NHK Trophy 27-29.11.2015

Jak w temacie. Juniorskie i seniorskie.

Moderatorzy: Hortensja, LittleLotte, Kathiea

Awatar użytkownika
Haley452
Kontakt:

Post autor: Haley452 »

yenny pisze: No wiesz Hayley, jak Patrick dostaje 44 z kawałkiem za pogram daleko odbiegający od ideału (np. w Paryżu) a teraz Yuzu dostał 46 za program bezbłędny... Tu by się przydał obiektywizm.
I zauważ, że jak Javi i Patrick jadą dobrze, czysto to generalnie czepiania się nie ma.
Ew. są uwagi, że nie zasługiwali na 10 a na 9,5, ale większość się nie bulwersuje.
Po pierwsze: komponenty to nie ocena techniczna, więc czysty czy nieczysty przejazd nie powinien mieć nic do rzeczy, jedynie w SS. Oczywiście większość osób nie potrafi "sprzedać" programu jak im skoki nie wychodzą, ale generalnie PCS i TES to dwie różne bajki przecież. Więc co czysty przejazd ma do tego?

Oczywiście, że jest czepianie się. Po każdym występie Javiera, także czystym, pierwszy komentarz to: o matko znowu dostał PCS z kosmosu.

Te wszystkie 10 dla Hanyu moim zdaniem grubo przesadzone. I ok, rozumiem, jesteśmy w Japonii, chodzi mi tylko o to, że jego wywindowane PCS nikomu nie przeszkadza, a na jego rywalach wiesza się za to psy.

"Perfection is not just about control. It's also about letting go."
Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Post autor: Rob »

Ja na przykład z choreografii LP Yuzuru nic nie pamiętam,ale tak bywa gdy ktoś czysto pojedzie ,wzrastają komponenty.A choreografia i interpretacja można dobrze manipulować.

Awatar użytkownika
Haley452
Kontakt:

A tak w ogóle to czy możemy porozmawiać o czymś innym? Np. o tym od kiedy H/D dostają takie wysokie oceny :17: Wow. Liczyłam, że H/B nawiążą z nimi walkę na mistrzostwach USA ale wychodzi na to, że ni z tego ni z owego H/D to nagle światowa potęga. Sama nie wiem co o tym myśleć, muszę sobie na spokojnie obejrzeć ich występ.

Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Haley452 pisze:A tak w ogóle to czy możemy porozmawiać o czymś innym? Np. o tym od kiedy H/D dostają takie wysokie oceny :17: Wow. Liczyłam, że H/B nawiążą z nimi walkę na mistrzostwach USA ale wychodzi na to, że ni z tego ni z owego H/D to nagle światowa potęga. Sama nie wiem co o tym myśleć, muszę sobie na spokojnie obejrzeć ich występ.
A kto to jest H/D i H/B? :D

Ha ,Mao na pudle musi byc i dostac sie na GPR, troche to zalosne :)

Awatar użytkownika
Haley452
Kontakt:

Hubbell/Donohue i Hawayek/Baker. Rob, ja Cię błagam :mrgreen:
nie można przy mnie tak profanować konkurencji tańców :P

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Ja też nie wiedziałam kto to ;)

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Post autor: yenny »

Haley452 pisze:
yenny pisze: No wiesz Hayley, jak Patrick dostaje 44 z kawałkiem za pogram daleko odbiegający od ideału (np. w Paryżu) a teraz Yuzu dostał 46 za program bezbłędny... Tu by się przydał obiektywizm.
I zauważ, że jak Javi i Patrick jadą dobrze, czysto to generalnie czepiania się nie ma.
Ew. są uwagi, że nie zasługiwali na 10 a na 9,5, ale większość się nie bulwersuje.
Po pierwsze: komponenty to nie ocena techniczna, więc czysty czy nieczysty przejazd nie powinien mieć nic do rzeczy, jedynie w SS. Oczywiście większość osób nie potrafi "sprzedać" programu jak im skoki nie wychodzą, ale generalnie PCS i TES to dwie różne bajki przecież. Więc co czysty przejazd ma do tego?

Oczywiście, że jest czepianie się. Po każdym występie Javiera, także czystym, pierwszy komentarz to: o matko znowu dostał PCS z kosmosu.

Te wszystkie 10 dla Hanyu moim zdaniem grubo przesadzone. I ok, rozumiem, jesteśmy w Japonii, chodzi mi tylko o to, że jego wywindowane PCS nikomu nie przeszkadza, a na jego rywalach wiesza się za to psy.
No nie, nie mogę tego nie skomentować.
A ja uważam, że nie przesadzone, tak samo jak nie uważałam za przesadę 10tek dla Javiego, za jego ostatni GENIALNY występ.
Haley, odróżniam ocenę techniczną od "artystycznej", jednakowoż uwazam, że szorowanie tyłkiem lodu BARDZO rzutuje na odbiór programu i w ocenie"artystycznej" powinien być
oceniony odpowiednio niżej. Bo ocenia się poszczególne umiejętności i często jest tak, że ktoś, kto kilka razy leżał plackiem może mieć bardzo wysokie PCS i wygrywa zawody- z czym na ogół się nie zgadzamy. tak, skoki to nie wszystko, ale jak się w programie naprawdę niewiele technicznie uda, to IMO głębokie krawędzie nie mogą sprawiać, że ktoś taki wygrywa.

Tinalka :02:

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Chodzi o to ze jak nasi ulubiency dostaja po dziesiec 10 to jest okej(nawet jak sa troche przesadzone, to nam to nie przeszkadza,bo to nasi faworyci i cieszymy sie ),za to ci za ktorymi nie przepadamy dostaja 10(oczywiscie niezasłużenie) to od razu nam to przeszkadza.To normalne.Tutaj bardziej sie lubi Yuzuru , Fernandeza mniej (nie wspomne juz o Chanie,za którym sie tutaj nie przepada )

Awatar użytkownika
olcia

Post autor: olcia »

Panie dzisiaj fatalnie się spisały, ale chyba się sprawdza, że jak soliści dobrze to potem solistki niestety szorują lód.
Co do tych PCS to zgadzam się z yenny, jeśli są upadki to PCS musi iść w dół inaczej ci najlepsi wygrywaliby praktycznie zawsze. Więc nie rozumie tego wzburzenia, bo jak Chan czy Kostner upadali po trzy razy, a PCS nadal mieli wysokie to też były wzburzenia. Według mnie jedynym elementem z PCS, w którym nie powinni ciąć po upadkach to elementy łączące, a w reszcie powinni karać, bo przecież upadki rzutują na choreografię czy interpretację, już nawet nie mówiąc o wykonaniu i umiejętnościach łyżwiarskich. Także nie widzę nic dziwnego w tym, że zawodnik wykonując czysty program z bardzo trudnymi elementami to dostaje kilka dziesiątek, a jak ten zawodnik jest mistrzem olimpijskim to już w ogóle. Jak Yuna jechała czysto, czy D/W albo V/M, czy V/T to też 10 mieli. Ostatnio czepiali się Javiego bo dostał kilka 10 za program, w którym upadek się zdarzył.

Tinalka
Kontakt:

Post autor: Tinalka »

Rob pisze:Ja na przykład z choreografii LP Yuzuru nic nie pamiętam,ale tak bywa gdy ktoś czysto pojedzie ,wzrastają komponenty.A choreografia i interpretacja można dobrze manipulować.
Wiesz, to już jest czysta złośliwość, albo totalna ignorancja. Wybierz sobie prawidłową odpowiedź. :P

Haley, tak jak w przypadku Hanyu byliśmy w Japonii to analogicznie w przypadku Chana byliśmy w Kanadzie. Ściany zawsze nieco pomagają, ale obiektywizm przydałby się o oby przypadkach, niektórym oczywiście. :)
A kto to jest H/D i H/B?
Hubbell/Donohue i Hawayek/Baker. Rob, ja Cię błagam :mrgreen:
nie można przy mnie tak profanować konkurencji tańców :P
Przepraszam, ale z tym akurat się zgadzam. Operowanie skrótami nie dla wszystkich jest zrozumiałe i rozumiem czyjąś niewiedzę. Grzecznością wobec innych byłoby podawanie nazwisk. To lekceważenie innych userów, wszak nie sami fanatycy łyżwiarstwa czytają to forum. :)

Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Olcia,nikt tu nikomu nie wylicza 10,ale jak sie chce podwyższac komponenty za czysty program, to nie ma powodu zeby zwiekszac pkt za interpretacjie czy choreografie.Juz niech lepiej podwyzsza SS.Ja jestem troche zawiedziony,bo nie widze tutaj choreo na 10.Nie widze zadnych skompikowanych kroków.Dobrze akcentuje muzyke ,ale to bardziej dzieki górnej czesci ciała.

Tinalka napisał/a:
Wiesz, to już jest czysta złośliwość, albo totalna ignorancja. Wybierz sobie prawidłową odpowiedź. :P

Haley, tak jak w przypadku Hanyu byliśmy w Japonii to analogicznie w przypadku Chana byliśmy w Kanadzie.

Sama nieświadomie przyznalas mi racje i po co to obrażanie innych?Kanadyjczycy beda wysoko oceniani w Kanadzie a Japończycy w Japonii.Punkty w komponentach mozna rozdawac jak cukierki i podwyższać nimi znacznie ocene.Czy na to zasłuzyli czy nie -o tym mozemy sobie tylko podyskutowac.
Last edited by Rob 9 lat temu, edited 1 time in total.

Kathiea
Kontakt:

Post autor: Kathiea »

Dla mnie bez sensu tylko jest, że oceny w komponentach za poszczególne części są ogólnie wyrównywane. A jak ktoś szoruje tyłkiem po lodzie albo psuje 5 skoków (jak Kovtun dziś) to za wykonanie 9 mu się na pewno nie należą, nieważne jak świetne SS ma, choreografię itp. Niech tam dają 9, a wykonanie powinno być odpowiednio obniżone, czego niestety nie obserwują w ocenach u sędziów.... Jakby sami nie rozumieli, że ocenia się to wszystko osobno, a nie razem :/ Z drugiej strony, jak ktoś ma słabszy program technicznie, ale ma dobrą interpretacje itp., to za to wykonanie właśnie tez powinni dawać wyższe oceny,jeśli było perfekcyjnie pojechane.... No, ale póki co PCS jest po prostu świetnym narzędziem manipulacji.

Btw. jak zobaczyłam wynik Yuzu (jeszcze przed oglądnięciem), to mi szczęka opadała. Czyli jak będzie jechał bez większych błędów, to będzie dostawał punkty w okolicach 300? (zakładam, że o więcej niż 20 pkt mu nie obniżą poza Japonią przy takim wykonaniu) I pomyśleć, że do tego był mu potrzebny tylko bodziec w postaci Boyanga... Zdystansował chyba wszystkich tak, że sam pewnie nie powtórzy tego przez kolejne dwa lata... (obym się myliła)

EDIT: chyba trochę powtórzyłam za Robem :P

Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Ale Boyang wyskoczył jak Filip z konopi 2 tygodnie temu, Yuzuru jeszcze z miesiac temu w krótkim 3A, 4T i 3L3T ,a teraz 4S ze spread eagle, 4T3T i 3A.Wątpię,ze to z powodu jednego zawodnika.W ciagu 2 tygosnie nie wycwiczysz dodatkowego obrotu czy poczwórnego skoku z monda,chociaz wczesniej miał problemy z tymi elementami w łatwiejszej wersjach.To raczej postrach dla Fernandeza i Chana

handomi
Kontakt:

Post autor: handomi »

Rob pisze:Ale Boyang wyskoczył jak Filip z konopi 2 tygodnie temu, Yuzuru jeszcze z miesiac temu w krótkim 3A, 4T i 3L3T ,a teraz 4S ze spread eagle, 4T3T i 3A.Wątpię,ze to z powodu jednego zawodnika.W ciagu 2 tygosnie nie wycwiczysz dodatkowego obrotu czy poczwórnego skoku z monda,chociaz wczesniej miał problemy z tymi elementami w łatwiejszej wersjach.To raczej postrach dla Fernandeza i Chana
4S z monda zaczął trenować przed galą na Skate Canada

Awatar użytkownika
Rob
Kontakt:

Moze pierwszy raz to widziałes.....ale to nie znaczy ,ze dopiero zaczal to cwiczyc...
On na galach ,roznych treningach to inne cuda robi.Tylko co innego gala a co innego konkurs. Chodzi mi o to,ze on miał łatwiejsze elementy i czesto mu sie nie udawały.a teraz ułozył sobie program 2 razy trudniejszy i wszystko czysciutko...Trzeci obrót po 4 toolupie wątpię,zeby sobie dolozył z powodu Boyanga

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Seria Grand Prix”