Skate America 2021

kasik8222

Skate America 2021

Post autor: kasik8222 »

Jakie wrażenia? Vincent Zhou wraca w dobrym stylu. Od początku sezonu mi się podoba. Podobnie jak Tarasova/Morozov. Jimmy Ma też pozytywnie zaskoczył. Lubię gdy ktoś z drugiego garnituru jedzie czysto, widać ile sprawia im to radości, zwłaszcza przed swoją publicznością. . Tak samo jestem pod wrażeniem energicznego programu amerykańskiej pary sportowej C/J.

http://www.isuresults.com/results/season2122/gpusa2021/

kasik8222

Skate America 2021

Tak sobie jeszcze pomyślałam, że soliści z Europy zostali daleko w tyle za resztą. Na Aymoza i Brezinę patrzyło się wręcz z bólem.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: yenny »

Jeszcze nic nie widziałam, dopiero wieczorem zerknę.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
kasik8222

Skate America 2021

Vincent Zhou pozamiatał i mam nadzieję, że z takiej samej strony pokaże się na igrzyskach, bo byłaby to miła odmiana w rywalizacji Hanyu-Chen. Lubię Starr Andrews, ale z takim repertuarem skoków trudno o oszałamiające miejsca. Sakamoto w ogóle mnie nie przekonuje w "Gladaiatorze, a Miyahara jeździ pięknie, ale to już nie te czasy gdy była top faworytką. Trusovej nigdy nie lubiłam, ale muszę jej oddać, że wreszcie pokazuje kawałek niezłej interpretacji, przynajmniej w SP. W ogóle mam poczucie, że kilka gwiazd wraca i to akurat fajnie. Lubię Grand Prix i Cztery kontynenty właśnie za to, że mogę obejrzeć drugi, a nawet trzeci garnitur zawodników, bo rzadko ma się inną okazję.
Brezina przynajmniej zrehabilitował się w FP, ale chyba się nie doczekam dwóch czystych programów w jego wykonaniu. Od kilku lat mam nadzieję, że wraca na właściwe tory, a potem jakiś kiks. Przy jego potencjale mógłby być mistrzem Europy, tym bardziej, że konkurencja na kontynencie jest jak najbardziej w zasięgu, nikt się nie wyróżnia, to już nie czasy rywalizacji Plusha z Yagudinem gdzie złoto było zaklepane. Pożyjemy, zobaczymy. Ma facet świetny kontakt z publicznością, no i córka kibicująca tatusiowi z trybun to też miły obrazek z transmisji.

kasik8222

Skate America 2021

O tańcach napiszę tylko tyle, że Natalia powinna natychmiast zmienić te okropne gacie w których występuje w RD. Odwracają uwagę od samego programu. Poza tym C/B wydają mi się bardziej kreatywni i przykuwający uwagę od przynudzających H/D, ale to tylko moje subiektywne odczucie, ignorantki w tej konkretnie konkurencji.

Halka
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: Halka »

Hej na razie oglądałam tańce i tylko Natalię i Maksa w obydwu tańcach. Sędziowie poobcinali im punkty jak tylko mogli. Ja na tańcach się nie znam i nie będę się wymądrzać. Co do RD to mi sportowy styl nie przeszkadza, ale pewnie przez tę hip-hopową stylizację punkty uciekły. Rzeczywiście to nie jest to, czego sędziowie (i widzowie) oczekują oglądać. Ich fd lepszy niż w zeszłym roku, ale bez szału. Szkoda kurczę, zastanawiam się, co oni powinni robić. Myślę, że wybory muzyczne na olimpijski sezon nie były do końca trafione. Nie wiem, co jest tematem wiodącym w rd, ale u naszej pary wygląda to tak z grubsza, jakby w rd i fd jechali do tej samej muzyki, tych samych trzasków i akordów. Brakuje oszlifowania, smaczków. Jednak widać, że postępy są. Jeżdżą w bardzo dobrym tempie, coraz bliżej siebie, nie rozjeżdżają się. Tylko praca nad stylem i rzeźbą. Niestety u nas ta szkoła choreografii jest w powijakach, a swoją drogą, to wybór muzyki (obrazu na lodzie) i choreograficzny układ to wielkie wyzwaniue. Nawet przy parach najlepszych, bo nie wiem, czy też tak macie, ale mnie ostatnio jak oglądałam znudził program dowolny Nikity i Wiktorii.

blue cat
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: blue cat »

Poza tym C/B wydają mi się bardziej kreatywni i przykuwający uwagę od przynudzających H/D, ale to tylko moje subiektywne odczucie, ignorantki w tej konkretnie konkurencji.
Zgadzam się w 100 %. Sorry ale oba tańce H/D po prostu mnie wynudziły totalnie, wlał-wylał, niezapamiętywalne kompletnie. Spodziewałam się czegoś bardziej kreatywnego na sezon olimpijski. Moim zdaniem wygrać powinni byli C/B.
Zgadzam się też co do gaci Natalii, moim zdaniem w tym nie da się jeździć, bo to po prostu blokuje ruchy. Swego czasu Mao Asada też wpadła na podobny pomysł - haremki chyba do Szeherezady i potem musiała zmienić bo krępowało ruchy.
O, nawet znalazłam -
Natalia i Maks są po kontuzji i chyba po jakichś przebojach z lotem do USA, w efekcie chyba nawet nie dotarli na trening, więc przede wszystkim te tańce wymagają jeszcze najeżdżenia. Muzyka mnie nawet nie razi tak bardzo (już wolę FD), bo generalnie street dance to nie moje klimaty, więc ten sezon będzie ciężki. Fajne były te przeskoki przez plecy Natalii, chociaż trzeba uważać, żeby partnerki nie uszkodzić:)
U par dobre wrażenie zrobili Amerykanie Calalang i Johnson, Boikova i Kozlovski jakoś mnie rozczarowali. W ogóle kiedyś, jeszcze w juniorskich czasach bardziej mi się podobali, ostatnio tak jakoś średnio na jeża.
Panie - short Trusovej jest fajny, dowolny do mnie nie przemawia. Satoko trochę ostrożnie, i wybory muzyczne i sama jazda. Kaori, hmm - jakoś brakuje mi tego czegoś. Podobają mi się oba programy Starr, ale niestety nie miała szans przy takiej konkurencji. Katia wypadła fajnie, lepiej w dowolnym niż w krótkim, gdzie niestety poleciały punkty za niedokrętki.

kasik8222

Skate America 2021

Ja w ogóle od 30 lat mam poczucie,że polscy łyżwiarze, może z wyjątkiem Ani Rechnio, zawsze mieli problem w obszarze choreografii, a na stroje to chyba mało kto w polskiej federacji zwraca uwagę. Ja rozumiem, że to drogi sport i pamiętam czasy tłumaczenia się brakiem funduszy, ale please...Jak się patrzy na takie stroje jakie mieli np. C/B w zeszłym sezonie w FD i porówna z gaciami Natalii to robi się słabo. To jest dyscyplina artystyczna, punktów za strój nie przybędzie, ale nie ma co udawać, że to całkiem bez znaczenia. Inna sprawa, mam wrażenie, że pary sportowe nie powalają programami w sezonie olimpijskim, to nie są kreacje jak short Tani i Maxa z Sochi. Wieje nudą u tych najlepszych, nikt się nie wyróżnia, ale z całej nudy chyba T/M się bronią. Nie wiem czy to zasługa Eteri, ale niewątpliwie dostali nowy impuls. Niby to samo co zwykle, a jednak lepiej.

Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: tatianalarina »

Czy ktoś znający się na regulaminach może mi wytłumaczyć, dlaczego to podnoszenie (skądinąd ładne) ok 1:30 nie jest za wysokie na tańce?

Awatar użytkownika
Hortensja

Skate America 2021

Post autor: Hortensja »

Regulamin zostal zminiony, teraz jest jakos tak chyba ze moze byc nad glowa ale rece nie moga byc wyprostowane. Albo cos w ten desen.

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Awatar użytkownika
tatianalarina
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: tatianalarina »

Hortensja pisze: 3 lata temu Regulamin zostal zminiony, teraz jest jakos tak chyba ze moze byc nad glowa ale rece nie moga byc wyprostowane. Albo cos w ten desen.
Rozumiem, dzięki. Ale to IMO jeszcze trudniejsze niż z wyprostowanymi rękami.

Awatar użytkownika
Hortensja

Skate America 2021

Post autor: Hortensja »

No, chyba tak, ale mysle, ze powodem byla nie chec ulatwienia tylko urozmaicenie przez dodanie dodatkowego elementu.

Mnie H/D juz od kilku sezonow zawodza. Nie pamietam kiedy ostatnio mieli program ktory by mnie przekonywal i do ktorego bym chciala wrocic. Zawsze jest cos nie tak, albo nieciekawy, albo nie ta muzyka, albo stroje. Tym razem ich krotki jest jakis taki... oldschoolowy ale w zlym tego slowa znaczeniu. A to "a a a a" w dowolnym i ta slodka rozowa sukienka MAdison... no nie, nie trafia to do mnie. C/B chociaz probuja czegos innego. Dowolny jest dziwny i ryzykowny, nie jestem do konca przekonana, ale sie wyroznia. A krotki jest bardzo fajny, nie wiem tylko czy te stroje mi pasuja, wygladaja jak z lat 20, a przeciez muzyka jest tak bardzo wspolczesna.

No a gacie Natalii zgadzam sie, ze nieporozumienie. Szkoda, rozumiem do czego nawiazywali, ale po prostu czasami trzeba spojrzec w lustro. Gdyby to byly czarne rurki i ta gora w jakims bardziej odblaskowym kolorze byloby lepiej.

A tak poza tym to ten dowolny Trusovej jest super pomyslem, tak bardzo pokrywa pustke jej jazdy ;) Daria jezdzi pieknie, a Ksenia miala piekna sukienke w shorcie. W ogole panie pokazaly sie naprawde na wysokim poziomie jak na pierwsze wieksze zawody w sezonie.

I cieszy niezmiernie powrot Shomy na podium, chociaz wiem, ze dlugo to pewnie nie potrwa ;) A Nathan znowu jedzie w bluzce z Decathlonu :/

"Can you argue with those placements? Of course. This is figure skating. Arguing is the best part."
Halka
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: Halka »

Hej, dla mnie najbardziej niedocenioną przez sędziów dziewczyną jest Ksenia Sinicyna. Naprawdę bardzo dobry występ, te jej niebotyczne piruety, w drugiej części programu potrójny lutz z tulupem i trudne sekwencje kroków. Ciekawa muzyka (z serialu Gambit królowej, którego jeszcze nie widziałam). Nie wiem jakie są wasze odczucia, ale ja bym Ksenię widziała na podium, a nie Darię Usaczewą, która też bardzo ładnie jeździ, ale w fp nie przekonała mnie do siebie.
Poziom wśród pań bardzo wysoki. Piękny program dowolny Satoko. Naprawdę ciężko jest wybrać najlepszą łyżwiarkę.

Awatar użytkownika
yenny
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: yenny »

Ja na razie tańce ogarniam. Spodobała mi się para z pierwszej grupy, Molly Cesanek i Yehor Yehorow. Reszta bez szału, Natalia i Maks jadą ten program jakoś tak bez przekonania. Niby z werwą, a jakby bardzo spięci byli. Mad i Zach to ju od kilku seonów nie moja bajka. Muszę się przyjrzec jeszcze raz tańcowi Oliwii i Adriana, bo jakoś nie widzę na pierwszy rzut aż takiego postępu.
Kompletnie nie mam czasu na oglądanie w tym sezonie, mam nadzieję, że dzis choć panie ogarnę.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu - potem pokona doświadczeniem ;).
Awatar użytkownika
Svietka
Kontakt:

Skate America 2021

Post autor: Svietka »

Niestety, nie oglądałam, pomału pomalutku coś tam nadrabiam. Jestem ogólnie do tyłu z sezonem bo już trwa Skate Canada. Kasik, wyjaśnij mi proszę skąd Maxim Trankow się wziął znowu przy parze Tarasova/Morozov? O Tuberidze już nie wspomnę .... sorry ale naprawdę jestem do tyłu...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólnie o sezonie”