Gracie Gold - kwalifikacja

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Post autor: tatianalarina »

Gracie Gold właśnie uzyskała kwalifikację do mistrzostw USA. Oby to był pierwszy kroczek na drodze do wychodzenia z kryzysu:

https://olympics.nbcsports.com/2019/11/ ... -shut-out/

Awatar użytkownika
Hortensja

Re: Gracie Gold - kwalifikacja

Post autor: Hortensja »

Na tych zawodach byla te Polina Edmunds, ale chyba come back wypadl duzo gorzej. Co do Gracie- fajnie by bylo jesli by to oznaczalo krok w dobrym kierunku. Super nie jest, to w ogole nadal cien dawnej Gracie (mega powolna jest), ale jest lepiej niz bylo. Zawsze jej kibicowalam, chociaz to trudna milosc byla ;) Problem jaki z nia mam teraz jest taki, ze wydaje mi sie ... jak to ladnie powiedziec... ze przytyla. Tzn inaczej- tak normalnie na ulicy bym uznala, ze super itd i nie chodzi o to ze wylgada zle, ale wyglada nie w formie. Pamietam ja na szczycie- byla szczuplejsza. Mam obawy, ze to oznacza, ze nie ma maksymalnego treningu. Moze sie myle, ale takie odnosze wrazenie, jesli jeszcze jeszcze doda sie do tego mega wolne tempo jazdy. Wiem, ze ona miala problemy z wizerunkiem itd, ale chodzi mi tylko o ogolne wrazenie bycia "fit" po sportowemu.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
blue cat
Kontakt:

Post autor: blue cat »

Ja trzymam kciuki za Gracie, bardzo mi jej brakuje. Nie mam jakichś wielkich nadziei, ale chciałabym ją zobaczyć np. na GP w przyszłym roku.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Post autor: tatianalarina »

Gracie ma za sobą paskudny okres walki z depresją i niekontrolowanym jedzeniem (w styczniu wrzucałam tutaj artykuł z NYT https://www.nytimes.com/2019/01/25/spor ... ting-.html ), więc nawet jeśli ciągle waży parę kilo więcej niż za swoich najlepszych czasów, to nie czepiałabym się jej o to.

Awatar użytkownika
Hortensja

Ja sie jej nie czepiam, raczej o nia martwie, bo po prostu wyglada to na brak formy. Widac, ze nie jest natrenowana, programy nie najezdzone. Ale jak pisze- mam nadzieje, ze idzie w dobrym kierunku. Do Mistrzostw USA jeszcze troche czasu. Tylko szkoda byloby, zeby tam wystartowala, poszlo zle i znowu musialaby przerabiac traume.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
holloko
Kontakt:

Post autor: holloko »

Kwalifikacje do mistrzostw USA organizowane są w trzech regionach: Eastern, Midwestern i Pacific (tj. mniej więcej wschodni, centralny, zachodni), z których awansuje top 4 zawodników/czek z każdej kategorii. Wszystkie trzy odbyły się w zeszły weekend, Gracie Gold zdobyła 3 miejsce w Eastern, Courtney Hicks była 2. w Midwesterns, a Polina Edmunds 5. w Pacifics. Z bardziej znanych zakwalifikowali się też Sean Rabbitt, Jimmy Ma i Yaroslav Paniot (który niby reprezentował Ukrainę więc nie wiem o co chodzi?).

Gracie Gold SP
Gracie Gold FS
Polina Edmunds SP

Gracie jeździ jakby trenowała raczej hobbystycznie niż wyczynowo i to jest ok, w sporcie jest miejsce nie tylko dla rekordzistów i medalistów. Na pewno łatwiej jest jej czerpać radość z łyżwiarstwa i unikać złych nawyków bez nadmiernego sportowego reżimu. Mam tylko nadzieję, że sama zdaje sobie z tego sprawę i nie ma nierealnych oczekiwań na wielkie wyniki.
Poza tym wygląda na to, że zbytnio skupiają się na trenowaniu samych skoków osobno, więc jak dochodzi program, choreografia, kroki i zmęczenie, to się zaczynają dziać dziwne rzeczy przy wybiciu. Ale i tak jest nieporównywalnie lepiej niż rok temu.
A Polina cóż, mówiąc szczerze nie miałam pojęcia, że ona w ogóle jeszcze trenuje, bo z ploteczek wynikało, że ona lód widuje głównie w drinkach na studenckich imprezach ;)

Efforts will lie, but will never be in vain.
kasik8222

Post autor: kasik8222 »

Z Gold jest teraz trochę jak z Justyną Kowalczyk w ostatnich latach kariery. Po zawirowaniach osobistych była to, jak sama Justyna mówiła, walka "o życie", a nie o wynik.

Awatar użytkownika
Hortensja

Gracie ponoc zostawila Vincenta- moze teraz zaopiekuje sie nia ktos kto skupi sie na niej a nie na chwaleniu jej 4S w szelkach i przede wszystkim kaze jej trenowac programy w calosci :)

JustynaŻ
Kontakt:

Post autor: JustynaŻ »

Kamień z serca, że w końcu zostawiła Vincenta. Bo wszystko wskazywało na to, że to nie jest osoba która powinna się nią opiekować w takiej sytuacji i bezpiecznie prowadzić ją do powrotu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne zawody”