Przeuroczy wywiad z aktualnymi wicemistrzami Chin - Wang Xuehan i Wang Lei.
http://absoluteskating.com/index.php?ca ... 15wangwang
A tutaj fragment innego wywiadu, z Darią Popovą, zapewne ten najbardziej interesujący, o jej zerwaniu z Brunem. Cała ta sytuacja jest baaaardzo dziwna:
To nie było miłe z jego strony. Jak się później dowiedziałam, w ciągu tych dwóch miesięcy, kiedy nie mogłam trenować z powodu kontuzji, on zdecydował się spróbować z Alioną Savchenko, za moimi plecami. Czy Federacja o tym wiedziała? Nie wiem i nie chcę tego wiedzieć. Dziewczyna Robina powiedziała mi o tym dwa dni przed Mistrzostwami Świata w Japonii. Cała sytuacja była dla mnie bardzo nieprzyjemna. Ktoś, z kim jeździłam przez trzy lata, i z kim byłam gotowa osiągnąć wszystko, potraktował mnie bardzo nieprofesjonalnie. Moim zdaniem on doszedł do wniosku, że z Alioną prędzej osiągnie sukces, mimo tego nawet, że ona ma już 30 lat. Możliwe, że tak będzie naprawdę, a on wybrał łatwiejszą drogę. Ale wydaje mi się, że to Aliona osiągnie rezultaty dla niego. Nie wiem, o co mu chodzi, bo on nie chce ze mną o tym rozmawiać. Niczego mu nie życzę; to był jego wybór, sam tego dokonał.
Dziennikarz: Czy wiesz, jaki kraj mają zamiar reprezentować Aljona i Bruno?
Nie wiem. W ogóle nie śledzę informacji o nich. Od czasu do czasu zdarza mi się dostawać jakieś wiadomości na Facebooku od moich znajomych, ale z własnej woli ich nie szukam. Nie interesują mnie. Nasze ścieżki się rozeszły, każde wybrało swoją własną drogę. Oni teraz pojawiają się na galach, zgarniają pieniądze. Powiedzmy sobie, szczęściarz!
Dziennikarz: Myślisz, że kwestie finansowe odegrały swoja rolę?
Tak sądzę. Ja też mogłam porzucić amatorskie łyżwiarstwo, zaangażować się w pokazy i zarabiać dobre pieniądze. Wiesz, Robin proponował mi, żeby przyłączyła się do niego na galach. Ale to nie leży w mojej naturze, sama chcę wszystko osiągnąć! Powiedziałam mu: "Robin, masz 34 lata, a ja tylko 20, nadal nie pokazałam wszystkiego, na co mnie stać i chcę iść dalej!" Wybrałam trudniejszą drogę. Najpierw spróbuję swoich sił z Andrejem [Novoselovem], żeby udowodnić, że sami jesteśmy czegoś warci, bez sławnych partnerów.
Później mówiła jeszcze o tym, jak cudownie było trenować przez tydzień z Joubertem, że się świetnie bawiła, ale dodała przy tym, że francuska federacja przenigdy go nie wypuści :D
Tłumaczenie moje :mrgreen:
Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda? (Michaił Bułhakow)