Opcją było jeszcze lyzwy3city, ale korzystają z lodowiska które jest od listopada. Późno jak dla mnie - na SnoWhiteach jeżdżę ale miłość do lodu jest nie do pokonania

Jakby nie było to już 8 lat, z czego drugi sezon w profesjonalnym treningu.
Wypatrzyłem jeszcze sekcję w Rumii, niestety też od listopada, oraz grupę jazdy synchronicznej (już trenują na Hali Olivia). Ale to akurat niezbyt dla mnie - z natury jestem solistą, no ew. na jazdę w parze mógłbym się skusić

Aha, w Rumii jest też sekcja jazdy figurowej na rolkach a nawet ostatni były zawody tamże.
Ostatecznie jednak, trafiłem w ostatnich dniach przed przeprowadzką na jeszcze budowaną stronę Akademii Łyżwiarstwa Figurowego (mają też facebook), która zaczęła działalność pod koniec zeszłego sezonu.
No i tutaj tym razem sukces - zaczynają od września

Super !
Nic tu nie było do myślenia - rozjeżdżałem trójmiasto na SnowWhite, szukując się do pierwszych zajęć na lodzie z początkiem września.
Nieco info dla trenujących.
Samą akademię dość łatwo znaleźć w internecie.
Trenujemy na hali Olivia, trenerów mamy kilku i są to Ci sami którzy trenują zawodowców, więc jeden jeździ w parach - nieco inne podejście do elementów, drugi typowy solista, do tego jeszcze mamy zajęcia imitacyjne, ogólnorozwojowe i taneczne jeszcze innymi trenerami/trenerkami a wszyscy z nich jeżdżą także i trenują również na lodzie - treningu więc "suche" są sprofilowane na potrzeby łyżwiarstwa figurowego, oraz oczywiście są prowadzone w innych salach poza lodem - obiekt jest dość złożony, służąc hokeistom, łyżwiarzom figurowym i synchronicznym, short track tam widzę też, ale i sala do koszykówki się znalazła czy hotel dla zawodników.
Treningi są w tej chwili w weekend, w dyskusji jest opcja na jakiś trening w tygodniu - tutaj w grę wchodzi kwestia wynegocjowania z lodowiskiem czasu itp.
Grupy są dwie - mniej i bardziej zaawansowana. Właściwie ta mniej jest początkująca.
W porównaniu do poprzedniego miejsca, gdzie 90 % to młodzież i dzieci, tutaj dorośli to połowa i pełna rozpiętość wiekowa ze średnią pewnie w okolicach 20..30, a granice to naście lat i ok 60-u w przypadku jednej osoby a nadal lepszej ode mnie

Część dzieci pewnie trenuje w ramach GKŁ Stoczniowiec albo szkółek które wystartowały tydzień temu - szkółki to takie przedszkole z opcją na ew. trening hokeja czy figurówek potem. Akademia skupia się na rozwoju solistów przede wszystkim i bardziej chyba na młodzież/dorosłych niż młodzież/dzieci.
Trenerzy są zawodowcami, doświadczonymi i świetnie prowadzą treningi, do tego normalni-spoko ludzie, więc atmosfera jest super.
Co do treningów:
- w soboty mamy zwykle 2 godziny na lodzie + godzinny trening taneczny
- w niedzielę godzina na lodzie + godzina treningu imitacyjnego lub ogólnorozwojowego
Od 6-go października startują też ogólnodostępne ślizgawki w Hali Olivia, zatem będzie gdzie jeszcze poćwiczyć, bo lodu nigdy za wiele

Z dodatkowych informacji:
- koszt zajęć to 350/m-c w karnecie tzn. wszystko opłacone. Nie wiem czy lekko by nie wzrosła gdyby doszły zajęcia w tygodniu, ale to melodia przyszłości. Większość nastawiająca się na stały trening woli karnet
- Hala Olivia znajduje się ze 300 m od kolejki SKM, która łączy Trójmiasto, i choć w weekendy jeździ co 30 minut, to dojazd jest szybki jeśli ktoś ma SKM pod ręką.
Nie planuje tego postu jako reklamę, a dzielę się info - jeszcze do niedawna, Trójmiasto wydawało się marne z treningami, gdy słyszałem że koledzy/koleżanki w Warszawie czy Poznaniu już łyżwy wyciągają. Akademia świetnie wypełniła lukę i to mnie cieszy ogromnie.
[ Dodano: 2018-09-30, 20:51 ]
W Akademii wydzielone są dwie, a może nawet 3..4 grupy każda z własnymi trenerkami:
* młodzież/dorośli
* dzieci - tutaj pełne spektrum od początkujących do zaawansowanych
* i jeszcze jedna które zawiera kilka dziewczyn na najwyższym poziomie
Poziom zaawansowania nie ma znaczenia w przypadku tych pierwszych - trenerzy są bardzo wymagający technicznie, choć o różnym podejściu w zależności od trenera a przede wszystkim poziomu zawodnika, więc szlifowanie prawidłowego wykonywania elementów łączone z tworzeniem coraz to bogatszych sekwencji czy np. treningu skoków każdy z nas realizuje wg. własnych możliwości nawet np. na początku imitując skok by po kilku próbach już skoczyć, a trenerzy zapewniają nam co tu dużo mówić wyzwania ale i urozmaicenie jak widać wyżej.
Mimo że to dopiero 3 "zjazd" treningowy, to już mój repertuar wzbogacił się o parę bardzo "smakowitych" elementów które jeszcze trzeba będzie doszlifować technicznie - wyzwanie no i czas na to a nie wszystkie da się zrobić na rolkach

Co tydzień trafia się ktoś nowy czy przejezdny, korzystając z opcji wykupienia danej godziny - koszt 35 zł (można sobie wpadać na pojedyncze godziny bez wykupywania karnetu), więc jest to sposób by przyjść, wziąć udział w treningu i zobaczyć jak to jest ew. czy się da radę, a potem no cóż, można zostać i wykupić sobie karnet - przy tym sporcie jednak stały trening to podstawa, a uprzednio w Poznaniu miałem wyraźnie wyższe opłaty niż tu w Gdańsku i do tego nie było treningów poza lodem.
Od 6-go października startują ślizgawki ogólnodostępne - dobra wiadomość, bo będzie można więcej pojeździć, zła dla niektórych bo nasze treningi na lodzie będą zaczynały się wcześnie rano. Miałem to już w Poznaniu - od 7-ej na lodowisku, a koleżanki ćwiczące układy zaczynały o 6-ej.