Newsy
Moderatorzy: Hortensja, LittleLotte, Kathiea, Poice
Dobre pytanie, potrzebowalibyśmy takiego łyżwiarskiego Małysza, ale łyżwiarstwo figurowe w Polsce nigdy nie przyciągnie takiej wielomilionowej widowni dopóki pokutuje przekonanie, że to "babski sport". Nasi dotychczasowi medaliści to też nie były osobowości, które przyciągałyby tłumy i reklamodawców. Nawet w Rosji "statystyczny Iwan" kojarzy tylko Pluszczenkę. Cuda się jednak zdarzają. Jeszcze kilkanaście lat temu nie myślałam, że Polska doczeka się chociażby jednego stadionu albo że jakiś polski zawodnik/zawodniczka zagra w finale Wimbledonu bądź wygra wyścig F1.yenny pisze:Zazdroszczę im. Kiedy u nas tak będzie???
Genralnie w Japonii łyżwiarstwo cieszy się dużymi ratingami telewizyjnymi. Zawody z Sochi osiągały ponad 20% oglądalności, mimo iż transmisja odbywała się ok. 2 w nocy
Nam potrzebny jest jakiś mega talent, najlepiej wśród solistek lub par sportowych, gdyż (jak trafnie zauważyła kasik8222) łyżwiarstwo jest postrzegane jako ,,babski sport". Od czegoś trzeba zacząć Może doczekamy się do Olimpiady 2022 jakiegoś talentu :23:
Nam potrzebny jest jakiś mega talent, najlepiej wśród solistek lub par sportowych, gdyż (jak trafnie zauważyła kasik8222) łyżwiarstwo jest postrzegane jako ,,babski sport". Od czegoś trzeba zacząć Może doczekamy się do Olimpiady 2022 jakiegoś talentu :23:
Dzisiejszy trening Yuzuru, Machida - 4T+3T Machidy wygląda świetnie :D
Trening Yuzuru, Machida, Javier i Gold na lotnisku - jeżeli Machida będzie tak skakał na zawodach, to medal ma na wyciągnięcie ręki :D
News 1 - ok. w połowie filmiku widać jak wyglądają przygotowania lodowiska, wg mnie całkiem ciekawe, no i hala, na której będą MŚ jest imponującej wielkości. Wszystkie miejsca zapewne będą zajęte Pod koniec jest o Julii trochę :D
Newsy z dzisiaj, choć niekoniecznie związane z samymi MŚ:
News 2 - dla fanów Kanako. Koło 3 min wybiera razem z Camerlengo muzykę do programu dowolnego :D Pod koniec coś dla fanów Akiko - wypowiedź jej matki :D
Dla fanów Julii, jak ktoś zna rosyjski to sporo wypowiedzi jest po rosyjsku :D
Trening Yuzuru, Machida, Javier i Gold na lotnisku - jeżeli Machida będzie tak skakał na zawodach, to medal ma na wyciągnięcie ręki :D
News 1 - ok. w połowie filmiku widać jak wyglądają przygotowania lodowiska, wg mnie całkiem ciekawe, no i hala, na której będą MŚ jest imponującej wielkości. Wszystkie miejsca zapewne będą zajęte Pod koniec jest o Julii trochę :D
Newsy z dzisiaj, choć niekoniecznie związane z samymi MŚ:
News 2 - dla fanów Kanako. Koło 3 min wybiera razem z Camerlengo muzykę do programu dowolnego :D Pod koniec coś dla fanów Akiko - wypowiedź jej matki :D
Dla fanów Julii, jak ktoś zna rosyjski to sporo wypowiedzi jest po rosyjsku :D
Last edited by Poice 10 lat temu, edited 1 time in total.
Kurcze. nie chodzą mi te filmiki, coś nie zaskakuje ekran. może bym coś zrozumiała po rosyjsku, bo troch umiem.
A co do lyżew w Polsce, to ja jestem zdania. że dlatego nie mamy zawodników ( a co co mamy, to nie są na poziomie takim, jakim byśmy chcieli), bo po prostu nie mamy dobrych ośrodków szkoleniowych, nie mamy też dobrej kadry trenerów i fachowców.
Nie chcę przez to powiedzieć, że ichw ogóle nie mamy, ale myślę, że w wielu miastach jest z tym problem- brak dobrego obiektu, brak zaplecza, brak ( albo za mało wciąż) kadry trenerskiej i to niestety, że od naszej części Europy (nie tylko Polski, ale Czech, Węgier i dalej w dół mapy patrząc) łyżwiarstwo się oddala.
Także welu szkoleniowców (przykład norweskiej zawodniczki, trnowanej przez byłych polskich zawodników) wyjechało szkolić za granicę - przecież niedawna mistrzyni Niemiec Sarah Hecken miała polskiego trenera.
Ja gorąco kibicuję Sylwii Nowakl i P. Siudkom, żeby swoimi siłami krok po kroczku, trenowali coraz więcej zawwodników i osiągali sukcesy. Poza tym trzeba powiedzieć jedno, że to co mamy teraz, to są zaniedbania przed 10-15 lat, kiedy jeszcze startowali D.M. Siudkowie, Anna Rechnio i pary taneczne, ale zastępców ich nie było.
Ja na przykład mieszkam w Krakowie, moja starsza córcia ma 4 latka (za kilka dni urodzinki), teoretycznie mogłabym ją zapisać na łyżwy, ale lodowisko na Hali Targowej w Krakowie nie zmieniło się od czasów, gdy ja miałam 6-7 lat i chodziłam ze szkołą zamiast wf-u. teraz na Czyżynach ma być wielka hala ( KRaków Arena). obok niej lodowisko, ale muszą być też ludzie, którzy będą zgarniać narybek- ja nie wierzę , że u nas by nie było utalentowanych łyżwiarzy!
A co do lyżew w Polsce, to ja jestem zdania. że dlatego nie mamy zawodników ( a co co mamy, to nie są na poziomie takim, jakim byśmy chcieli), bo po prostu nie mamy dobrych ośrodków szkoleniowych, nie mamy też dobrej kadry trenerów i fachowców.
Nie chcę przez to powiedzieć, że ichw ogóle nie mamy, ale myślę, że w wielu miastach jest z tym problem- brak dobrego obiektu, brak zaplecza, brak ( albo za mało wciąż) kadry trenerskiej i to niestety, że od naszej części Europy (nie tylko Polski, ale Czech, Węgier i dalej w dół mapy patrząc) łyżwiarstwo się oddala.
Także welu szkoleniowców (przykład norweskiej zawodniczki, trnowanej przez byłych polskich zawodników) wyjechało szkolić za granicę - przecież niedawna mistrzyni Niemiec Sarah Hecken miała polskiego trenera.
Ja gorąco kibicuję Sylwii Nowakl i P. Siudkom, żeby swoimi siłami krok po kroczku, trenowali coraz więcej zawwodników i osiągali sukcesy. Poza tym trzeba powiedzieć jedno, że to co mamy teraz, to są zaniedbania przed 10-15 lat, kiedy jeszcze startowali D.M. Siudkowie, Anna Rechnio i pary taneczne, ale zastępców ich nie było.
Ja na przykład mieszkam w Krakowie, moja starsza córcia ma 4 latka (za kilka dni urodzinki), teoretycznie mogłabym ją zapisać na łyżwy, ale lodowisko na Hali Targowej w Krakowie nie zmieniło się od czasów, gdy ja miałam 6-7 lat i chodziłam ze szkołą zamiast wf-u. teraz na Czyżynach ma być wielka hala ( KRaków Arena). obok niej lodowisko, ale muszą być też ludzie, którzy będą zgarniać narybek- ja nie wierzę , że u nas by nie było utalentowanych łyżwiarzy!
joasia
Ciekawostka - nagrody pieniężne od ISU:
Men and Ladies Pairs and Dance (per couple)
1st place US$ 45,000 1st place US$ 67,500
2nd place US$ 27,000 2nd place US$ 40,500
3rd place US$ 18,000 3rd place US$ 27,000
4th place US$ 13,000 4th place US$ 19,500
5th place US$ 10,000 5th place US$ 15,000
6th place US$ 7,000 6th place US$ 10,500
7th place US$ 6,000 7th place US$ 9,000
8th place US$ 5,000 8th place US$ 7,500
9th place US$ 3,500 9th place US$ 5,250
10th place US$ 3,000 10th place US$ 4,500
11th place US$ 2,500 11th place US$ 3,750
12th place US$ 2,000 12th place US$ 3,000
Men and Ladies Pairs and Dance (per couple)
1st place US$ 45,000 1st place US$ 67,500
2nd place US$ 27,000 2nd place US$ 40,500
3rd place US$ 18,000 3rd place US$ 27,000
4th place US$ 13,000 4th place US$ 19,500
5th place US$ 10,000 5th place US$ 15,000
6th place US$ 7,000 6th place US$ 10,500
7th place US$ 6,000 7th place US$ 9,000
8th place US$ 5,000 8th place US$ 7,500
9th place US$ 3,500 9th place US$ 5,250
10th place US$ 3,000 10th place US$ 4,500
11th place US$ 2,500 11th place US$ 3,750
12th place US$ 2,000 12th place US$ 3,000
Trening Mao z dnia dzisiejszego. - przydałoby się więcej rotacji przy 3A, gdyż wygląda na ledwo w ostatniej ćwiartce. Jednak i tak wydaje się być w świetnej formie.