W Sofii właśnie rozpoczynają się MŚJ. Tutaj listy startowe i wyniki.
Radionova może stać się pierwszą w historii solistką, która obroni tytuł mistrzyni świata juniorów, a szanse ma bardzo duże

Moderatorzy: Hortensja, LittleLotte, Kathiea, Poice
Nigdy się nie interesowałam zawodami juniorskimi, więc nie jestem w temacie, a możesz wytłumaczyć o co dokładnie chodzi? Wydawałoby się logiczne, że Radionova jako medalistka mistrzostw Rosji zostanie wysłana na MŚJ skoro na MŚ jechać nie może. Więc nie widzę, w jaki sposób jest to krzywdzące dla innych zawodniczek.eastern_star pisze: Jeszcze do niedawna zanosiło się, że w tym roku będę przeżywał przynajmniej podobne emocje, ale niestety podjęta w ostatniej chwili decyzja o zmianie w składzie rosyjskiej kadry skutecznie zgasiła sporą część mojego entuzjazmu. Cała sprawa, podjęta decyzja i argumentacja wygląda identycznie jak kwestia Nagasu/Wagner przy ustalaniu składu olimpijskiej kadry USA. Oczywiście, absolutnie nie podważam tego, że Lenka zasłużyła na to, żeby wystartować w Bułgarii. Jest niesamowitą łyżwiarką, tegoroczną medalistką Mistrzostw Rosji, czwartą zawodniczką cyklu GP i do tego wszystkiego przesympatyczną dziewczyną. Dlatego życzę jej, żeby tam w Sofii pokazała raz jeszcze, jak wiele potrafi! Tylko troszkę szkoda, że to wszystko dzieje się kosztem Saszy![]()
Miejsca na MŚJ miały zostać rozdane na podstawie wyników MRJ, jednak Radionova z powodu kontuzji musiała wycofać się z zawodów.Haley452 pisze:Nigdy się nie interesowałam zawodami juniorskimi, więc nie jestem w temacie, a możesz wytłumaczyć o co dokładnie chodzi? Wydawałoby się logiczne, że Radionova jako medalistka mistrzostw Rosji zostanie wysłana na MŚJ skoro na MŚ jechać nie może. Więc nie widzę, w jaki sposób jest to krzywdzące dla innych zawodniczek.
Nie rozumiem porównania do Nagasu i Wagner, bo Ashley przegrała mistrzostwa USA z Mirai, a w tym przypadku nic takiego nie miało miejsca... chyba, że Elena startowała też w mistrzostwach Rosji juniorów i tam została pokonana?
Tak jeszcze w przerwie naszła mnie refleksja a propos tego, co zauważyła Poice. Myślę, że warto, aby ISU poważnie zastanowiła się nad tym, jakie są główne cele takich zawodów jak MŚJ czy JGP i wyciągnęła odpowiednie wnioski. Myślę tu o oczywiście o limitach wiekowych, które uprawniają do startu w tych zawodach. Jeśli według obecnych przepisów Adelina byłaby teoretycznie uprawniona do startu w MŚJ 2016, a Julia w 2017, to chyba coś tu poszło nie tak. Wiadomo, że w każdej dyscyplinie sportu przejście z juniora do seniora następuje w innym momencie. Akurat łyżwiarze osiemnasto- czy dziewiętnastoletni to już zawodnicy z kilkunastoletnim doświadczeniem na tafli, którzy (jeśli pozwalają im na to umiejętności) powinni rywalizować wyłącznie w zawodach seniorskich. Rywalizacja z trzynastolatkami na tym etapie kariery absolutnie nic już nie da ani im ani ich trenerom. To tylko niepotrzebne przedłużanie etapu, który powinno się zamknąć dużo wcześniej. Dlatego mając na uwadze, jakimi zawodami z założenia mają być MŚJ, bardziej odpowiednie byłyby moim zdaniem limity 11/12-17 (dla solistów) i 11-15 (dla solistek).Poice pisze:Keiji TANAKA - na tle czołówki to dziadek :D W przyszłym sezonie już będzie musiał przejść do seniorów i (na chwilę obecną) niczego dobrego mu nie wróżę.
Słuszna uwaga, ale wydaje mi się, że w krajach gdzie konkurencja stoi na bardzo wysokim poziomie (np. Japonia), to faktycznie nie ma się co dziwić, że słabsi zawodnicy startują ile można wśród juniorów....W końcu lepsze to niż startować jedynie na jakichś krajowych, regionalnych zawodach.eastern_star pisze: Tak jeszcze w przerwie naszła mnie refleksja a propos tego, co zauważyła Poice. Myślę, że warto, aby ISU poważnie zastanowiła się nad tym, jakie są główne cele takich zawodów jak MŚJ czy JGP i wyciągnęła odpowiednie wnioski. Myślę tu o oczywiście o limitach wiekowych, które uprawniają do startu w tych zawodach. Jeśli według obecnych przepisów Adelina byłaby teoretycznie uprawniona do startu w MŚJ 2016, a Julia w 2017, to chyba coś tu poszło nie tak. Wiadomo, że w każdej dyscyplinie sportu przejście z juniora do seniora następuje w innym momencie. Akurat łyżwiarze osiemnasto- czy dziewiętnastoletni to już zawodnicy z kilkunastoletnim doświadczeniem na tafli, którzy (jeśli pozwalają im na to umiejętności) powinni rywalizować wyłącznie w zawodach seniorskich. Rywalizacja z trzynastolatkami na tym etapie kariery absolutnie nic już nie da ani im ani ich trenerom. To tylko niepotrzebne przedłużanie etapu, który powinno się zamknąć dużo wcześniej. Dlatego mając na uwadze, jakimi zawodami z założenia mają być MŚJ, bardziej odpowiednie byłyby moim zdaniem limity 11/12-17 (dla solistów) i 11-15 (dla solistek).
Dokładnie tak! Dlatego absolutnie nie dziwię się związkom, ani tym bardziej zawodnikom - mają możliwość, to z niej korzystają. Ruch należy do ISU, która powinna zdecydować, w którym kierunku mają rozwijać się MŚJ. Już zostańmy dłużej przy tym 'biednym' Tanace - facet jest miesiąc starszy od Hanyu, półtora roku starszy od Yana, niewiele młodszy od Denisa Tena. To właśnie z nimi powinien (starać się) rywalizować na międzynarodowych zawodach.Poice pisze:Słuszna uwaga, ale wydaje mi się, że w krajach gdzie konkurencja stoi na bardzo wysokim poziomie (np. Japonia), to faktycznie nie ma się co dziwić, że słabsi zawodnicy startują ile można wśród juniorów....W końcu lepsze to niż startować jedynie na jakichś krajowych, regionalnych zawodach.
P.S. Japonia mogła wystawić Yuzuru i miałby złoto olimpijskie, złoto MŚJ i (oby) złoto MŚ seniorów xD haha :mrgreen: :mrgreen:
Maks chyba w ogóle dość późno dojrzewa :P Oczywiście żartuję, bo człowieka nie znam. A co do limitu w parach to nie mam pojęcia czy to 21 jest uzasadnione, bo juniorskich par na bieżąco nie śledzę.kasik8222 pisze:Trankov zdobył tytuł mistrza świata juniorów z Mukhortovą gdy miał 21 lat i z filmów na youtube wynika, że strasznie się tym jarał.