Nowinki, zmiany trenerów etc

Halka
Kontakt:

Post autor: Halka »

Liza znowy skacze poczwórnego tulupa, opublikowała post na telegrammie z obozów szkoleniowych w Armenii!!! Brawo!!

https://rsport.ria.ru/20220506/tuktamys ... 09765.html

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Post autor: tatianalarina »

Quadów Lizy szybko na arenie międzynarodowej nie zobaczymy, jeżeli uda jej się przenieść je z treningów na zawody w ogóle. Malinin też się ostatnio chwalił na IG niezłym podejściem do 4A.

Na emeryturę przeszedł Keiji Tanaka, ma zająć się rewią i byciem asystentem Utako Nagamitsu (kiedyś trenerki Daisuke).

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Właśnie. Co LIzie po tych skokach teraz skoro może je teraz pokazywać tylko w Rosji i na Białorusi.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Post autor: yenny »

I w Armenii jeszcze może wystąpić :| . Tam są/były zawody krajowe w łf "open" dla wykluczonych zawodników z Rosji i Białorusi.
Zawodnicy z tych krajów mają przekichane. Pal licho tych, którzy wierzą w propagandę i "wodza". Szkoda tych, którzy nie chcą i nie popierają wojny. Zmiana federacji to nie wszystko, całą rodziną nie wyjedzie/ucieknie. Masakra.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Halka
Kontakt:

Liza i tak jest dobra, że jej się chce. Przecież teraz dziewczęta w wieku 18, 19 lat idą na emeryturę. Tak w ogóle to nie mogę odżałować Alisy Lyu. Tak sobie myślę, że może ona nie była szczęśliwa, może w ogóle nie chciała trenować?? Albo może bunt nastolatki, nie wiem. Dla mnie szkoda. Ona mogła spokojnie przez najbliższe lata wygrywać zawody, tym bardziej, że nie będzie Rosjanek.Amerykanki też się wypalają niestety. Podobnie było z Gracie Gold i nie wiem, co się stało z Bradie Tennell, bo też ładnie jeździła.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Bradie Tennell miała kontuzję stopy na początku sezonu i do tej pory nie udało się jej wyleczyć.

Co do Alysy, to powtórzę to, co chyba już wcześniej pisałam: Alysa rozkwitła za szybko i za wcześnie, a media pompowały balonik oczekiwań: pierwsza łyżwiarka z udanym 3A i quadem w jednym programie! najmłodsza mistrzyni USA ever! pierwsze to, pierwsze tamto,,, Do tego pechowe urodziny w sierpniu, co sprawiło, ze Alysa od czterech lat była gwiazdą na seniorskich zawodach w USA, a na światowe lodowiska dopuszczono ją dopiero w tym sezonie. Ona w międzyczasie urosła i z jej quadami stało się to, co dzieje się z quadami łyżwiarek, które jedzą coś poza odzywkami w proszku i tabletkami nasercowymi dziadka. Do tego dochodzi ojciec z gatunku (jeżeli wierzyć plotkom) "tiger parent" i te rewelacje o działalności chińskich tajnych służb w czasie ZIO. Więc razem do kupy to biorąc, nie dziwię się, że dziewczyna się wypaliła. Jeżeli podnosimy wiek seniorski, to ja też domagałabym się zastosowania go również w zawodach krajowych, bo jej przypadek pokazuje, że za wczesne wypychanie dzieci w światła reflektorów nie robi im dobrze na psychikę. Rosja, gdzie na mistrzostwach wśród solistek nie było pełnoletnich zawodniczek poza Lizą i Sonią, jest tutaj przypadkiem skrajnym, ale w żadnym kraju nie jest to dobra praktyka.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Tatiana, 100% racji, choć szkoda, że nie próbuje więcej z tej kariery wycisnąć. Właśnie Liza jest przykładem, że można w wieku 17+ coś osiągnąć, a podniesienie wieku seniorskiego wyeliminuje dużą część konkurencji w postaci skaczących fasolek.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Halka
Kontakt:

Z takich nowinek czytałam coś o nowych większych odjęciach za wykonanie skoku z nieprawidłowej krawędzi i za tzw. niedokręcone skoki. A wy czytaliście coś o tym? Rosjanie takie rewelację ISU interpretują oczywiście na niekorzyść zawodniczek.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Też coś czytałam na ten temat, jestem zbyt słaba regulaminowo, aby to wszystko analizować, bo tych zmian regulaminowych było tyle, co poprawek do ustawy. Powiem tak: ISU może sobie różne rzeczy wprowadzać, tylko co z tego, jeżeli sędziowie i tak dają noty "po uważaniu" (ten rusycyzm akurat tu jest na miejscu) i nie dają tych odjęć, które już były zapisane w regulaminie. Quid leges sine moribus vanae proficiunt? Ekstremalnym przykładem jest tutaj Sasza Trusowa, której występy posłużyły na jakimś seminarium dla sędziów za przykład, jak wyglądają kroki łączące na 3,75 - 4, a chwilę później na mistrzostwach w Sztokholmie za te same kroki sędziowie jej sypali co najmniej 7 pkt, a wielu wyżej. I nie, nie dlatego, że transitions Saszy nie staly się nagle lepsze.Ktoś na TT napisał, że zamiast konferencji zawodników po zawodach ona by chętnie obejrzała konferencję z sędziami, którzy z regulaminem w ręku uzasadniają swoje decyzje.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

EDIT: doczytałam, źle pamiętałam. To dokładnie te same kroki łączące z FD Trusowej ze Sztokholmu, które tam były oceniane na 7+, na wideo szkoleniowym zostały pokazane jako przykłady kroków zasługujących co najwyżej na 4. Jak to mówią w amerykańskich filmach prawnicy, I rest my case

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Poszła plotka po internetach, że Natalia Zabijako ma wrócić do łyżwiarstwa i w parze z Zacharym Dalemanem reprezentować Kanadę, a trenerem ma być Bruno Marcotte.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

kasik8222

Post autor: kasik8222 »

yenny pisze: 2 lata temu Chyba to jednak prawda.

https://sportowefakty.wp.pl/lyzwiarstwo ... ywatelstwa
Zapomniałam, że Natalia reprezentowała Estonię. Należy się spodziewać więcej takich deklaracji. A Żulin to ręce opadają. Jego była żona jest obecną żoną Pieskova czyli "wszystko w rodzinie". Ciekawe co zrobi taka Eteri. Nie zdziwię się jak czmychnie z córeczką do USA. Kamila szczerząca ząbki na zdjęciu z Putinem chyba jeszcze nie zdaje sobie sprawy że jej kariera skończyła się zanim się na dobre zaczęła, a ojczyzna ją przemieli propagandowo i wypluje. Szczerbakovej też nie będzie urządzał start w takiej Armenii jako jedyna możliwość, obstawiam koniec kariery w ciągu najbliższych miesięcy.

blue cat
Kontakt:

Post autor: blue cat »

Nie ona jedna - Polina Kostiukowicz też chce zmienić barwy:
https://sport.interia.pl/zimowe/news-ma ... Id,5984860
Zastanawia mnie, co będzie z Tiffany Zahorski i Jonathanem Guerreiro - ona ma chyba potrójne obywatelstwo, on na pewno podwójne. Obstawiam, że to może być kolejna zmiana.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Plotki o tym, że Davis/Smolkin przejdą do reprezentacji USA krążą od dłuższego czasu, zwłaszcza teraz, gdy Eteri przyjechała do Bostonu, a chwilę potem Benoit Richaud ogłosił rozpoczęcie współpracy z D/S. Niby matce wolno odwiedzić córkę i niby nie ma zakazu trenowania reprezentantów Rosji, ale czy choreograf o renomie Richauda marnowałby czas na układanie programów, które będą oglądane tylko na jakichś "mistrzostwach byłego ZSRR"?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólnie o sezonie”