczepic.
Ja nie mam nic przeciw temu , zeby PC przegrało.Ale niech to będzie uczciwe.
Pc wg mnie wiele razy tez wygrywali z za dużą ilościa pkt, ale kolejność byla dobra, wiec ilośc pkt już nie byla taka ważna.
A teraz wychodzi na to,ze Pc dostawało takie wielkie wyniki dajac im do zrozumienia jacy są wyjątkowi , a teraz ktoś dobiegł do ich poziomu w jednym konkursie bo francuzi zrobili jeden wyraźniejszy błąd. To jest zabawne
Cieszę się, ze stworzono im konkurencję. - Wiesz, jak to słowo "stworzone" brzmi żalośnie i tchórzliwie?
Chock/Bates są też konkurencją obecnie i będą mieli ponad 130 na bank

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tańce

Ja się nie.do końca zgodzę, ze Sasza i Ivan mają mniejsze możliwości techniczne. Owszem, Viki i Nikita jeżdżą plynniej, ale to IMO wynika z muzyki do jakiej jadą, a nie jakichś super możliwości. Stepbukiny mają bardziej energetyczne programy, bardziej "kanciaste" w wyrazie. Do tej pory roznice punktowe pomiędzy tymi parami były symboliczne, zarowno w tes jak i pcs. I błędy czesciej zdarzly się Viktori i Nikicie. A tu nagle są mocno.i.wyraźnie przed rywalami, co dziwne obie pary pojechaly swoje programy bardzo dobrze, bezblednie. Tyllko w goe jednym sypano bez opamiętania, a drugim nieco mniej...

blue cat
Kontakt:

Tańce

Post autor: blue cat »

Mnie się wydaje, że generalnie czołówka w tańcach pada ofiarą pompowania punktów, które trwa już od jakiegoś czasu i nie dotyczy tylko tych par z samego topu. Niestety P/C też wielokrotnie dostawali moim zdaniem zawyżone oceny, mało brakowało, a by już skali dla nich brakło. Owszem, nie neguję tego, że potrafią pokazać perfekcyjną, płynną jazdę, ale też są dość wtórni jeżeli chodzi o styl (poza tegorocznym RD) i niekiedy te komponenty trąciły jak dla mnie przesadą. Nie zawsze też byli absolutnie perfekcyjni technicznie. Vika i Nikita częściej popełniają błędy techniczne (sławetne twizzle Nikity), aczkolwiek wydaje mi się, że ostatnio jeżdżą trochę stabilniej i wtop takich jak czasem zdarzały im się na Euro już nie ma. W tym sezonie widać ich mocne pompowanie w górę, co też mnie dziwi, dlaczego akurat oni, bo moim zdaniem porównywalny poziom techniczny, a lepsze programy prezentują choćby Hubbell i Donohue czy Chock i Bates. Nie odmawiam im ani dobrej techniki, ani umiejętności interpretacyjnych, bardzo lubiłam np. ich zeszłoroczny FD, ale ten wyścig o jak najwyższe noty w tańcach powoli staje się trochę groteskowy. No bo szczerze powiedziawszy, jakie postępy robią P/C? Żadnych. Jak dobrze jechali parę sezonów temu, tak samo dobrze jadą teraz. Podobnie SinKatsy, tu też postępów poza rzeczoną poprawą twizzli nie widać. Jest to dobra, mocna technicznie para, ale nie powiem żeby zrobili postęp w sensie jakiejś większej trudności programów, pracy łyżwy itp. Dobrze jeździli i dobrze jeżdżą. A oceny w tańcach są coraz wyższe, tak jakby odzwierciedlały jakiś postęp, którego nie ma. Dobrym przykładem spoza ścisłej czołówki są Lilah i Lewis- w zeszłym sezonie ten progres rzeczywiście było widać i zasłużenie zaczęli dostawać noty na poziomie ok. 180 pkt. Ale w tym sezonie jeżdżą nie lepiej i nie gorzej niż w zeszłym, a tymczasem ich oceny zaczynają przekraczać 190 pkt. Jeżeli mamy pompować wyniki, to niechże to premiuje jakiś progres- rozumiem np. wzrost wyników u pań, bo pojawiają się quady, potrójne aksle, to się musi przekładać na wzrost ocen. A w tańcach ten progres jakoś sztucznie wygląda, jak gdyby był tylko na papierze.

Awatar użytkownika
Hortensja

Tańce

Sa wolniejsi/zajmuja mniej tafli przy jezdzie. Jej SS sa srednie (Victoria sie bardzo podciagnela). Taka maja tez opinie, a takie cos sie ciagnie i czesto nawet jak nad czyms popracujesz to beda na ciebie patrzyc jako na tego "slabszego".

JustynaŻ
Kontakt:

Tańce

Post autor: JustynaŻ »

Jeśli chodzi o tańce, to jednak wzrost wyników wynika też trochę ze zmiany systemu punktowania. Dajmy na to pattern tanga waży więcej niż pattern rumby. Do tego powiększona skala GOE i większe wyniki gotowe.

blue cat
Kontakt:

Tańce

Post autor: blue cat »

Też prawda, ale rozszerzona skala GOE weszła, jeżeli mnie pamięć nie myli, w zeszłym sezonie, więc obowiązuje już od jakiegoś czasu, a np. jakoś nie widzę znacząco wyższych wyników np. u par sportowych. U par tanecznych ten wzrost wydaje mi się chyba najbardziej zauważalny, choćby wspomniani Lilah i Lewis w zeszłym sezonie przy takiej samej skali GOE mieli wyniki średnio o ponad 10 pkt niższe niż teraz, bez jakiegoś hiperprogresu. Nie wiem jak tu wyglądała sprawa patternów, może ktoś kompetentny się wypowie, ale generalnie mnie to zastanawia.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tańce

Hortensja pisze: 4 lata temu Sa wolniejsi/zajmuja mniej tafli przy jezdzie. Jej SS sa srednie (Victoria sie bardzo podciagnela). Taka maja tez opinie, a takie cos sie ciagnie i czesto nawet jak nad czyms popracujesz to beda na ciebie patrzyc jako na tego "slabszego".
Mnie się wydaje, ze ta szybkość i pokrycie tafli to też kwestia jakie programy jadą - Viki i NIkta mają takie momenty, gdzie się odbiją i jadą, jadą, a ona omdlewa ;) - taki ich styl, natomiast u Saszy i Ivan jest z kolei więcej gimnastyki i sztuczek na lodzie ;) i to wymusza nieco wolniejsze tempo, by prawidłowo i bezpiecznie wykonywać elementy. Nie jestem specjalistką, nawet takiej nie udaję, piszę co widzę i co mi się podoba. I o ile jeszcze niedawno Sasza drażniła mnie nieco, bo głownie machała megadługaśnymi nogami, tak teraz już nie odstaje od Ivana, a przynajmniej nie widać różnicy. Bardzo mocno się poprawiła i tak samo jest z Viki, których tp przecież pierwsze sezony po sparowaniu z NIkitą były słabiusieńkie, a ona była o wiele słabszym ogniwem. Zgadzam się, że wiele par jedzie na opinii i nawet potknięcia im się wybacza, tak było i jest - ale niekoniecznie musi się to podobać, a już mnie jako fance Stepbukinów to się nie podoba absolutnie.
Na pewno moja sympatia do danej pary ma przełożenie na to co widzę, ale Viki i NIkita od początku mi nie pasują, do niego pasowała dramatyczna i charyzmatyczna Elena, długo przyzwczajałam się do Viktorii jako kogoś nowego przy Nikicie, i szczerze mówiąc do dziś dnia ona mi trochę nie pasuje. Do tego ten ich drama styl, monotematyczność, takie trochę silenie się na bycie wytwornym nie gra mi z charakterem Nikity.
Co by nie mówić, na pewno będzie ciekawiej, mniej przewidywalnie, choć w moim odczuciu Gabi i Guliame są na chwilę obecną conajmniej o pół klasy przed resztą stawki i ich nagły spadek w pcs mimo wszytko - lekko zalatuje czymś nieładnym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mistrzostwa Europy”