Dorota I Mariusz mówili kiedyś, że jeżeli ktoś nie rokuje lub się nie stara to się z nim zwyczajnie żegnają.
Myślisz, że Agata zalicza się do tej kategorii? Nigdy nie byłam nią specjalnie zachwycona.
Pozostając poniekąd w temacie naszego łyżwiarstwa, albo raczej naszych komentatorów:
Mistrzostwa świata 2006, komentowane przez pana Babiarza i pana Sobczyńskiego (z jednym z moich ukochanych programów par tanecznych: Somewhere in time Dubreuil i Lauzona). Przyznam, że przestałam się dziwić czemu zaproszono go do Sochi. Wiedza panów jest naprawdę imponująca - może nie mówią jakichś cudów, jeśli chodzi o technikę, ale są w stanie porównać występy, ocenić, wyciągnąć wnioski, wiedzą sporo, znają nazwiska i "ploteczki". Problem w tym, że przez 8 lat sporo się zmieniło
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
może nie mówią jakichś cudów, jeśli chodzi o technikę, ale są w stanie porównać występy, ocenić, wyciągnąć wnioski, wiedzą sporo, znają nazwiska i "ploteczki". Problem w tym, że przez 8 lat sporo się zmieniło
Przy okazji notowania nowych programów trafiłam na chłopaka trenowanego przez Grzesia. Roman Sadovsky ma 14 lat, zajął w Kanadzie 8. miejsce wśród seniorów i razem z Namem Nguyenem uzyskał kwalifikację na MŚ w Sofii, gdzie zajął 13. miejsce. Oto jego program.
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)
Na FSU wygrzebałam informację, że poza Maćkiem Ciepluchą z łyżwiarstwem pożegnała się też nasza (jedyna, ekhm ekhm) para sportowa Klatka/Chruściński. Powodem ponoć były kontuzje (przez które zresztą stracili większość zeszłego sezonu) oraz fakt, że Magdzie zbyt się urosło.
Czyli została nam tylko Agata.
Na pocieszenie dodam, że w tym samym wątku pojawiła się nieśmiała plota, że podobno Peter Gerber znalazł nową partnerkę jeżdżącą dotychczas jako solistka i czekają tylko na dopełnienie jakichś formalności. Ale nie ręczę za prawdziwość tej informacji, więc może lepiej nie cieszyć się za wcześnie :mrgreen:
No, niezupełnie, jest jeszcze Krzysiu Gała, któego ktoś podobno ogłosił następcą Filipowskiego (ale nie wiem, kim był ten ktoś i co wcześniej brał :P ) oraz para taneczna Beatrice Tomczak i Damian Binkowski. Ale to wszystko, nazwijmy to delikatnie, nie najwyższa liga, w juniorach bardzo daleko i raczej wielka zmiana się nie zapowiada. Najbardziej liczyłam właśnie na parę Plutowska/Gerber, jestem przekonana, że stać ich było na Europejską top ten, ale cóż...
Na pocieszenie dodam, że w tym samym wątku pojawiła się nieśmiała plota, że podobno Peter Gerber znalazł nową partnerkę jeżdżącą dotychczas jako solistka i czekają tylko na dopełnienie jakichś formalności. Ale nie ręczę za prawdziwość tej informacji, więc może lepiej nie cieszyć się za wcześnie :mrgreen:
Oby, oby. Mam nadzieję, że Peter pokaże wszystko, na co go stać, a mam wrażenie, że stać go na wiele. Obym się nie myliła i oby plotki o nowej partnerce okazały się prawdą. Btw, rzucisz linkiem do wątku?
Last edited by LittleLotte10 lat temu, edited 1 time in total.
Za Penny i Nicholasem można nie przepadać, można odmawiać im talentu i skarżyć się na ich technikę (z czym w pełni się zgadzam), ale uroku osobistego nie sposób im odmówić. Są tak niesamowicie czarującą, skromną i optymistyczną parą, że czytanie wywiadów z nimi albo artykułów o nich pozostawia jedynie przyjemne wrażenia. Artykułów takich jak ten: http://www.independent.co.uk/sport/olym ... 16181.html
Oczywiście, porównania z Jayne i Christopherem to przesada (gruba jak szafa trzydrzwiowa z lustrem), ale takie fragmenty jak te: I love hard work, they do that in the film - chodzi o film, który przed każdymi zawodami oglądają z Platovem, o tym, jak w 1980 r. Związek Radziecki przegrał mecz hokejowy z drużyną ze Stanów - and they defy the rules and win the Olympic gold. That relates with me. I am not naturally the best skater in the world, not naturally talented, I have to get there through very hard work and because he has pushed me I have improved so much in the last few years. That film really resonates with me.”
I liczą na medal w Pyeongchang :D
Zgadzam się, że Penny i Nick to bardzo sympatyczna para (są parą również w życiu) i życzę im jak najlepiej, chociaż uważam, że będzie ciężko osiągnąć im sukcesy, jakie sobie wymarzyli.
Chyba już od tego roku, w seniorach będzie też rywalizować brat Nicka - Joseph wspólnie w parze z Olivią Smart. Ich też trenuje Platov.
A jako ciekawostkę dodam, że choreografią dla Panny i Nicka zajmuje się Philip Askew, były mistrz Wielkiej Brytanii w tańcach, a prywatnie ojczym Penny.
Krótko o naszej parze sportowej i wyjaśnienie, czemu stracili sezon. To z końca czerwca, ale nic nie mówią o wycofaniu się z zawodów. Może zmienili zdanie.
Jesteśmy chyba jednymi z nielicznych, walczącymi o dobro polskiego łyżwiarstwa – tłumaczy trenerka Mydlarz-Chruścińska. – Jednak w okresie, gdzie w całym świecie pracuje się nad nowymi programami na lodzie, my nie mamy takiego komfortu. Potem wszyscy się dziwią, dlaczego nasze łyżwiarstwo jest w takim miejscu a nie innym. Przez dziewięć miesięcy to można donosić ciążę, a nie wychować dobrego zawodnika w łyżwiarstwie –
Sytuacja treningowa w Polsce to jakaś paranoja. Kilka słów z wywiadu z Przemysławem Domańskim: Często mówi się, że w naszej dyscyplinie nie ma sukcesów. Moim zdaniem diagnoza jest prosta – okres treningowy w sezonie jest za krótki. Większość obiektów nie pracuje przez cały rok. Pracują najwyżej 7-8 miesięcy w roku. To daje 4 miesiące przerwy w treningu. Nawet jeśli wyjedziemy latem na jakiś obóz, nawet 3-tygodniowy, to nadal zostają 3 miesiące, kiedy trzeba trenować „na sucho”. To tak, jakby pływanie ćwiczyć leżąc na ławce!Skutek jest taki, że dzieci czegoś się nauczą, w sezonie pójdą do przodu, potem jest przerwa, trochę się cofną, znowu trzeba trochę nadrobić żeby pójść do przodu, co powoduje, że postępy od początku są bardzo spowolnione.
Cały wywiad - TUTAJ. Zachęcam do przeczytania, bardzo ciekawy.
Natomiast Krzysztof Gała, ten o którym pisałam, że ktoś go nazwał "następcą Filipowskiego" podobno jako pierwszy Polak, i to junior skoczył 4T z pełną rotacją. Oto link do filmiku z treningu. Podobno trenuje też 4S, no i skacze 3A. Z drugiej strony, komponenty ma bardzo niskie, taką sobie jakość skoków, słabo kontroluje łyżwy (podobnie jak Domański, Maciek był pod tym względem wyjątkiem), timing też kuleje.
A tutaj wywiad z Krzysiem.
Kilka cytatów do rozważenia:D:
Porównując się z zawodnikami z którymi rywalizowałem na Mistrzostwach Świata Juniorów w Sofii to mogę powiedzieć, że jeśli chodzi technikę łyżwiarską i skoki które potrafię, to reprezentuję dobra klasę światową.
I dlatego zajął tam wysokie przedostatnie miejsce? No dobra, wcześniej wyjaśniał, że zabrakło mu koncentracji, ale technikę to on ma słabiutką, najazd do potrójnego axla, którego oczywiście nie pokazał w programie krótkim, bardzo wolny, tak wolny, że prawię się zatrzymuje przed wykonaniem skoku, drugiej nogi prawie nie odrywa od lodu, z tego co mogę zaobserwować, chociaż trudno z tego ujęcia, to nie pokrywa jakiejś znacznej części tafli. Słaba prędkość i dynamika w ogóle, piruety poniżej przeciętnej.
Jego program na mistrzostwach Polski juniorów (z muzyki ucieszą się niektórzy fani Gry o tron :P)
Poza tym, bardzo skromny ten nasz Krzysiek. Pamiętam, że Ashley Wagner powiedziała kiedyś, że nie jest naturalnie zbyt zdolną łyżwiarką, że talentem nie dorównuje innym. Ashley, która regularnie mieści się w pierwszej światowej dziesiątce, w cyklu GP postrzegana była jako jedna z faworytek i w końcu stanęła na finałowym podium (dwa razy). Penny Coomes, jak napisałam dwa komentarze wyżej, twierdzi, że nie urodziła się jakoś wybitnie utalentowana, że nawet nie jest dobra. Penny i Nicholas stanęli na podium ME, a na świecie są w pierwszej dziesiątce.
Naprawdę bym chciała, żeby Krzysiu nas zaskoczył i pojechał rewelacyjnie w przyszłym sezonie.
Warunki są takie same jak w każdym innym mieście. Treningi trwają godzinę i piętnaście minut.
To jest żart, prawda? :faint: :shock:
Zmieniając temat: http://www.sportsnet.ca/the-beauty-of-sport/#section=4
Około 1:42 kilka ujęć Dylana i Lubov. Nie chcę być złośliwa, ale mamy kolejną parę a'la ojciec z córką :P a tak poza tym, wyglądają całkiem obiecująco.
Za trzy dni rozpoczyna się cykl Junior Grand Prix. Pierwsze zawody odbędą się w Courchevel we Francji. Miałam drobne problemy z połapaniem się z listą zgłoszonych, ale zdaje się, że rzecz przedstawia się następująco (bez rezerwowych):
PANOWIE:
1.Daniel-Olivier Boulanger-Troitter z Kanady
2.Bennet Toman z Kanady
3.Meng Ju Lee z Republiki Chińskiej
4.Simon Hocquaux z Francji
5.Daniel Albert Naurits z Francji
6.Adrien Tesson z Francji
7.Lap Kan Yuen z Hongkongu
8.Giorgio Settembrini z Włoch
9.Hiroaki Sato z Japonii
10.Sota Yamamoto z Japonii
11.Deniss Vasiljevs z Łotwy
12.Thomas Kennes z Holandii
13.June Hyoung Lee z Korei
14.Alexander Samarin z Rosji
15.John-Olof Hallman ze Szwecji
16.Chase Belmontes z USA
17.Paolo Borromeo z USA
PANIE:
1.Renee Hambly z Australii
2.Larkyn Austman z Kanady
3.Roxanne Cournoyer z Kanady
4.Alicia Tsingisser z Estonii
5.Emmi Peltonen z Finlandii
6.Julie Froetscher z Francji
7.Nadjma Mahamoud z Francji
8.Marina Popov z Francji
9.Lea Johanna Dastich z Niemiec
10.Joanna So z Hongkongu
11.Sara Casella z Włoch
12.Miyu Nakashio z Japonii
13.Rin Nitaya z Japonii
14.Elzbieta Kropa z Litwy
15.Yasmina Elharim z Maroka
16.Kyarha van Tiel z Holandii
17.Preeya Laud z Nowej Zelandii
18.Juni Marie Benjaminsen z Norwegii
19.Da Bin Choi z Korei
20.Julia Sauter z Rumunii
21.Evgenia Medevedeva z Rosji
22.Kathryn Wistanley z RPA
23.Anita Östlund ze Szwecji
24.Eveline Brunner ze Szwajcarii
25.Selin Hafizoglu z Tucji
26.Amber Glenn z USA
PARY TANECZNE:
1.Eugenia Tkachenka i Yuri Gulitski z Bułgarii
2.Madeline Edwards i Zhao Kai Pang z Kanady
3.Melinda Meng i Andrew Meng z Kanady
4.Sarah Vadskjaer Grapek i Malcolm Jones z Danii
5.Marina Elias i Denis Koreline z Estonii
6.Sarah Marine Rouffanche i Geoffrey Brissaud z Francji
7.Julia Wagret i Mathieu Couyras z Francji
8.Jekaterina Makajeva i Aivaras Stravinskas z Litwy
9.Alla Loboda i Pavel Drozd z Rosji
10.Anastasia Shpilevaya i Grigory Smirnov z Rosji
11.Anzhelika Jurchenko i Vladimir Belikov z Ukrainy
12.Alexandra Nazarova i Maxim Nikitin z Ukrainy
13.Emily Day i Kevin Leahy z USA
14.Chloe Lewis i Logan Bye z USA
Wiem, że nie jest to nazbyt pasjonujące, ale zawsze to krok bliżej do sezonu sensu stricto Na dobrą sprawę, nie jest aż tak źle. Da Bin Choi i Evgenia w solistkach, całkiem niezła obsada tańców...
Wiem, ze post moze nienajciezszy gatunkowo, ale poniewaz daje mozliwosc zobaczenia kilku pokolen lyzwiarstwa, wzrastajacych gwiazd oraz dawnych mistrzow olimpijskich to tutaj to zamieszczam. Mowa mianowicie o "ice bucket challange":
Kurcze, szkoda, że nigdzie nie ma reprezentantów Polski.
Czy ktoś z Was wie, czy Aleksandra Kamieniecki wróci na lód? Tylko Agata Kryger będzie startowała?
Pojęcia nie mam. Ola ma chyba więcej wdzięku, ale Agata jest znacznie lepsza technicznie - lepsza dynamika, prędkość najazdów do skoków, pewniejsze lądowania, kontrola też jakby lepsza. Może przeprowadza za ocean dobrze jej zrobi, w każdym razie mam wrażenie, że potencjał Agaty jest trochę większy. Na Golden Spin miała naprawdę duże szanse na czołową siódemkę, ale cóż... Następnym razem będzie lepiej