O łyżwiarstwie - ludzie i wydarzenia

Co nam w duszy gra czy tam po lodzie jeździ ...

Moderatorzy: yenny, Hortensja, kasik8222, LittleLotte, Haley452, Kathiea, Poice

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Post autor: LittleLotte »

Faktem jest, że wielu łyżwiarzy leki musi brać z powodów astmy, o czym wspomniała LL. Oczywiście na pewno starają się o odpowiednie zezwolenia
Lotte to skrót, który bardziej mi się podoba :P Przy odpowiedniej diecie astma może bardziej pomóc niż zaszkodzić, zwłaszcza, że - teoretycznie - sterydy są lekami pierwszego wyboru w przypadku astmy oskrzelowej, niezależnie od stopnia jej "zaawansowania". Czyli, de facto, możesz mieć astmę zaledwie na papierze, tudzież mieć od czasu do czasu lekkie duszności, ale sterydy i tak Ci przysługują.

Z drugiej strony, spotkałam się z taką opinią:

"Czy sport chroni przed astmą?

Bynajmniej przed nią nie zabezpiecza. Co więcej, wielu zawodowych sportowców choruje na astmę, co wynika z nadmiernej wentylacji płuc, to może indukować nadreaktywność oskrzeli, a od tego jeden krok do pełnoobjawowej choroby. Racjonalny wysiłek fizyczny, trening interwałowy, rower, piłka, pływanie jest jak najbardziej wskazane. Natomiast na pewno nie chroni ani przed alergiami ani przed astmą."
Fragment wywiadu z dr n. med. Piotrem Dąbrowieckim

Dlatego sytuacja astmatyków na "rynku sportowym" jest taka zagmatwana. Nie możesz takiemu zabronić uprawiać sportu, bo oskarżą Cię o dyskryminację, ale nie udowodnisz rzekomemu astmatykowi, że nie kwalifikuje się do brania sterydów. Bo każdy astmatyk, przynajmniej oskrzelowy się kwalifikuje. A później mamy takie Bjoergen.

Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Post autor: Poice »

LittleLotte pisze: Tak i nie. Gros łyżwiarzy cierpi przecież na astmę. Pojęcia nie mam, czy biorą sterydy, ale w przypadku Yuzuru, to może mu to bardziej zaszkodzić niż pomóc - straciłby elastyczność w mięśniach, gibkość w ruchach, z drugiej strony sterydy mocno zwiększają wydolność płuc, a tym samym kondycję. Ale patrząc na Yuzuru nie chce mi się wierzyć, coby brał sterydy.
Przypomniał mi się dokument o Yuzuru, w którym była mowa, że przed tym sezonem zwiększono dawkę treningu siłowego, aby wzmocnić jego kondycję. Biedak stroni od siłowni, bo obawia się, że przyrost masy mięśniowej przełoży się na problemy w skokach i właśnie utratę elastyczności (a on nie zamierza rezygnować z Iny Bauer czy Billeman). Skutek treningów był taki, że schudł i teraz jego ciało zawiera 3% tłuszczu xD A przy 171cm (teraz może cm czy dwa więcej) waży 52/53 kg. Dlatego ciężko mi wierzyć w sterydy :D

Odnośnie ogólnej kwestii dopingu w łyżwiarstwie. Nie jestem naiwna i na pewno są zawodnicy, którzy się szprycują. Jednak łyżwiarstwo to specyficzna dyscyplina tutaj bardzo ważną rolę odgrywa technika, ale doping na pewno może pomóc przy wydolności organizmu i np. przy powrotach po kontuzjach.

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Mnie się też nie bardzo chce wierzyć w sterydy Yuzuru.
Jednak łyżwiarstwo to specyficzna dyscyplina tutaj bardzo ważną rolę odgrywa technika, ale doping na pewno może pomóc przy wydolności organizmu i np. przy powrotach po kontuzjach.
Technika techniką, ale sterydy mogą "pomagać". Znacznie zwiększona wydolność płuc przy odpowiednim treningu znacznie zwiększa wytrwałość. Przecież nie wszyscy łyżwiarze mają zalety Yuzuru, czy też raczej na odwrót - jednym z powodów, dla których Yuzuru wygrywa jest właśnie ta jego niezwykła gibkość. Ale przecież Charlie nie musi bazować na gibkości, wręcz przeciwnie - on głównie musi być silny i szybki, gibka ma być Meryl. Ja, broń Boże, nie mówię, że on te sterydy naprawdę bierze - nigdy o tym nie słyszałam - ale jednak w jego przypadku to bardziej prawdopodobne niż u Yuzuru.

A propos, znalazłam informację, że to maszyny Zamboni są jednym z powodów, dlaczego łyżwiarze tak często cierpią na astmę. :-o

Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

<lol>

Chan'owi chyba naprawdę się nudzi :D

Wywiad - obejrzałam ten wywiad i Chan jest tutaj naprawdę sympatyczny i zabawny :D
Last edited by Poice 10 lat temu, edited 1 time in total.

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Ale o so chozi? :roll: :roll: :roll: Cytując bohatera dokumentu: "Czekając na sobotę": "Jak się nie ma co robić to z nudów się wszystko robi" (swoją drogą polecam ten dokument każdemu kto nie widział, opad szczeny gwarantowany, w Hyde parku dałam też link do dokumentu o sportowcach-bankrutach, do obejrzenia w off season. Koniec prywaty)

Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

No właśnie chyba nikt nie wie o co chodzi...Moja reakcja była tylko jedna "wtf?!" :D

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

Eeee, co jest? Co z tym gościem jest nie tak? To takie połączenie "Mamy cię!" z "Robię z siebie debila, bo przegrałem na olimpiadzie"?

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Mam nadzieję, że przynajmniej mu zapłacili, bo jeżeli nie to zaczynam się martwić ;)

Awatar użytkownika
eastern_star
Kontakt:

Post autor: eastern_star »

Oj tam, póki co to tylko niewinny trailer ;)

Całość pewnie będzie przypominać trochę show z Ryanem Lochtem, który leci (leciał?) bodajże na E! po IO w Londynie. Taki pólnocnoamerykański standardzik :)

kibic

Post autor: kibic »

LittleLotte pisze:Mnie się też nie bardzo chce wierzyć w sterydy Yuzuru.
Jednak łyżwiarstwo to specyficzna dyscyplina tutaj bardzo ważną rolę odgrywa technika, ale doping na pewno może pomóc przy wydolności organizmu i np. przy powrotach po kontuzjach.
Technika techniką, ale sterydy mogą "pomagać". Znacznie zwiększona wydolność płuc przy odpowiednim treningu znacznie zwiększa wytrwałość. Przecież nie wszyscy łyżwiarze mają zalety Yuzuru, czy też raczej na odwrót - jednym z powodów, dla których Yuzuru wygrywa jest właśnie ta jego niezwykła gibkość. Ale przecież Charlie nie musi bazować na gibkości, wręcz przeciwnie - on głównie musi być silny i szybki, gibka ma być Meryl. Ja, broń Boże, nie mówię, że on te sterydy naprawdę bierze - nigdy o tym nie słyszałam - ale jednak w jego przypadku to bardziej prawdopodobne niż u Yuzuru.

A propos, znalazłam informację, że to maszyny Zamboni są jednym z powodów, dlaczego łyżwiarze tak często cierpią na astmę. :-o
Co do Zamboni, to obecnie sa one napedzane gazem ziemnym, wiec nie wydzielaja spalin tak jak normalne silniki spalinowe.

Wracajac do dopingu w lyzwiarstwie, ekipa NRD miala zawsze lekarza. Nie wiem, czy lyzwiarze NRD byli na dopingu, moge jedynie stwierdzic, ze mogli np uzywac leki, ktore normalnie daje sie staruszkom. Leki te powoduja latwiejsze przyswajanie tlenu.
Leki te nie byly (w tamtych latach) na liscie lekow zabronionych. Czy mozna to nazwac dopingiem?

Awatar użytkownika
LittleLotte
Kontakt:

At least, she says, she was not plied with steroids like so many other top East German sports stars. Not because anyone was concerned about her health or the ethics of taking performance-enhancing drugs. It was simply felt that they would not benefit female figure-skaters, who needed to retain their femininity to appeal to the judge's eye. 'That was something that was definitely bad,' she says of the state's cynical abuse of drugs. 'Kids were given pills and they didn't even know what they were. We thought our country's sport was clean.'
To fragment artykułu o Katarinie Witt, z fragmentem jej wypowiedzi, oczywiście. Tak a propos dopingu w NRD.

Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Musicie to zobaczyć! - na końcu striptiz!
:44: :06: ok2
Last edited by Poice 10 lat temu, edited 1 time in total.

Awatar użytkownika
Poice
Kontakt:

Lizak kontynuuje swoje mrzonki o powrocie.
Very difficult,&#8221; Lysacek said. &#8220;I&#8217;d say the most difficult was seeing the men&#8217;s event and feeling like I should be jumping out there.&#8221;
Tak, oczywiście, bo gdyby startował to wygrałby bez problemu.
&#8220;There was a lot of attempted difficulty,&#8221; Lysacek said. &#8220;I think, overall, things have to change. They must know that they have to change the system now. The dial was moved a bit too far after Vancouver with rewarding attempted quads. So I think they&#8217;ll really take a hard look at how they&#8217;re scoring it &#8212; again.&#8221;
Specjalnie dla niego, aby można było wygrywać skacząc kilka potrójnych skoków.

handomi
Kontakt:

Post autor: handomi »

Lysacek :23:

Nie wiem, nie rozumiem gościa trochę. Tak naprawdę nawet z tymi wynikami, które Chan i Hanyu uzyskali w FS w Sochi i tak by go zmasakrowali, mam wrażenie :mrgreen: Już nie mówiąc o ich wynikach powyżej 190.

kibic

Post autor: kibic »

Poice pisze:Musicie to zobaczyć! - na końcu striptiz!

A tutaj zdjecia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólnie o łyżwiarstwie”